Ne zahtijeva dizanje i jednostavan je za pripremu. Najviše vremena oduzet će vam pečenje, a za to vrijeme ionako se možete baciti na pripremu jela uz koje ćete ovaj kruh poslužiti. Irci ga najčešće poslužuju uz guste gulaše, no mi ga volimo u baš svakoj kombinaciji.
Mekan i spužvast, ovaj kruh pravo je otkriće za one koji ne vole kupovni kruh, a nemaju vremena svakog dana klasičnom metodom pripremati domaći. Ovaj kruh meke je i zbijene teksture, a korica je tek lagano hrskava. Mekan je i idealan za skupljanje umaka, sendviče i slatke doručke.
Soda kruhu možete dodati i grožđice ili komadiće čokolade pa ga pretvoriti u slatku pogaču ili naprosto uživati u kombinaciji jednostavnih sastojaka.
Potrebno vam je:
- 500 g brašna
- 1 žličica soli
- 1 žličica sode bikarbone
- 350 ml mlijeka
- 2 žlice limunovog soka
Postupak pripreme:
- Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva.
- Pomiješajte mlijeko i limunov sok i pustite da stoji oko pet minuta.
- Pomiješajte brašno, sol, sodu bikarbonu, a zatim polako dodajte mješavinu mlijeka i limuna. Nemojte dodati sve odjednom, količina tekućine ovisi i o brašnu koje koristiti. Trebali biste dobiti ljepljivu kuglu tijesta.
- Zamijesite glatko tijesto. Po potrebi dodajte brašna.
- Prebacite u posudu za pečenje. Pecite oko 20 minuta do pola sata, dok kruh ne poprimi zlatnu boju.
Dobar tek!