Recepti 13. srpnja 2023.

Breskve s roštilja za vrhunski ljetni desert

Grilane breskve
Grilane breskve foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Davno smo zaključili da roštilj nije samo za pripremu mesa. Nakon slasnog povrća s roštilja, zašto na rešetku ne baciti i neko voće, a breskve s roštilja odličan su izbor

Rešetka roštilja podnosi svašta – zašto onda na nju ne položiti i voće? Breskve s roštilja neočekivan su desert koji će iznenaditi tvoje goste: roštilj će naglasiti njihovu slatkoću, a dim će dodati posebnu aromu.

Važno je samo odabrati breskve odgovarajuće tvrdoće, staviti ih na vatru srednje jačine i ne ostavljati ih predugo na rešetci. Slijediš li naše upute, pripremit ćeš desert za – doslovno – prste polizati.

 | Author: Any Lane/Pexels Breskve za roštilj ne smiju biti ni premekane ni pretvrde foto: Any Lane/Pexels

Izaberi odgovarajuće breskve

Ljeto je najbolje vrijeme za pripremu breskvi s roštilja: osim što je ljeto tradicionalna sezona roštiljanja, u to su vrijeme i breskve u našim krajevima na vrhuncu sezone. Kad biraš komade ovog voća za grilanje, biraj srednje tvrde primjerke. Tvrđe breskve vjerojatno nisu još dovoljno sočne, dok bi se mekše mogle raspasti na rešetci roštilja.

 

Možda vas zanima... Znaš li koja je razlika između breskve i nektarine, osim u dlačicama? Špajza

 

Oprezno s jačinom žara

Pobrini se da vatra bude srednje jačine da breskve i maslinovo ulje ne zagore. Najljepši uzorak dobit ćeš ne mičeš li breskve tijekom roštiljanja – jednostavno ih ostavi da se lagano peku.

Kako poslužiti breskve s roštilja

Tople breskve s roštilja posluži kao desert, najbolje sa sladoledom od vanilije ili hladnim šlagom. Možeš ih sljubiti i s jogurtom, poslužiti ih na tostu ili u palačinkama, pa čak i umiješati u komadićima u žitarice za ukusan doručak.

 | Author: Kateryna Hliznitsova/Unsplash Breskve foto: Kateryna Hliznitsova/Unsplash

Breskve s roštilja

Sastojci:

  • breskve
  • maslinovo ulje

Postupak:

  1. Breskve operi i prereži napola, izvadi koštice i prerezani dio premaži s malo maslinova ulja.
  2. Rasporedi breskve na roštilj, prerezanog lica na rešetku, i roštiljaj ih tako 3 minute.
  3. Oprezno okreni breskve na drugu stranu i ostavi ih na roštilju još od 1 do 3 minute, ovisno želiš li da budu mekše ili tvrđe.
  4. Makni breskve s rešetke i posluži ih.

Breskva | Author: Cottonbro Studio/Pexels Breskve foto: Cottonbro Studio/Pexels

 

Galette s breskvama Možda vas zanima... Galette s breskvama - brza ljetna poslastica Kolumne

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.