Recenzije 09. travnja 2024.

Kako sam u O'broku pojela odličan, obilan obrok... i zašto ću se ponovno vratiti

O'brok
Zagrebački restoran O'brok nudi lokalno i sezonalno
foto: Emina Basara; Press
Restoran O'brok u samom centru Zagreba, smješten u rodnoj kući Augusta Šenoe, odlično je mjesto za doručak, odnosno višesatni brunch, ručak, gablec, ali i večeru. Koriste isključivo domaće namirnice, a njihove glavne smjernice - lokalno i sezonsko - naročito su mi drage

Ma nema više u centru Zagreba onih dobrih starih mjesta gdje za OK cijenu možeš pojesti konkretan gablec ili ručak, ali i večeru, gdje je hrana lokalna i fina, a atmosfera ugodna i opuštena – rekli bi mnogi, i bili bi u pravi kad ne bi postojala nerazvikana, a odlična mjesta poput restorana O'brok koji je baš sve ranije nabrojano.

Smješten je u Staroj Vlaškoj (ima izlaz i na Langić pa tako bez problema do restorana možeš doći i iz obližnje podzemne garaže), u divnom dvorištu koje odiše prošlošću. O'brok je prava gastro oaza u centru metropole s daškom tradicije, ali prilagođene ovom našem vremenu i zahtjevima današnjih gostiju.

O'brok | Author: Press O'brok - ugodan interijer foto: Press O'brok | Author: Press O'brok - vanjska terasa foto: Press

U Šenoinom domu poštuje se tradicija

Tko još ne zna (a definitivno će mu postati jasno kad uđe u O'brok jer 'podsjetnici' su na svakom zidu i uglu), ovaj simpatičan restoran nalazi se u rodnoj kući slavnog književnika Augusta Šenoe i ta divna energija prenosi se na jako ugodan prostor.

Naime, posebno sada kada je zatoplilo, gosti mogu birati između vanjske terase na Staroj Vlaškoj, skrivenog unutarnjeg dvorišta karakterističnog za stare kuće u centru te vrlo ugodnog unutarnjeg prostora. Tu je i prostor O'brok bara u kojem se može samo popiti piće ili gricnuti nešto s brunch menija (o tome nešto kasnije).

O'brok | Author: Emina Basara O'brok - juha od medvjeđeg luka foto: Emina Basara

Od divne juhe od medvjeđeg luka do finih steakova

U vrijeme kada sam posjetila restoran, nešto iza 13 sati, unutarnji prostor bio je krcat. Većinom su to bili stalni gosti koji su došli na gablec.

Lokalno i sezonsko glavne su niti vodilje što se tiče ponude hrane u O'broku. Na vrhu sezone medvjeđeg luka tako sam za početak pojela divnu juhicu od ove divne, aromatične i nadasve zdrave samonikle bilje koje na obroncima Medvednice i okolici Zagreba ima u izobilju.

Nastavila sam s preukusnim kotletima od crne slavonske svinje s njokima u divnom umaku. Meso ukusno i mekano, sočno, s onom finom masnoćom na rubu… Njoki savršeno mekani i pahuljasti.

O'brok | Author: Emina Basara O'brok - kotleti od crne slavonske svinje, umak i njoki foto: Emina Basara O'brok | Author: Emina Basara O'brok - sočan i mekan ramstek foto: Emina Basara

Kako se u O'broku posebno ponose svojom ponudom mesa, tako sam i nastavila tim, mesnim putem. Odlično pečen medium ramstek, s puno papra, na podlozi od rikule bio je savršen nastavak ovog odličnog obroka u O'broku. Izvrsna i sočna bila je i njihova izdašna pljeskavica s kajmakom te šopska salata. 

Inače, u O'broku mesni meni kreiraju sa željom da gostima ponude kvalitetna jela, rađena sa strašću tima profesionalaca, a koriste se isključivo namirnice iz domaćeg uzgoja, provjerenog podrijetla. Primjerice, meso crne slavonske svinje nabavljaju s farme u Donjem Miholjcu (da, to je ona slavna farma nogometaša Domagoja Vide 😉), dok janjetinu nabavljaju u jednom ličkom OPG-u.

