Recepti 13. listopada 2014.

Božićna pletenica

Božićna pletenica
gastro postao gastro.24sata.hr
Uživajte u Božićnim blagdanima uz klasičan suhi kolač.

Vrijeme pripreme: do 90 min

Broj porcija: 8

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 733

Tijesto

  • 1000 g pšenično brašno, bijelo
  • 125 g maslac, neslani
  • 120 g šećer, kristal
  • 5 kom jaje kokošje
  • 50 g kvasac, svježi
  • 5 dl mlijeko kravlje, punomasno
  • 1 prstohvat sol
  • 300 g kandirano voće

Premaz

  • 1 kom jaje kokošje
  • 0.50 dl vrhnje za šlag

Priprema

  1. U mlijeku rastopite kvasac pa ne čekajte da uzađe, nego odmah dodajte brašno i sve ostale sastojke. Na vrhu napravite križ nožem kako bi se tijesto „lakše rascvjetalo“ i pokrijte krpom.
  2. Ostavite da se diže 45 minuta. Od uzdignutog tijesta oblikujte tri štruce pa ispletite pletenicu.
  3. Na limu koji ste pokrili masnim papirom ostavite da se diže još 20 minuta, potom ga premažite jajem i vrhnjem i pospite kristal šećerom. Pecite 60 minuta na 175 Celzijevih stupnjeva.

Izvor časopis Tena - prilog Božićni kolači

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.