Recepti 30. prosinca 2022.

Brzi teleći odresci s koricom od krumpira

Teletina
Teletina pripremljena na bilo koji način uvijek je odličan izbor foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Kada je riječ o pripremanju telećih odrezaka, mogućnosti su beskrajne. Teletina je izdašno meso koje dobro podnosi razne začine i umake, što je čini idealnim izborom za svaku vrstu obroka, a posebno blagdanske

Bilo da ih pripremiš uz povrće na žaru, dodatne salate, pečene krumpire ili, možda tjesteninu sa začinskim biljem, teleći odresci su uvijek najbolji izbor mesa. Na tradicionalnoj hrvatskoj trpezi teletina se najčešće priprema uz krumpir i povrće, stoga smo pronašli jedan jako zanimljiv recept koji objedinjuje sve naše favorite.

Osim toga, držimo se ‘devize’ kako idealan blagdanski meni treba biti nezaboravna okusa, a poslužen kao u luksuznom restoranu. Kod priprema važne slavljeničke večere ili ručka svakom kuharu je jako važno da priprema jela ne oduzima mnogo vremena – baš poput ovog recepta. 

 | Author: Shutterstock Teletina je izdašno meso koje se odlično slaže s brojnim začinima foto: Shutterstock

Teleći odresci s koricom od krumpira

Sastojci (za 4 osobe):
 

Za koricu od krumpira:

  • 400 g krumpira
  • 2 žumanjka
  • 50 g parmezana
  • sol i mljeveni bijeli papar
  • prstohvat muškatnog oraščića
  • ½ svežnjića peršina

Za medaljone, povrće i umak:

  • 8 telećih odrezaka (od po 100 g)
  • 2 žlice maslaca
  • sol i papar
  • 200 g mrkve
  • 200 g brokule
  • 1 žlica maslaca
  • 100 g ljutike
  • 1 češanj češnjaka
  • 200 ml bijelog vina
  • 300 ml temeljca
  • 1 žličica provansalskih začina
  • 1 žlica zelenog papra
  • 250 g punomasnog vrhnja sa začinskim biljem
  • 2 žlice vinjaka
Možda vas zanima... Blagdanska punjena teleća prsa i pire od buče i krumpira Kolumne

 

Priprema:

  1. Krumpir operi, zakuhaj u slanoj vodi i kuhaj 20-tak minuta. Zatim odlij vodu, ostavi da se krumpir malo hladi, oguli ga i napravi pire. Žumanjke istuci s parmezanom te ih umiješaj u krumpir. Smjesu začini solju, paprom i muškatnim oraščićem pa dodaj nasitno nasjeckani peršin.
  2. Pećnicu zagrij na 170 stupnjeva. Operi teleće odreske i posuši ih. Maslac zagrij u velikoj tavi te na njemu poprži meso. Potom izvadi meso, dobro ga posoli i popapri te ga stavi na vatrostalni poslužavnik.
  3. Smjesu od krumpira stavi u slastičarsku vrećicu sa zvjezdastim nastavkom i istisni je na odreske. Peci 20-25 minuta. U međuvremenu nareži mrkvu, kuhaj je u slanoj vodi 6 minuta, a nakon 3 minute joj dodaj brokulu. Povrće ocijedi, kratko propirjaj na vrućem maslacu te začini.
  4. Za umak oljušti ljutiku i češnjak, nasjeckaj ih i u preostaloj masnoći pirjaj dok ne postanu staklasti. Potom ulij vino i temeljac. Umiješaj provansalske začine i zeleni papar. Umak ostavi da na jakoj vatri ključa 5 minuta. Po potrebi ga zgusni tamnim škrobom. Pomiješaj vrhnje i vinjak te smjesu umiješaj u umak da se ugrije, ali ne smiješ dopustiti da vrije. Umak posoli i popapri.
  5. Pečene teleće odreske izvadi iz pećnice i posluži s povrćem i umakom. Posluženo jelo ukrasi listićima bosiljka.

 

Teleći odresci omotani pršutom (Saltimbocca) Možda vas zanima... Teleći odresci omotani pršutom (Saltimbocca) Recepti Možda vas zanima... Teleći odresci koji će vas raspametiti Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.