O'brok | Author: Emina Basara O'brok - pljeskavica s kajmakom foto: Emina Basara

Iz mesne ponude ponosni su u O'broku i na svoj tomahawk steak, ali i beef tartar koji su idealan izbor za sljedove na večeri. U večernjem dijelu na repertoaru su i razni odresci i suho odležano meso, uvijek popularan biftek s roštilja koji neki vole s umakom od zelenog papra, a drugi pak radije biraju klasični bez umaka. Tu su i klasici kao što su gurmanska pljeskavica sa kajmakom, ćevapi omotani u pancetu ili punjena vješalica koji su naša su specijalnost.

Cijene jela iz dnevne ponude kreću se između 9,50 eura (punjena pljeskavica sa sirom, prženi krumpirići i ajvar) pa do 14 eura (brudet od hobotnice i sipe s palentom). Osim što su cijene povoljne i porcije su obilne.

O'brok | Author: Emina Basara O'brok - tart od bijele čokolade i maline foto: Emina Basara O'brok | Author: Emina Basara O'brok - kolač tres leches foto: Emina Basara

Sve slatko sami peku, a peku i divan domaći kruh

Naravno, kakav bi to obrok bio kad na kraju ne bi uslijedilo i nešto slatko. Odlučila sam se za legendarni O'brokov tart od bijele čokolade i maline i nisam pogriješila. No nisam mogla odoljeti niti najsočnijem kolaču tres leches koji je naručila moja ručak-partnerica. Za sljedeći put ostavila sam njihov famozni lava cake jer ovaj put stvarno nije bilo mjesta 😉

Evo i cijena deserata: 5,10 eura za kolač tres leches, 5,20 eura za tart od bijele čokolade i maline i lava cake, dok su palačinke 4,80 eura, a čokoladna parfait torta 4.40. Važno ja napomenuti da sve slastice pripremaju sami, u restoranu, prema vlastitoj recepturi, a u restoranu peku i odličan domaći kruh divno hrskave korice i meke unutrašnjosti.

U skladu s posebnim specijalitetima od crne slavonske svinje, u O'broku su kreirali i vlastite salenjake u kojoj koriste isključivo domaće namirnice, pa tako i domaći pekmez.

O'brok | Author: Press O'brok foto: Press

Bogat meni za doručak, odnosno brunch

Osim standardne ponude za ručak i tjedne, odnosno dnevne ponude gableca, O'brok ima i odličnu ponudu za doručak, odnosno brunch. Izbor je bogat i raznolik, a cijene povoljne. Tako razne verzije francuskog omleta od 3 jaja, plus tostirani domaći kruh i malu salatu stoje 8,50 ili 9,50 eura. Kajgane, također od 3 jaja, s domaćim tostiranim kruhom i malom salatom, i raznim dodacima poput kobasica, sira, šunke, lososa, avokada… stoje između 8,30 i 12,95 eura. Od jaja tu su joj i jaja benedict, domaća jaja s pečenom slaninom…

O'brok ima i bogatu ponudu sendviča – od onih u kroasanima do tostova i sendviča u lepinji, a postoji i vegetarijanska opcija. Tu su i bagels s ranim dodacima poput humusa, jaja na oko, salate, pržene slanine, dimljenog lososa… Za ljubitelje tradicionalnih zalogaja tu su i domaći zagorski štrukli koji stoje 9 eura po porciji, a postoji i ponuda za ljubitelje žitarica za doručak – domaća granola parfait s granolom, grčkim jogurtom i svježim voćem ili pak acai bowl… Ma izbor je zaista velik.

O'brok | Author: Press O'brok - terasa za uživanje na otvorenom foto: Press

Nakon slanih zalogaja, red je i da se zasladimo pa tako, uz njihovu standardnu ponudu deserata u O'broku za doručak/brunch nude i kroasane te američke palačinke. Naravno, tu je i velik izbor kava, čajeva, prirodnih cijeđenih sokova, pjenušca, mimosa koktela… Dakle, baš sve što je potrebno za savršeni brunch koji može potrajati i nekoliko sati.

Umjesto zaključka

Nakon što sam iskreno uživala u finim jelima i usluzi, znam da ću se redovito vraćati u O'brok. I preporučiti ga svakome tko me pita gdje dobro jesti u centru Zagreba, a da ne isprazniš novčanik do kraja. 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.