Najave 05. srpnja 2023.

Vinarija Enosophia s najvećim brojem medalja s Decantera u Hrvatskoj

foto: Arhiva vinarije Enosophia
gastro postao gastro.24sata.hr
S prestižnog svjetskog ocjenjivanja vina Decanter stiglo je rekordnih 13 medalja od čega su 6 vina ostvarila preko 90 bodova. Frankovka i Graševina postigle su zavidan uspjeh zahvaljujući vrhunskim vinogradarskim položajima, dugogodišnjoj tradiciji i jedinstvenim inovacijama.

Smještena u samom srcu Slavonije vinarija Enosophia iz Feričanaca renomirano je ime hrvatskog vinarstva koje je postiglo nesvakidašnji pothvat osvojivši najveći broj medalja u Hrvatskoj na ovogodišnjem svjetskom ocjenjivanju vina Decanter. 

Iza uspjeha ove slavonske vinarije stoji jedan mladi dinamičan duo, Lucija i Martin Kovačević, oboje vrsni enolozi. Njihova zajednička strast prema proizvodnji vina i duboko razumijevanje vinske kulture pomogli su im da jednu viziju pretoče u vrhunska vina. Svojom stručnošću, predanošću i inovativnim duhom, nastoje privući novu generaciju vinskih entuzijasta koji uživaju u otkrivanju novih okusa i izuzetnim trenucima koji prate svaku bocu.

 | Author: Arhiva vinarije Enosophia foto: Arhiva vinarije Enosophia

S osvojenih 13 medalja vinarija Enosophia je ponovno pokazala konstantnost kvalitete svojih vina. Među dobivenim medaljama, bilo je šest vina koja su osvojila čak 90+ bodova. Radi se o vinima Miraz Frankovka 2019, Goveđa Glava Graševina 2020, Miraz Cabernet Franc 2018, Trs No. 5 2022, Miraz Syrah 2018 i Dika Frankovka 2019. Bitno je izdvojiti kako vinarija Enosophia već dugi niz godina osvaja visoka odličja za svoja crna vina što potvrđuje činjenicu da je vinogorje Feričanci idealno područje za uzgoj crvenih sorata vinove loze, na čelu s frankovkom koja je kraljica njhovih vinograda. Ovo postignuće naglašava pažljivo održavane i očuvane vinograde, vrhunsku tehnologiju i duboko poznavanje procesa proizvodnje vina.

 | Author: Arhiva vinarije Enosophia foto: Arhiva vinarije Enosophia

Kada govorimo o njihovim vinogradarskim položajima, iznimno su ponosni na Goveđu glavu, Srednjak i Mataruge. Vinograd Mataruge, koji se prostire na 26 hektara, ističe se kao Enosophijin najraznovrsniji položaj, u kojem su zasađene sorte frankovka, chardonnay, pinot crni, pinot bijeli, syrah, gamay, merlot. Kao i u ostalima, i u njemu mehaničko uklanjanje korova zamjenjuje herbicide, osiguravajući netaknuti uzgoj grožđa. Ovaj pristup proširuje se na ručnu njegu izdanaka vinove loze, osiguravajući plodnu berbu.

 | Author: Arhiva vinarije Enosophia foto: Arhiva vinarije Enosophia

Položaj Goveđa glava, koji se prostire na 19 hektara, najpoznatiji je po domicilnoj sorti graševini čiji trsovi tamo ponosno dozrijevaju već 35 godina. Osim graševine, uzgaja se i sorta merlot. Ovaj vinograd ima izvrsnu kondiciju i idealnu južnu ekspoziciju s redovima orijentiranim od sjevera prema jugu. Kontinuirano se radi na kvaliteti, defolijaciji i, po potrebi, redukciji prinosa.

 | Author: Arhiva vinarije Enosophia foto: Arhiva vinarije Enosophia

Položaj Srednjak prostire se na 16 hektara, a ujedno se smatra i domom feričanačke frankovke. Frankovka je glavna sorta ovog položaja upravo zbog sastava tla, ilovače, i gotovo cjelodnevne osunčanosti. Pažljivo planirana orijentacija vinograda, koja se proteže od istoka prema zapadu, igra ključnu ulogu u povećanju izloženosti vinograda sunčevoj svjetlosti. 

Od ukupno 156 hektara na kojima se prostiru Enosophijini vinogradi, Frankovka obuhvaća nešto više od 43 hektara što ju čini drugom najzastupljenijom sortom grožđa nakon graševine. Tijekom godina, predanost vinarije korištenju moderne tehnologije i mehanizacije, u kombinaciji s pedantnom poljoprivrednom i vinogradarskom praksom, osigurala je da ova vinska sorta nastavi nuditi grožđe u idealnom stadiju starosti za proizvodnju premium vina. 

 | Author: Arhiva vinarije Enosophia foto: Arhiva vinarije Enosophia

O predanosti vinarije Enosophia i očuvanju esencije njihove poznate frankovke govori i suradnja s Agronomskim fakultetom u Zagrebu. Projektom klonske selekcije koji je u tijeku, cilj im je identificirati najbolji genetski materijal kojeg će koristiti za buduće nasade. 

Trijumf vinarije Enosophia na dodjeli Decanterovih nagrada ne samo da ističe njihova izvanredna postignuća, već i ističe snagu hrvatskog vinarstva na svjetskoj sceni.  Kao vinarija koja besprijekorno spaja tradiciju, stručnost i vrhunsku tehnologiju, njihov uspjeh potvrđuje konzistentnost kvalitete njihovih vina. Posebice crvena vina, koja osvajaju visoka odličja s najprestižnijih svjetskih ocjenjivanja. S fokusom na položaje vinograda, bogatom dugogodišnjom tradicijom i predanošću inovacijama, vinarija Enosophia nastavlja redefinirati granice hrvatskog vinarstva.