gastro postao
Jedno od najpoznatijih i najukusnijih tradicionalnih hrvatskih jela su upravo štrukli
Štrukli su najpoznatije hrvatsko jelo u svijetu. Tajna dobre pripreme leži u tanko razvučenom tijestu koje se osim svježim sirom, može nadijevati jabukama, makom, ili, u našem slučaju, sa sirom i blitvom.
Tijesto:
- 1000 g glatkog brašna
- 1.50 male žlice soli
- voda
Nadjev:
- 1000 g blitve
- 1 žlica soli
- 2 žlice kiselog vrhnja
- 2 žlice svinjske masti
- 1 jaje
- 1000 g svježeg kravljeg sira
Priprema:
- Pomiješajte brašno sa soli pa zamijesite tijesto s mlakom vodom. Dobro izradite tijesto da bude glatko i napravite dva hljepčića. Ostavite da odstoji 15 minuta.
- Listove blitve prelijte kipućom vodom, a ostatak prokuhajte u slanoj vodi.
- Pričekajte da se ohladi. Tijesto malo raširite na stolu i pouljite. Ostavite tako stajati još 20 minuta.
- U ohlađenu blitvu umiješajte domaći sir s vrhnjem i drugim sastojcima.
- Razvucite tijesto, ravnomjerno nadjenite, zamotajte i prerežite ga tako da dobijete štrukle.
- Složite u lim veličine 35x30 cm. Premažite ih s malo vrhnja i mlijeka. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C sat vremena.
Dobar tek!