Recepti 07. svibnja 2024.

David Skoko na Dolcu počastio građane istarskim specijalitetom

gastro postao gastro.24sata.hr

Povodom emitiranja serijala 'David Skoko: Motor, loza, kuhača' na 24Kitchen kanalu, poznati chef kuhao žgvacet na zagrebačkoj tržnici

David Skoko, jedan od naših najpoznatijih chefova, iznenadio je posjetitelje zagrebačke tržnice Dolac, gdje je kuhao među kumicama, kupcima i prolaznicima. Kao dio promocije serijala „David Skoko: Motor, loza, kuhača“, koja se prikazuje na 24Kitchen kanalu pripremao je žgvacet kojim je počastio građane. Voditeljica Doris Pinčić Guberović obožava kuhati u slobodno vrijeme, a s hrvatskim je chefom pričala o popularnosti domaće kuhinje.

 | Author: „Domaće je egzotično. U Hrvatskoj je lakše naći dobar tajlandski ili sushi restoran nego stvarno dobar domaći restoran. Dobar restoran i tradicionalna kuhinja postali su pomalo egzotika. Svi smo ponosni na jedan takav restoran kojeg poznajemo“, istaknuo je Skoko.Prolaznici su zainteresirano pratili sve što hrvatski chef radi i pitali ga za pokoji savjet, na što je s prepoznatljivim osmijehom odgovarao. Naglasio je da naša gastronomija treba nositi prepoznatljivost jer ćemo u suprotnom biti samo dio mase. Za domaću spizu komentirao je da nije jeftina, dok uvozna i nekvalitetna jest.

 | Author: „Domaće hrane ti malo treba, a puno ti daje. Selo je to koje nosi našu gastronomiju jer se tamo proizvode najbolje namirnice. Iz polja, s mora sve kreće. To ne treba zanemariti. Većina kuhara koje ja poznajem najčešće dolaze iz velikih gradova u kojima nemaju direktan dodir s namirnicama. Mi koji živimo u ruralnim dijelovima Hrvatske imamo tu sreću da imamo pristup namirnicama koje su tek ubrane. I s takvim namirnicama je lakše kuhati ukusno“, smatra chef. Za poseban okus istarskog specijaliteta, osim biranih namirnica i Skokinog iskustva, zaslužan i Bleki, šparhet na drva s kojim je ekipa ovog gastro putopisa proputovala preko 7000 kilometara kroz cijelu Hrvatsku, a na kojem je pripremio dio specijaliteta koji je oduševio posjetitelje Dolca.

 | Author: „Puno mi znači kada ljudi prepoznaju moj trud i posvećenost promoviranju lokalne i autohtone kuhinje. To je nešto u čemu zbilja uživam i pruža mi osjećaj ispunjenosti. S obzirom na količinu svježe i kvalitetne hrane, bilo bi šteta ne poticati tradicionalnu kuhinju“, rekao je Skoko. Emisija „David Skoko: Motor, loza kuhača“ druga je emisija Davida Skoke koja se prikazuje na najpoznatijem regionalnom gastro kanalu, što ga čini jedinim hrvatskim licem s takvim uspjehom, uz bok poznatim svjetskim kuharima kao što su Gordon Ramsey i Jamie Oliver.

Za sve one koji žele otkriti tajne hrvatske kuhinje i upoznati kulturno-gastronomske bisere naše zemlje, kulinarsko-putopisnu emisiju „David Skoko: Motor, loza, kuhača“ mogu svaki dan pratiti od ponedjeljka, 20. svibnja u 12 sati na 24Kitchen kanalu.

Recept za žgvacet donosimo u nastavku.

 | Author:

Žgvacet s palentom i salatom od kupusa s mrkvom

Sastojci za 10 osoba

  • 1 kokoš, cca 2 kg
  • 500 g povrća za temeljac
  • 400 ml vina 150 ml maslinovog ulja
  • 4 glavice luka
  • 600 g pelata
  • 1 glavica češnjaka
  • 1 vezica peršina Grančica ružmarina
  • Sol Papar Manja glavica ljubičastog kupusa
  • Mrkva
  • Palenta

Priprema:

Otkostite kokoš. Zatim narežite povrće za temeljac i prodinstajte ga. Dodajte kosti i sve još kratko prodinstajte i podlijte s malo vina. Čim alkohol ishlapi dodajte 1.5 l vode te kuhajte na laganoj vatri minimalno 45 minuta. Meso narežite na manje komade i zapecite u širokom loncu na zagrijanom maslinovom ulju. Na zapečeno meso dodajte sjeckani luk, dinstajte dok ne omekša pa podlijte vinom.

Kada vino malo ispari, dodajte ocijeđene pelate, miješajte i ostavite da krčka par minuta. Začinite, dodajte sjeckani češnjak, peršin i grančicu ružmarina pa nastavite kuhati na laganoj vatri sat vremena povremeno miješajući. Dodajte još temeljca ako je potrebno.

Kupus i mrkvu naribajte, začinite solju i paprom i pospite dobrim maslinovim uljem. Palentu skuhati i servirati kremastu uz žgvacet i salatu.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.