Recepti 17. veljače 2022.

Goveđi gulaš s krumpirom: Brz i ukusan recept

; Goveđi gulaš s krumpirom foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Imamo recept za ukusan i mirisan goveđi gulaš koji ćeš pripremiti u nekoliko jednostavnih koraka. Napravi goveđi gulaš najfinijeg okusa po receptu naših baka...

Danas kuhamo tradicionalno jelo koje gotovo svi obožavaju. Pogađaš, riječ je o gulašu! Gulaš je pravi specijalitet koji podnosi razne varijacije, a među omiljenijima je svakako goveđi. Čini se da svatko ima svoj način pripreme ovog ukusnog jela. Mnogi dodaju različito povrće i začine, a mi ti danas donosimo jednostavan recept za goveđi gulaš s krumpirom, mrkvom i lukom. Pusti ukusan gulaš da lagano krčka i uživaj u savršenom toplom obroku! 

Kako skuhati najbolji goveđi gulaš?

Jedan od vodećih hrvatskih kuhara, chef Ivica Štruml, otkrio nam je tajnu savršenog gulaša. Dao nam je i nekoliko savjeta kako birati meso i narezati ga, a otkrio nam je i da je važno luk sjeckati nožem, a ne ga samljeti u blenderu. 

Prema riječima uglednog kuhara, odabir mesa najvažniji je dio posla. Chef Štruml savjetuje da uzmeš juneći vrat, a plećka je dobra alternativa. Meso od buta bit će vlaknasto i neće biti tako mekano. Meso reži na veće kocke, može i 5 cm. 

Kod pirjanja luka bitno je osjetiti trenutak kada dodajemo meso. Luk treba dati gustoću, slatkoću i okus koji nema notu ”kuhanog luka”. Tako da ne smije biti ni previše smeđe boje jer se neće razgraditi ni presvijetle jer neće biti ukusan. 

 | Author: Shutterstock Meso za gulaš; foto: Shutterstock

Prilog za goveđi gulaš pripremi po želji

Uživaj u savršenom okusu gulaša i posluži ga uz palentu, njoke, knedle, tjesteninu ili samo koju krišku mirisnog kruha.

Ideja za ručak za dva dana!

Goveđi gulaš je jedno od onih jela s kojima se štedi vrijeme i u kojima se može uživati čak i dan nakon pripreme. Gulaši se kuhaju poprilično dugo i sporo, pa bi bila prava šteta da ih ne sačuvaš i za dan nakon pripreme. ž

Poslužiti ga možeš uz kruh ili njoke, a idućeg dana od ostatka kruha možeš pripremiti knedle. Gulaš je nevjerojatnog okusa i sastojaka, zbog kojih ti ga nikada neće biti dovoljno. Tvoji ukućani će uvijek tražiti porciju više.  

Recept za goveđi gulaš s krumpirom i mrkvom

Sastojci: 

  • 2 žlice masti ili ulja
  • 400 g junetine, narezane na krupnije kockice
  • 400 g krumpira, narezanog na kockice
  • 200 g mrkve
  • 200 g luka
  • 200 g pelata, narezanih na kockice
  • 2 češnja češnjaka
  • 1,5 žličica soli
  • 1 žličica slatke crvene paprike
  • Papar 
  • 4 šalice goveđeg temeljca (Ili vode)
  • Lovorov list

Priprema: 

  1. Povrće usitni; krumpir i mrkvu nareži na kockice, a luk, češnjak i pelate sitno nasjeckaj. 
  2. U velikom loncu zagrij ulje, dodaj nasjeckani luk, a zatim i ostalo povrće narezano na kockice. 
  3. Dinstaj povrće 10 minuta, a zatim dodaj meso narezano na krupnije kocke te nastavi dinstati narednih 15 minuta. 
  4. Dodaj pelate, začine i jednu šalicu (2,5 dcl) temeljca te pirjaj 15 minuta. 
  5. Postepeno dodaj preostali temeljac.
  6. Promiješaj i zakuhaj, poklopi lonac, a zatim gulaš kuhaj na laganoj vatri oko 1 ½  do 2 sata ili dok meso ne omekša, a saft ne postane kremast i gust. 
  7. Posluži toplo i uživaj!

Dobar tek!

 | Author: Shutterstock Goveđi gulaš; foto: Shutterstock

Ako voliš jela na žlicu, isprobaj i sljedeće recepte: 

Možda vas zanima... Kad ti je hladno, ugrij se Minestrone Milanese juhom Recepti Možda vas zanima... Krem juha od krumpira priprema se u tren oka! Recepti Možda vas zanima... Za ručak pripremi (najukusniju) juhu od luka Recepti Možda vas zanima... Za ručak pripremi ukusnu krem juhu od gljiva Kolumne
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.