Recepti 03. veljače 2023.

Mekana, sočna i aromatična - pastrva u bijelom vinu

foto: Gregor Moser/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Kada imaš malo više vremena svakako isprobaj ovaj recept. Pastrva pirjana s bijelim vinom odlično će se sljubiti uz aromatične namirnice poput celera, luka i kopra, a svoj doprinos sočnim aromama dat će i mrkva i riblji temeljac

Slažeš li se kako nema ništa bolje od dobro pripremljene ribe? Obožavamo je na roštilju, pečenu u pećnici kao i dok se lagano krčka i pirja u loncu. Riba savršeno ide uz povrće, ali se najbolje sljubljuje s bijelim vinom.

Pastrva je mnogima najdraža slatkovodna riba. Najukusnija je, naravno, kada se priprema svježa iz ribarnice, a kada si u velikoj žurbi slobodno je ispeci na ploškama krumpira s hrpom povrća, zalij domaćim maslinovim uljem i finim bijelim vinom, i uživaj u svakom zalogaju.

 

Pečena pastrva Možda vas zanima... Napravi pečene pastrve kao iz najboljih restorana Recepti

 

A kada imaš malo više vremena svakako isprobaj ovaj naš recept – uz fino složene aromatične začine poput celera, luka i kopra, svoj doprinos sočnim aromama dat će i mrkva, riblji temeljac te, neizbježno, bijelo vino. 

 

 | Author: Nadin Sh/Pexels Pastrva pirjana s bijelim vinom uz dodatak raznog porća odlično je, slasno jelo foto: Nadin Sh/Pexels

Pastrva s bijelim vinom na povrću

Sastojci (za 4 osobe):

  • 8 fileta pastrve (po 100 g)
  • 1 žlica bijelog vina
  • 2 mlada luka
  • 6 celera bjelaša
  • 8 mrkvi
  • 1 žlica ulja
  • 200 ml ribljeg temeljca
  • 4 grančice kopra
  • sol i papar

Pečena pastrva | Author: Shutterstock Pastrva je mnogima omiljena slatkovodna riba foto: Shutterstock

Priprema:

  1. Ribu operi, posuši ubrusom i pokapaj vinom. Mladi luk očisti, operi, prepolovi po dužini i nareži na trakice dugačke 5-7 cm.
  2. Celer operi. Mrkvu očisti pa, kao i celer, nareži na trakice dugačke 5-7 cm. Povrće propirjaj na vrućem ulju, dodaj riblji temeljac i ostavi da zavre. Zatim smanji vatru.
  3. U posudu s povrćem dodaj i pastrvu te pirjaj 10 minuta. Ribu okreni, lagano je popapri i pirjaj još 5-7 minuta.
  4. Kopar isperi i protresi. Dvije grančice sitno nasjeckaj. Ribu posluži na povrću. Ukrasi je sjeckanim i cijelim grančicama kopra.

 

Možda vas zanima... Pastrva u korici: Za još ukusniji i ljepši kraj tjedna Recepti

 

Savjet više: Kako čuvati pastrvu?

Stručnjaci upozoravaju kako je pastrvu potrebno držati u hladnjaku, odnosno u zamrzivaču ako ju ne mislite konzumirati unutar dva dana od kupnje. Dobro je zamotajte u plastičnu foliju prije zamrzavanja. Zamrznutu je najbolje otopiti u hladnjaku preko noći, i svakako izbjegavaj otapanje na sobnoj temperaturi!

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.