Recepti 05. siječnja 2023.

Najsočniji kolač od klementina slavne kuharice

Kolač od klementina
Kolač od klementina - sočan i pun okusa foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Britanska kulinarska zvijezda Nigella Lawson jako je ponosna na ovaj kolač jer je ukusan i sočan, nema brašna i može stajati do 7 dana... iako će, vjeruj, nestati u trenu s tvog stola

U ovo doba godine obično se davimo u klementinama, sočnom i aromatičnom voću bogatom vitaminom C, koje okusom podsjeća na blagdane. Za njima je luda i slavna britanska kuharica Nigella Lawson koja je osmislila ovaj jednostavan, iznimno ukusan bezglutenski kolač od klementina.

 

Marmorni kolač s klementinama Možda vas zanima... Slatka zima uz mramorni kolač s klementinama Kolumne

 

"Ovo je predivan, sočan i aromatičan kolač bez brašna. Ima okus kao svi oni biskviti namočeni u sirupu, s tom razlikom da ovaj kolač ne treba namakati u sirupu. Uz njega se može poslužiti i žlica punomasnog kiselog vrhnja ili tučenog šlaga“, govori Nigella koja uz svoj kolač od klementina najradije poslužuje – engleski čaj, baš kao prava dama.

 | Author: Nataliya Vaitkevich/Pexels Klementine ovom kolaču daju sočnost i posebnu aromu foto: Nataliya Vaitkevich/Pexels

Bezglutenski kolač od klementina

Sastojci:

  • 375 g klementina
  • hladna voda
  • 6 većih jaja
  • 225 g šećera
  • 250 g mljevenih badema
  • 1 žličice praška za pecivo

 

Možda vas zanima... Jamiejeva brza torta od čokolade i klementina Recepti

 

Postupak:

  1. Cijele klementine stavi u posudu zajedno s hladnom vodom. Nakon što zavrije, neka se kuha 2 sata napola poklopljeno.
  2. Kuhane klementine ocijedi, vodu baci. Kada se ohlade, prepolovi ih i ukloni koštice. Ubaci klementine u blender i dobro izblendaj.
  3. Izblendanim klementinama dodaj ostale sastojke i još malo blendaj.
  4. Tijesto ulij u okrugli kalup promjera oko 20 cm i peci kolač na temperaturi od 190 stupnjeva otprilike sat vremena, odnosno dok čačkalica zabodena u tijesto ne izađe suha. Nakon 40 minuta vjerojatno ćeš kolač odozgora morati prekriti aluminijskom folijom kako ne bi zagorio.
  5. Izvadi iz pećnice i pusti da se potpuno ohladi u kalupu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nigella (@nigellalawson)

 

Savjet više:

  • Ovaj kolač puno je ukusniji drugi dan, no naravno da se može jesti čim se ohladi.
  • Umjesto klementina mogu se koristiti naranče ili limuni, no ako koristiš limune dodaj još 25 g šećera.
  • Kolač se može ukrasiti glazurom od šećera u prahu i žlice limunova, narančina ili soka od klementina, a odličan ukras su i kandirani agrumi.
  • Da bismo bili sigurni da je kolač bez glutena, treba koristit prašak za pecivo na čijem pakiranju je to zajamčeno.
  • Kolač možeš čuvati u poklopljenom spremniku bez dotoka zraka do 7 dana, na hladnom mjestu. Ovaj kolač može se i zamrznuti i čuvati u zamrzivaču do 3 mjeseca - najbolje ga je zamrznuti na čvrstoj podlozi kako se tijekom smrzavanja ne bi deformirao.

 

Možda vas zanima... Detox salata s narom, klementinama i klicama Kolumne Možda vas zanima... Raskošni kuglof od klementina i rogača Kolumne

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.