Recepti Recepti za dobar start 14. ožujka 2023.

Imamo recept za najsočnijeg oslića, kakvog još niste jeli

foto: Unsplash, shche_ team

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Jesti zdravo svakako ne znači jesti komplicirano, skupo i neukusno. Nemojte misliti da je zdrava hrana samo brokula kuhana na pari s nekoliko zrna riže i komadićem piletine. Naprotiv, ona može biti itekako zanimljiva, prštati okusima i mirisima.

Za današnji ručak sastojke zapravo već možda imate u hladnjaku! Za sve one koji su okrenuli novu životnu stranicu i u ovoj godini odlučili promijeniti loše navike, posvetiti se sebi, više se kretati i zdravije jesti - imamo odlične ideje što kuhati.

Inspiraciju za svoje zdrave obroke možete potražiti na našem micrositeu Dobar start koji je missGastro pokrenuo u suradnji s Gorenjem. Danas ti kao zdravu i laganu ideju za ručak predlažemo oslića u škartocu s komoračem i cherry rajčicama uz pire od graška.

 | Author: Neva Zganec/PIXSELL foto: Neva Zganec/PIXSELL

Recept je uz stručnu pomoć nutricionistice Petre Tonković osmislila vlasnica bloga Mrvice sa stola i pobjednica Gastro zvijezde za 2022. godinu u kategoriji Slastice, Anamarija Habuš. Njen oslić u škartocu sigurno će se svidjeti ljubiteljima ribe, a posebno onima koji ne vole provoditi sate za štednjakom.

Pročitajte recept u nastavku.

Sastojci:

  • 300 g filea oslića
  • 250 g smrznutog graška
  • 100 g cherry rajčica
  • 80 ml maslinovog ulja
  • 1 manja glavica komorača
  • 1 limun
  • nekoliko grančica svježe mente
  • sol
  • papar

 | Author: Neva Zganec/PIXSELL foto: Neva Zganec/PIXSELL

Priprema:

1. File oslića posušite kuhinjskim ubrusom i začinite ga soli i paprom. Komorač očistite, operite i nasjeckajte na trakice pa začinite maslinovim uljem, soli i paprom. 

2. Cherry rajčice operite i narežite na polovice, a limun na kolutiće. 

3. Na papir prvo stavite pripremljeni komorač, zatim ribu, limun i rajčice. Rubove papira skupite u sredinu kako bi napravili 'paketić', tj. 'škartoc', učvrstite ih koncem i premjestite na lim za pečenje. Škartoc možete složiti za svakog člana obitelji posebno ili možete staviti peći sve zajedno. Pecite u zagrijanoj pećnici Gorenje na 200 stupnjeva 25 minuta.

 | Author: Neva Zganec/PIXSELL foto: Neva Zganec/PIXSELL

4. Za vrijeme dok se riba i povrće peku, izradite pire od graška. Smrznuti grašak stavite u ključalu vodu i kuhajte ga 15-20 minuta, zatim ga ocijedite, pazeći da sa strane ostavite dio vode od kuhanja. Svježu mentu operite.

5. U visoku posudu od štapne miješalice Gorenje usipajte grašak, dodajte sol i papar, maslinovo ulje i malo vode pa miksajte do željene strukture (ako vam je pire pregust, dodajte još malo vode dok ne postignete željenu konzistenciju).

 | Author: Neva Zganec/PIXSELL foto: Neva Zganec/PIXSELL

 | Author: Neva Zganec/PIXSELL foto: Neva Zganec/PIXSELL

6. Pečenu ribu izvadite iz pećnice i ostavite kratko da se prohladi.

7. Na tanjur prvo stavite pire od graška, preko njega ribu i povrće pa sve po želji dodatno pokapajte maslinovim uljem i limunovim sokom. Dobar tek!

 | Author: Neva Zganec/PIXSELL foto: Neva Zganec/PIXSELL

Komentar nutricionistice Petre Tonković

'Energetska vrijednost svih sastojaka u receptu je 1230 kcal, dok jedna porcija ima oko 500 kcal. Jelo doprinosi ukupnom dnevnom unosu omega-3 masnih kiselina, prehrambenih vlakana, vitamina B skupine, selena, željeza i cinka. Ovo jelo također sadrži fitokemikalije poput likopena u cherry rajčicama koji je topljiv u mastima pa smo dodatkom maslinovog ulja doprinijeli očuvanju ovog crvenog antioksidansa. Grašak je izvor prehrambenih vlakana, ali i proteina, a lakšu probavljivost ove namirnice osiguravamo kuhanjem i dodatnom mehaničkom obradom u obliku pirea. Osim što osigurava dodatnu aromu, komorač također doprinosi količini prehrambenih vlakana na tanjuru', objašnjava Petra Tonković, mag.nutr.

 | Author: Neva Zganec/PIXSELL foto: Neva Zganec/PIXSELL

Još zdravih recepata te brojne savjete nutricionista kako se zdravije hraniti i usvojiti zdrave navike potražite na micrositeu Dobar start - projektu koji je missGastro pokrenuo u suradnji s Gorenjem.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.