Recepti 25. prosinca 2016.

Punjena pečena purica - kad je bal, nek je bal!

foto: Getty Images
gastro postao gastro.24sata.hr
Purica punjena pečenim jetricama i kriškama kruha, poprilično smo sigurni, pronaći će svoje mjesto i za vašim stolom.

Svevremensko blagdansko jelo upravo je poprimilo nešto drugačije ruho. Puricu napunite jetricom i kriškama kruha, pa uživajte u neodoljivo sočnom blagdanskom ručku.

Puricu poslužite uz mlince ili pečeni krumpir, a odličan dodatak bit će i zdjela zelene salate.

 

Božićni stol Možda vas zanima... Od purice do kuglofa - sve što vam treba za blagdanski stol Špajza

 

 | Author: Getty Images foto: Getty Images

Potrebno vam je:

  • 3 kg purice
  • 3 kriške kruha 
  • 2 jaja 
  • 100 ml mlijeka (3.3% masti)
  • 90 g maslaca
  • pola glavice luka
  • 3 režnja češnjaka
  • 1 vezica peršina
  • 120 ml bijeloga vina
  • 100 g povrtnog temeljca
  • 50 g svinjske masti
  • sol
  • svježe mljeveni papar
  • 220 g pureće jetre

Priprema:

  1. Narežite kriške kruha na kockice pa posolite. Pomiješajte mlijeko i jaja te prelijte preko kruha. Ostavite da se namače oko 30 minuta.
  2. U tavi otopite maslac pa prepržite nasjeckan luk, češnjak i peršin. Kad omekšaju, dodajte nasjeckana jetrica. Začinite solju i paprom te prelijte vinom i temeljcem. Kuhajte dok se tekućina ne reducira za pola. Maknite s vatre i malo ohladite.
  3. Operite i posušite puricu te iznutra i izvana začinite solju i paprom. Smjesu iz tave pomiješajte s natopljenim žemljama i sve dobro sjedinite. Time nadjenite puricu i zatvorite drvenim štapićima. Pecite na 170°c oko dva i pol sata.

Dobar tek!

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.