Recepti 21. veljače 2017.

Krafne kakve još niste probali - Papanasi

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovo su jedne od onih krafni koje ćete obožavati i htjeti jesti svaki dan!

Neopisivu sočnost, ove krafne, popularne u Rumunjskoj, mogu zahvaliti svježem siru s kojim se pripremaju. No, ono što je još bolje i zanimljivije kod njih, jest to da ne samo da se prave sa svježim sirom  već se i poslužuju s vrhnjem i s nekim finim domaćim džemom.

Odabir džema je na vama, no predlažemo neki kiselkasti, primjerice od borovnice ili višanja.

Svakako ovako pripremljene krafnice poslužite odmah nakon pečenja, jer će tako biti najbolje i najukusnije.

Ono što papanase razlikuje od običnih krafni jest to što se rade u dva dijela -donji dio koji izgleda kao obična krafna s rupom i gornji dio, koji je ustvari kuglica napravljena od tijesta za krafne. Sve to prelije se vrhnjem i džemom i ova dekadentna poslastica je spremna za uživanje!

Ovo je definitivno jedan od onih deserata koji će oduševiti iznenadne goste! A i nećete trebati čekati da se tijesto digne!

Sastojci:

  • 500 g svježeg kravljeg sira
  • 2 jaja
  • 1 žličica ruma za kolače
  • 75 g + 1 žlica šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 250 g glatkog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • Ulje za prženje
  • 250 ml kiselog vrhnja
  • 1 teglica džema od borovnice

Priprema:

  1.  Svježi sir pomiješati s jajima, rumom i oba šećera (bez 1 žlice) i izmiksati u glatku smjesu. Ako je sir prevlažan, možete ga malo ocijediti da izađe višak tekućine.
  2. Dodati brašno i prvo žlicom, a potom rukama oblikovati tijesto. Bit će malo gnjecavo i ljepljivo ali dodajte po potrebi još brašna da ne bi bilo preljepljivo. 
  3. Tijesto podijeliti na 9 komada i oblikovati ih u kuglice. Od 8 kuglica napraviti male valjke pa ih spojiti u prstene (da imate 8 prstena), a od zadnje kuglice tijesta narezati 8 komada i oblikovati ih u kuglice.
  4. Zagrijati ulje za prženje (provjerite vrućinu ulja čačkalicom - ako se oko čačkalice stvaraju mjehurići, dovoljno se zagrijalo) i pržite pripremljene prstenove i kuglice dok ne dobiju lijepu zlatnu boju
  5. Gotove papanase stavljajte na papirnate ručnike da se upije višak masnoće
  6. Poslužite ih tako da prvo stavite na tanjur veći, prstenasti dio i prelijete ga vrhnjem pomiješanim sa žlicom šećera i vrhnje prelijete džemom te sve poklopite pečenom kuglicom.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.