Recepti 21. siječnja 2023.

Osvježavajuć i neodoljiv: Tart od limuna

foto: Getty Images
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovaj tart od limuna oduševit će sva tvoja osjetila

Ukusno i mekano tijesto, kremasti i osvježavajući nadjev - tako možemo opisati ovu divotu, tart od limuna. 

O limunu sve znaš i zato ne treba puno pisati. Dobar je u slanim i slatkim jelima, a za tebe danas imamo recept za tart koji će oduševiti ne samo tebe, već i sve tvoje ukućane i goste. Ovaj bogat i osvježavajuć kolač odličan je izbor za desert uz kavu. 

 

Možda vas zanima... Kolač od limuna i jogurta osvaja na prvi griz Recepti

 

Tart od limuna

Sastojci - za tijesto:

  • 180 g brašna
  • 85 g maslaca
  • 45 g šećera
  • 1 jaje

Sastojci - za nadjev:

  • 5 jaja
  • 200 g šećera
  • korica 2 limuna
  • sok 4 limuna
  • 250 ml vrhnja za šlag
  • 15 g šećera u prahu

 

Možda vas zanima... Kolač od limuna i maka s preljevom od borovnica Kolumne

 

Priprema:

  1. Za tijesto miksati brašno, maslac i šećer dok se ne dobije mrvičasta smjesa. Dodati jaje i miksati dok se tijesto ne oblikuje u loptu. 
  2. Na pobrašnjenoj površini razvaljati tijesto u veliki krug kojim ćemo obložiti kalup. Staviti ga u hladnjak na najmanje 30 minuta.
  3. Za nadjev istući jaja i šećer. Umiješati limunovu koricu i sok, pa vrhnje. Staviti na 1 sat u hladnjak.
  4. Zagrijati pećnicu na 190 °C.
  5. Tijesto obložiti papirom za pečenje, napuniti ga kuglicama za pečenje ili suhim grahom ili rižom pa peći 10 minuta.
  6. Izvaditi papir i kuglice za pečenje pa peći još 5 minuta.
  7. Smanjiti temperaturu pećnice na 140 °C.
  8. Uliti nadjev s limunom, pazeći da se ne prelije izvan ruba. Peći 30 minuta.
  9. Izvaditi iz pećnice pa ostaviti da se hladi.
  10. Poslužiti posuti šećerom u prahu i limunovom koricom.

 

Možda vas zanima... Curd od limuna - namaz za doručak i nadjev za slastice Kolumne Kuglof od limuna Možda vas zanima... Kuglof od limuna osvježit će siječanjsko popodne Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.