Recepti 06. svibnja 2018.

Millefeuille s malinama - omiljeni francuski klasik

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Kolač od tisuću slojeva oduševit će vas sjajnim spjem hrskavog lisnatog tijesta, fine, aromatične kreme i omiljenih svježih bobica...

Ovaj klasični francuski desert u prijevodu znači tisuću slojeva. Naravno, riječ je o ukusnom lisnatom tijestu u kombinaciji s odličnom Zabaione kremom. Zabaione krema je slična onoj od jaja, ali se u ovom slučaju umjesto mlijeka upotrebljava desertno vino poput rosea.

 

Možda vas zanima... Brzinski millefeuille s jagodama za početak proljeća Recepti Millefeuile Možda vas zanima... Millefeuille s kremom od čokolade i brandyja te karamelom s bademima Špajza

 

Za pripremu Zabaione kreme trebat će vam:

  • 8 žumanjaka
  • 4 žlice šećera
  • 8 žlica desertnog vina

Ostalo:

  • 1 pakiranje lisnatog 
  • 120 g šećera u prahu
  • 250 ml vrhnja za šlag
  • 250 g malina

Postupak pripreme:

  1. Na pari tucite žumanjke i šećer dok smjesa ne postane pjenasta i svjetlija.
  2. Dodajte postepeno desertno vino uz konstantno miješanje pjenjačom.
  3. Kuhajte na pari još 10 minuta dok se ne zgusne u konzistenciju pudinga. Pustite da se krema u potpunosti ohladi
  4. Lisnato tijesto tanko razvaljajte i razrežite na 4 jednaka djela
  5. Stavite ga u posudu za pečenje i pecite na 200 stupnjeva 20 minuta.
  6. Kada dobije zlatnu boju, pospite šećerom u prahu kore i vratite u pećnicu dok se šećer ne karamelizira
  7. U posebnoj posudi izradite vrhnje za šlag, dodajte ohlađeni zabaione i sjedinite.
  8. Vrlo je bitno ovaj kolač slagati netom prije posluživanja pošto će se lisnato u suprotnom ovlažiti.
  9. Netom prije posluživanja složite kolač redom – kora-krema-narezane maline-kora-krema-narezane maline...
  10. Zadnju koru pospite šećerom u prahu i ukrasite malinama.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.