Recepti Najbolje tajne roštilja 08. kolovoza 2023.

Najbolji trikovi za savršen grill

foto: Unsplash+

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Ljubitelje dobrog roštilja sigurno će zanimati savjeti gastro blogera Vedrana Boškovića koji je, slobodno možemo reći - do savršenstva savladao tehniku grilanja, ali i pripremu mesa za grill

U sklopu serijala Mala škola grilla powered by Podravka, gastro bloger i autor bloga Začinjeno s ljubavlju, Vedran Bošković, je čitateljima portala missGastro otkrio nekoliko brzopoteznih trikova za savršen grill.

Za dobar grill, potrebno je razmotriti nekoliko ključnih elemenata kako biste osigurali ukusno i uspješno pripremljeno meso i povrće. Prvo i osnovno, trebat će vam dobar roštilj (plinski, ugljeni, električni ili na drva) ili kvalitetna grill tava koja je vrlo praktična za pripremu grilla kod kuće. Također, osigurajte sve potrebne alate za grill, poput vilica, hvataljki, termometra, rukavica i slično, koji će vam olakšati rukovanje hranom. 

Zadnje, ali ne i najmanje važno je priprema hrane prije samog grilanja. Mariniranje mesa, povrća ili ribe namirnicama će dati dodatnu aromu i sočnost. Pritom je važno da su komadi hrane relativno jednake debljine kako bi se ravnomjerno ispekli. Prije nego što stavite hranu na roštilj ili grill tavu, premažite namirnice s malo ulja kako biste spriječili da se zalijepe i kako bi na kraju dobile lijepu zlatno-smeđu boju. 

Prilikom grilanja važno je pravilno kontrolirati temperaturu mesa kako biste postigli željeni stupanj pečenja. Različite vrste hrane zahtijevaju različite temperature kuhanja. Korištenje termometra za hranu pomoći će vam u određivanju kada je hrana spremna za posluživanje.

Kako pripremiti hranu za roštilj

Meso je prije grilanja potrebno marinirati, napominje Vedran. Što duže odleži u marinadi, meso će biti sočnije i mekše. Ključni sastojak svake marinade je kiselina.

''Kiselina je jako bitna. Pod kiselina mislim na citruse, ocat, vino ili BBQ umak. Kiselina će olakšati razgradnju proteina pa će meso biti mekše i sočnije'', objašnjava Vedran Bošković koji za svoje marinade voli koristiti Podravka BBQ umake Jalapeno, Med, Spicy hot ili Classic, ovisno o vrsti izabranih namirnica u datom trenutku. Osim što daju sočnost svakom komadu mesa koje se nađe na rešetki roštilja, idealni su kao dodatak sendvičima, burgerima ili pak hrskavim krumpirićima i krilcima.

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

Prethodno marinirane svinjske kotlete Vedran je pekao na zagrijanoj grill tavi 2 do 3 minute sa svake strane. Ukoliko se meso sjetite marinirati preko noći, sutradan imate ukusan, hranjiv i brzo gotov obrok koji možete poslužiti sa svježom salatom ili povrćem.

''I da, nemojte prepeći meso. Pazite da ono ostane sočno, na zadovoljstvo svih za stolom'', dodaje Vedran.

I zapamtite: Dobar umak čini loš roštilj dobrim, a dobar roštilj savršenim!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.