Recepti 05. prosinca 2023.

Omiljen slani zalogaj Darka Debića je domaći baguette s paštetom od pileće jetrice

foto: Darko Debić

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Ima li slasnije zalogaja od toplog domaćeg kruha? To dobro zna bloger Darko Debić, autor bloga Samo jedan griz, koji je pripremio slasni domaći baguette za koji je koristio di-go gotovu mješavinu za multigrain kruh

Nema slađeg zalogaja od svježe pečenog domaćeg kruha još toplog, tek izvađenog iz pećnice. Još kad mu dodaš i domaću paštetu... ma veselju nema kraja. To dobro zna i bloger Darko Debić, autor bloga Samo jedan griz, koji, kad se zaželi domaćeg kruha često pripremi fini baguette, a domaću paštetu ionako uvijek ima spremnu u hladnjaku.

Za pripremu domaćeg baguette Darko je koristio di-go gotovu mješavinu za multigrain kruh, koja je jako praktična za sve koji su u žurbi, a svejedno se ne žele odreći finog i toplog domaćeg kruha. Di-go gotove mješavine za kruh nose oznaku 100 % vegan i razvijene su u suradnji s nutricionistima, odličan su izvor bjelančevina i vlakana te ne sadrže E-brojeve. Di-go gotova mješavina za multigrain kruh ne sadrži aditive ni konzervanse, a bogata je manganom koji doprinosi normalnoj funkciji metabolizma. 

Baguette i pašteta od pileće jetrice

Sastojci za baguette: 

 | Author: Darko Debić foto: Darko Debić

Postupak za baguette:

  1. U posudu stavite 370 g mješavine za multigrain kruh (30 g mješavine ostavite za poslije) i 7 g di-go suhog kvasca te lagano promiješajte.
  2. Dodajte 260 ml tople vode i miješajte kuhačom oko dvije minute, dok smjesa ne postane glatka.
  3. Raspršite po podlozi 30 g brašna ostavljenog sa strane. Prebacite smjesu iz posude i podijelite na dva dijela. 
  4. Tijesto razvaljajte i urolajte u oblik baguettea. 
  5. Baguette premažite s malo hladne vode i obložite sjemenkama crnog i bijelog sezama.
  6. Stavite u kalup za baguette, ostavite na toplom mjestu i pustite da se tijesto udvostruči, otprilike 25 minuta. Prije pečenja zarežite tijesto na nekoliko mjesta.
  7. Kalup stavite u pećnicu zagrijanu na 210 stupnjeva (s upaljena oba grijača), na donju razinu. Pecite 25 minuta.
  8. Pečene baguette ostavite da se ohlade prije rezanja.

 | Author: Darko Debić foto: Darko Debić

Sastojci za paštetu od pileće jetrice:

  • 130 g maslaca
  • 400 g pilećih jetrica, očišćenih i narezanih
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 ljutika
  • 3 grančice timijana
  • 2 lista lovora
  • 3 jušne žlice konjaka
  • sol
  • papar

 | Author: Darko Debić foto: Darko Debić

Postupak - za paštetu:

  1. Rastopite 10 g maslaca u tavi na srednjoj vatri. Dodajte sitno nasjeckanu ljutiku i propirjajte dok ne omekša. Dodajte pileća jetrica i popržite ih sa svake strane po 2 minute.
  2. Dodajte sitno narezani češnjak, timijan, lovor i konjak te prokuhajte poklopljeno još par minuta. Posolite i popaprite. Ostavite da se malo ohladi, izvadite lovor i grančice timijana.
  3. Prebacite smjesu u multipraktik i usitnite. Dodajte 100 g maslaca i usitnite da se sve poveže u glatku smjesu. Stavite paštetu u prikladne posude, prelijte sa 20 g otopljenog maslaca i ohladite u hladnjaku. Ukrasite po želji.

 | Author: Darko Debić foto: Darko Debić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.