Recepti 29. svibnja 2018.

Moramo isprobati: Juha od trešanja

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Voćne juhe kod nas su vrlo skromno zastupljene na meniju, no trešnja je u njima kraljica arome.

Iako se u našim krajevima trešnje koriste uglavnom za kolače, izvrsne su i u umacima za pečenja. Pristaju uz sve vrste pečenog mesa, a od priloga će najbolje "ići" njoki ili kroketi. U Mađarskoj i Francuskoj se prave i juhe od trešanja. Specifičnost mađarske juhe je vino, a francuske krokanti od lješnjaka. U suhim kolačima grožđice možete zamijeniti trešnjama. 

 

Možda vas zanima... Omiljena kombinacija: Čokoladne kocke s trešnjama Kolumne

 

Možda vas zanima... Njihovo veličanstvo - trešnje Špajza

 

Donosimo vam vam recept za mađarsku juhu s trešnjama:

Potrebno vam je;:

  • 1 kg trešanja
  • 1/2 šalice šećera
  • žlica ekstrakta vanilije
  • 3-5 klinčića
  • žličica cimeta u prahu
  • prstohvat soli
  • 3 žlice brašna
  • 1/2 l slatkog vrhnja
  • 2 kriške limuna

Priprema:

  1. Operite trešnje i ostavite da se cijede. Njihov sok, šećer, vaniliju, vodu, klinčiće i cimet zakuhajte s vodom. Trešnje pomiješajte s brašnom i dodajte. Stavite kriške limuna. Kuhajte oko 15 minuta na laganoj vatri. Dodajte slatko vrhnje i kuhajte još pet minuta.
  2. Ohladite, izvadite limun i stavite u hladnjak na nekoliko sati. Ukrasite tučenim šlagom.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.