Recepti 17. lipnja 2023.

Kako napraviti savršeni ledeni čaj

Ledeni čaj
Ledeni čaj foto: Julia D. Alkmin/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Uistinu je jednostavno i lako napraviti ledeni čaj, i u njemu se može uživati tijekom cijele godine. S našim jednostavnim receptima i voćnim varijacijama na klasični recept, ovog se ljeta do mile volje možeš rashlađivati uz čašu popularnog čaja

U tren oka možeš zamutiti puni vrč, a zatim ga zasladiti šećerom, sirupima ili u njega dodati arome po vlastitom izboru. Slijedi ovaj vodič i napravi iznimno ukusno, okrjepljujuće i jedno do najpopularnijih pića ovog ljeta.

Koji čaj koristiti?

Klasična baza za ledeni čaj su obične vrećice čaja jer omogućuju da slobodnije biraš okuse. Također, možeš i eksperimentirati s različitim čajevima nakon što znaš osnovni recept.

Najčešće se koriste Earl Grey, Lady Grey, kamilica, zeleni čaj i limunska verbena (citronovac). Ohlađeni su voćni čajevi vrlo ukusni, a najbolji omjer pri izradi ledenog čaja jest 6 vrećica čaja na 1,5 litru kipuće vode.

 | Author: Alice Pasqual/Unspalsh Earl Grey često se koristi za ledeni čaj foto: Alice Pasqual/Unspalsh

Osnovni recept za ledeni čaj

Sastojci:

  • 6 vrećica čaja
  • 2 žlice šećera
  • 1 žlica meda
  • 3 mala limuna, 2 ocijeđena u soku i 1 narezan
  • 1 naranča, narezana
  • 1 mala vezica metvice
  • Led

Postupak:

  1. Vrećice čaja prelij s 1,5 litrom kipuće vode, a zatim umiješaj šećer i med. Ostavi da odstoji 10 minuta, a zatim procijedi i stavi u hladnjak da se ohladi.
  2. Ohlađeni čaj ulij u veliki vrč, a zatim umiješaj limunov sok, kriške limuna, mentu i kriške naranče. Ostatak vrča napuni ledom i dobro promiješaj.
  3. Za posluživanje, ulij ledeni čaj u visoke čaše s puno leda.

 | Author: Shutterstock Klasična baza za ledeni čaj su obične vrećice čaja, a najčešće se koriste Earl Grey, Lady Grey, kamilica, zeleni čaj i limunska verbena foto: Shutterstock

Kako zasladiti ledeni čaj

Ledeni čaj se često zaslađuje šećerom ili tekućim medom. Umiješa se u vrući čaj da se otopi, a zatim se čaj ohladi.

Mogu se koristiti i šećerni sirupi; jednostavan šećerni sirup je lako napraviti jer zahtijeva samo vodu i šećer. Napravi jednu količinu i spremi ju u bocu, tako da uvijek imaš pri ruci kada poželiš dodati malo po malo u vrč ledenog čaja.

Osnovni recept za šećerni sirup

Pomiješaj 300 g šećera u loncu sa 150 ml vode. Kuhaj dok se šećer ne otopi, povremeno miješajući. Ostavi da se ohladi prije nego što ga prebaciš u steriliziranu bocu. Čuvaj u hladnjaku.

 | Author: Jennifer Pallian/Unsplash Ledeni čaj foto: Jennifer Pallian/Unsplash

Kako začiniti ledeni čaj

  • Bilje

Jednostavan, ali učinkovit način za dodavanje dodatnih aroma u ledeni čaj. Bilje koje se preporučuje su menta, bosiljak i majčina dušica, možeš dodati i lišće limete, a svakako izbjegavaj začinsko bilje koje je isključivo slano, poput korijandera i vlasca.

  • Cvijet bazge

Svježa grančica cvijeta bazge može dati posebnu aromu ledenom čaju. Dodaj veliku šaku u ledeni čaj i ostavi da se natopi dok se čaj hladi. Alternativno, dodaj malo bazge u čaj prije nego što dodaš zaslađivač.

 | Author: Shutterstock Svježa grančica cvijeta bazge može dati posebnu aromu ledenom čaju foto: Shutterstock

  • Voće

Narezane breskve i marelice, svježe bobičasto voće i citrusi dobro pristaju uz čaj. Za osvježavajući okus možeš dodati i nasjeckani krastavac.

  • Alkohol

Za verziju ledenog čaja samo za odrasle, dodaj nekoliko doza alkohola po svom izboru. Začinjeni rum ili gin dobro pašu. Jednostavno je – dodaj u ledeni čaj nakon što se ohladi.

 

Naši prijedlozi recepata za najukusnije ledene čajeve ovog ljeta

1. Ledeni čaj od borovnice i metvice

Osvježavajući, voćni i spreman za nekoliko minuta, ledeni čaj od borovnice i metvice zajamčeno će oduševiti tvoje goste. Napravi puni dozator kako bi gosti mogli sami sebi natoči kada im ponestane pića u čaši.

2. Ledeni zeleni čaj od mente i manga

Ovaj je čaj savršen balans svježih, biljnih okusa i slatkoće. Zeleni čaj je odlična baza za ledeni čaj, a dobro se slaže sa svježom mentom i zrelim komadima manga.

 | Author: Shutterstock Ledeni čaj od borovnice i metvice foto: Shutterstock

 

Možda vas zanima... 4 jednostavna bezalkoholna koktela za ljetno osvježenje Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 10:47 17. Lipanj 2023.

    najbolje pice ljeti ledeni caj