Recepti Taste the Mediterranean 08. listopada 2022.

Na natjecanju chefova sutrašnjice pobjedu je odnijela talentirana Gabriela Filca

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Natjecanje kuharskih pripravnika i učenika ugostiteljskih škola u sklopu 10. međunarodnog festivala Taste the Mediterranean powered by Tommy održano je na Prokurativama i pokazalo da je budućnost hrvatske gastronomije u sigurnim rukama

Mlade gastro nade okupljene danas na Prokurativama, gdje se održalo natjecanje kuharskih pripravnika i učenika ugostiteljskih škola u sklopu 10. međunarodnog festivala Taste the Mediterranean powered by Tommy, nije čekao lak zadatak. Naime, 8 kuhara i njihovih pripravnika te učenici ugostiteljskih škola morali su na licu mjesta osmisliti kreativno jelo pomoću Tommy košarice iznenađenja koju su dobili 15 minuta prije samog natjecanja.

 | Author:
Upute natjecateljima dao je chef Fabricio, član žirija

Kuhari i mentori su u tih 15 minuta smjeli pomoći svojim mladim pripravnicima i učenicima da osmisle recept, a nakon toga su se budući chefovi sami morali pobrinuti za izvedbu jela. Natjecatelji su imali sat vremena da pripreme 5 porcija jela za 5 članova žirija koji je ocjenjivao i prezentaciju i ravnotežu jela, okus i teksturu, ali i korištenje što više namirnica iz košarice, kreativnost i originalnost te upravljanje otpadom. 

 | Author:
Zadatak nije bio nimalo lak, a vrijeme je bilo ograničeno
 
A prema onome što smo jučer vidjeli, budućnost naše gastronomije je svijetla - pripravnici i učenici su pokazali zavidne kulinarske vještine, kreativnost i sklonost zero-waste politici. Ramsteak, masline, buča, gljive, nar... razne namirnice nalazile su se u Tommy košarici, a od tih sastojaka naši chefovi sutrašnjice pripravlili su maštovite gastro kreacije koje su mamile izgledom i mirisom. 
 | Author:
Od namirnica iz Tommy košarice iznenađenja nastajala su kreativna jela

Konkurencija je bila žestoka, ali žiri, koji je kušao jela, je ipak izabrao -  pobjednica natjecanja je 22-godišnja Gabriela Filca, Junior sous chef u restoranu Nebo u Rijeci. 

 | Author:
Žiri je pažljivo kušao sva jela

"Jako sam uzbuđena! Drago mi je da sam mogla prisustvovati ovakvom događaju i što sam uopće pozvana. Natjecatelji su bili super, žiri još bolji i drago mi je da im se svidjelo sve što sam skuhala. Dosta su nas iznenadili, svi smo očekivali ribu jer smo u Splitu, a u košarici je bilo meso tako da je baš bilo izazovno", rekla nam je Gabriela. 

 | Author:
Mladoj pobjednici nagradu je uručio chef Fabricio

Gabriela je od malena stjecala radne navike, a posebno je savladala upoznavanje hrane, odnosno namirnica, od trenutka njihove sadnje pa do pripreme i posluživanja na tanjuru koji se iznosi na stol. Prva kulinarska iskustva stekla je uz majku koja ju je podučila svim obiteljskim receptima.

 | Author:
Ponos i sreća na licu pobjednice Gabriele

U samo nekoliko godina, uz chefa Denija Srdoča, koji je već priskrbio Michelinovu zvjezdicu restoranu koji vodi, Gabriela je vrlo brzo napredovala do pozicije junior sous chefa, a iza njezinog uspjeha stoje marljivi rad i strast prema hrani. Čestitamo budućoj chefici!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.