Recepti Desert 26. ožujka 2024.

Od samo 5 sastojaka napravi sočne brownies od mrkve

Desert
10 MIN
40 MIN
8
SREDNJE
kolač od mrkve, brownies
Brownies od mrkve ili carrot cake brownies
foto: Pixabay
Kad se ne možeš odlučiti želiš li brownie ili kolač od mrkve, spoji ova 2 deserta u jednu slasticu i napravi odlične brownies od mrkve. Nama se baš jako sviđaju, a za njih je potrebno samo 5 sastojaka

Imamo za tebe sjajan nov kolač! Riječ je zapravo o nekom spoju dva omiljena deserta – brownieja i kolača od mrkve. Carrot cake brownie ima okus kolača od mrkve, ali izgleda poput pravog brownieja koji ima žvakaste rubove i mekanu sredinu.

Osim po zanimljivom spoju 2 omiljena deserta, ovaj kolač zanimljiv je i po tome što u njega ide samo 5 sastojaka… Da, samo 5, nema skrivenih dodataka koje smo ti prešutjeli!

Torta od mrkve Možda vas zanima... Imamo recept za najbolju tortu od mrkve na svijetu! Recepti

Za carrot cake brownies treba ti samo 5 sastojaka

Ovi carrot cake brownies odlično su rješenje kad ti se jede nešto slatko, ili kad imaš na umu baš konkretan desert poput kolača od mrkve. Sastojci koji ti trebaju za ovaj kolač su sitno naribane mrkve, sok od jabuke, cimet, bijela čokolada i brašno. Tako da, ako koristiš vegansku čokoladu, možeš ih bez problema poslužiti i veganima.

Ako želiš, na kolač možeš staviti i klasični frosting od krem sira, koji se pravi vrlo jednostavno – samo dobro izmiksaš krem sir, malo maslaca i šećer u prahu, kojima eventualno dodaš malo vanilije, a možeš i limunove korice.

 | Author: Dziana Hasanbekava/Pexels Mrkva ovom kolaču daje slatkoću i sočnost foto: Dziana Hasanbekava/Pexels

Bijela čokolada, a nije blondie nego brownie

I da, nismo se zabunili, iako se u ovom kolaču koristi bijela čokolada, to nije blondie već brownie. Naime, blondies imaju teksturu između teksture keksa i kolača, a ovaj kolač ima pravu teksturu brownieja (žvakasti rubovi i mekana sredina).

A evo i nekoliko savjeta kako napraviti najbolje browniese od mrkve…

  • Koristi kvalitetnu bijelu čokoladu jer neke jeftinije bijele čokolade se dosta loše tope.
  • Koristi prirodan sok od jabuke bez dodatnog šećera jer u čokoladi ima sasvim dovoljno šećera za ovaj kolač, a i mrkva je sama po sebi dosta slatka.
  • Brašno obavezno prosij prije nego što ga kreneš dodavati u tijesto. Brašno dodaj 1 po 1 žlicu i u međuvremenu svaki put promiješaj. Tako ćeš izbjeći da nastanu grudice.

Ne gasi ekran dok kuham

Brownies od mrkve
10 MIN
pripreme
40 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Bijela čokolada 172 g
  • Sok od jabuke 7 žlica
  • Cimet 0,50 žličica
  • Oštro brašno 31 g
  • Mrkva 26 g
Postupak
  1. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Kalup dimenzija cca 24x12 cm obloži papirom za pečenje.


  2. Čokoladu natrgaj na komade i rastopi je u mikrovalnoj pećnici. Topi čokoladu u intervalima 15-30 sekundi, s tim da između svakog intervala promiješaš čokoladu špatulom. Ponavljaj postupak dok ne dobiješ glatku, potpuno rastopljenu čokoladu. Naravno, čokoladu možeš rastopiti i na klasičan način na pari.


  3. Dodaj sok od jabuke pomiješan s cimetom. Miješaj pomoću pjenjače dok ne dobiješ smjesu ujednačene boje, bez grudica ohlađene bijele čokolade.


  4. Umiješaj prosijano brašno, žlicu po žlicu, i nakon svake dodane žlice dobro sve promiješaj pjenjačom. Pazi da ne nastanu grudice.


  5. Dodaj sitno naribane mrkve i ponovno dobro promiješaj.


  6. Ulij tijesto u pripremljeni kalup i peci 40-45 minuta, odnosno dok površina ne poprimi zlatnosmeđu boju, a rubovi nešto tamniju smećkastu boju. Što duže pečeš ovaj kolač, to će njegovi rubovi biti žvakastiji.

    Kad zapikneš čačkalicu u tijesto ona mora izaći čista, ali površina kolača treba biti mekana, ne stvrdnuta. Pusti da se kolač potpuno ohladi prije rezanja i posluživanja.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

184 kcal

9 %

MASTI

7,00 g

9 %

KOLESTEROL

7,00 g

2 %

UH

27,00 g

9 %

PROTEINI

2,00 g

4 %

Isprobaj i ove deserte...

Možda vas zanima... Predobar brownie napravi od samo 3 sastojka! Recepti brownies s avokadom Možda vas zanima... Brownies s avokadom - za prste polizati! Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:30 26. Ožujak 2024.

    fino