Recepti 01. veljače 2022.

Palenta kao inspiracija za doručak, ručak i desert

foto: Shutterstock / Thinstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ljubav prema palenti mnogi gaje još od djetinjstva. Osim što je jednostavna, povoljna i lako dostupna namirnica, palenta odlično funkcionira u slatkim i slanim varijantama.

Nekad je palenta bila hrana siromašnog stanovništva diljem Europe, a danas je otkrivaju i otmjeni restorani te redovito poslužuju kao prilog glavnom jelu. Može biti izvrsna osnovna namirnica za pripremu raznovrsnih, ukusnih jela. U kombinaciji sa svježim sirom i parmezanom, dobit ćeš pravu energetsku bombu, bogatog i aromatičnog okusa i hrskave teksture. Iako ju većinom jedemo u slanim kombinacijama, palenta je sjajna i u slatkim jelima.

U nastavku donosimo prijedloge za doručak, ručak i desert sa svima nam dragom palentom!

  • Ukusan i zdrav doručak: kremasta palenta obogaćena sirom

Palenta ili žganci pripremaju se kuhanjem kukuruzne krupice u vodi. Mnogo generacija odraslo je na ovoj namirnici, koja je zbog svoje bogate energetske vrijednosti odličan izbor za doručak. Kremasta palenta obogaćena je svježim sirom, a možeš ju poslužiti uz čašu mlijeka ili jogurta. Također, ovo jelo je odlična opcija za obrok nakon treninga jer će te opremiti velikom količinom energije.

 

palenta Možda vas zanima... Palenta sa sirom za kremasti doručak Recepti

 

  • Aromatična palenta sa češnjakom i ružmarinom

Kremasti prilog ili glavno jelo s aromom češnjaka i ružmarina odličan je izbor kada si u strci s vremenom. Iako veoma jednostavna namirnica, palenta zbog raznih dodataka može postati sjajnim toplim obrokom za bilo koje doba dana. Začini ju čine aromatičnom, a dodatak sira i maslaca kremastom. Samo pet sastojaka bit će ti potrebno za spremanje recepta u nastavku i nešto više od 20 minuta.

 

Možda vas zanima... Palenta s češnjakom i ružmarinom kao prilog ili glavno jelo Recepti

 

  • Jamie Oliver donosi recept za sočan kolač od palente

Za sve ljubitelje naranče i slasnih biskvita kolač od palente savršen je izbor! Celebrity chef Jamie Oliver, autor ovog recepta, dobro zna kako s narančom ne može pogriješiti. Upravo zbog citrusnog okusa i sočnosti, kolač će se svidjeti svim generacijama. Ovaj kolač ili tortu možeš ukrasiti voćem, a odlično bi pasala i kuglica sladoleda!

 

Možda vas zanima... Kolač od naranče i palente iz pećnice Jamieja Olivera Recepti

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.