Recepti 03. prosinca 2023.

Da, cikla i čokolada idu zajedno, a dokaz je ova torta

savršena kombinacija cikla i čokolada
Cikla i čokolada savršen su spoj foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ciklu obično jedeš u salati? Odvaži se i probaj ovaj slastan desert koji će, nakon što ga prvi put probaš, postati dio tvog kulinarskog repertoara

Već i vrapci na grani znaju da određeno povrće izvrsno funkcionira u kolačima i tortama. Tu je neizbježna torta od mrkve, sjajni kolači prave se i s tikvicama, a o bundevi da ne govorimo… Sve to slatkasto povrće slasticama daje prirodnu slatkoću, zanimljivu boju, poseban okus… ali i ono najvažnije – sočnost. Tako je i s ciklom, čiji zemljani okus daje posebnu notu slanim jelima, ali tako je i sa slasticama.

 

Možda vas zanima... Voliš ciklu? Isprobaj tri odlična recepta za današnji ručak! Recepti

 

Sočnije ne može

Dobro je poznato da se sok od cikle koristi za bojanje poznate američke slastice – torte Red Velvet, ali možda bi se manje amaterskih kuhara usudilo skombinirati ciklu s čokoladom i napraviti ovu uistinu posebnu slasticu koja će oduševiti vaše goste. Primjerice, torti čiji recept donosimo daje sočnost, ali i karakterističan zemljani okus.

OKUS ZIME | Author: Shutterstock Cilkla ovoj torti daje sočnost, ali i vrlo zanimljiv okus foto: Shutterstock

Torta od cikle i čokolade

Sastojci:

  • 175 g maslaca narezanog na kockice, plus dodatno za namastiti kalup
  • 200 g tamne čokolade, grubo nasjeckane
  • 250 g kuhane cikle, oguljene i grubo nasjeckane
  • 3 jaja
  • 150 g svijetlog smeđeg šećera
  • 175 g oštrog brašna
  • Žličica praška za pecivo
  • 30 g kakao praha
  • Tučeno slatko vrhnje

Postupak:

  1.  Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva. Maslacem premaži kalup za torte promjera 23 cm i obloži dno papirom za pečenje.
  2.  Zajedno rastopi maslac i čokoladu na pari ili u mikrovalnoj pećnici. Ostavi sa strane da se malo ohladi.
  3. Ciklu stavi u blender i izblendaj u pire. Dodaj jaja i šećer pa još malo blendaj.
  4. U posebnoj zdjeli izmiješaj brašno, kakao prah i prašak za pecivo. Umiješaj pire od cikle, a potom i rastopljenu čokoladu i maslac. Ulij u kalup i izravnaj.
  5. Peci 40-45 minuta, odnosno dok čačkalica zabodena u tijesto ne izađe suha.
  6. Pusti da se prvo hladi u kalupu 20 minuta, a potom na rešetki. Posluži uz tučeno slatko vrhnje.

 

Možda vas zanima... Najbolja čokoladna torta od samo šest sastojaka Kolumne

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:31 03. Prosinac 2023.

    ne znam to treba probati mozda i nije loše