Smatra se da su šparoge podrijetlom s Mediterana, iako su se samonikle šparoge raširile cijelom Europom, pa ih se čak može pronaći i u dalekom i hladnom Sibiru. Prije nego što ti otkrijemo ukusne recepte sa šparogama objasnit ćemo ti zašto bismo ih svi trebali uvrstiti u svakodnevnu prehranu.
Blagotvorno djelovanje
Šparoge poboljšavaju rad probavnog sustava, štite srce i kardiovaskularni sustav, preveniraju artritis, štite kosti, vraćaju energiju, izrazito su dobre za trudnice zbog toga što sadrže folnu kiselinu - esencijalnu kiselinu za sintezu DNA te za osobe koje su na dijeti jer su siromašne kalorijama, a bogate nutrijentima.
Samo pet vrhova šparoga sadrži 110 miligrama folne kiseline (preporučena dnevna doza je 600 miligrama za trudnicu). Također, šparoge su prirodan afrodizijak jer sadrže vitamin E, za koji se kaže da je vitamin plodnosti jer stimulira proizvodnju spolnih hormona, prenosi portal Health.com.
Šparoge sadrže:
- kalij
- folnu kiselinu
- inulin
- prehrambena vlakna
- vitamin B6
- vitamin K
- vitamin C
- vitamin A
- vitamin E
- kalcij
- magnezij
- mangan
- tiamin
- riboflavin
- niacin
Kako čuvati šparoge?
Gastro bloger Darko Debić, autor bloga Samo jedan griz otkriva nam trikove kako čuvati šparoge i kako ih pravilno oguliti.
"Šparoge ne podnose dugo čuvanje. Po mogućnosti pripremi šparoge na dan kupnje. Ako to nije moguće, zamotaj ih u vlažnu krpu i stavi u hladnjak, tako će ostati svježe dan do dva. No, ako su neoguljene šparoge duže stajale, prije pripreme ih namoči dva sata u hladnoj vodi. Nakon toga će ponovno biti hrskave i lakše će se guliti", objašnjava Darko Debić.
Kako pravilno oguliti šparoge?
Prije kuhanja šparoge moraš dobro oprati, i bijele i zelene šparoge. Bijele šparoge imaju vlaknastu i gorku kožicu - stoga se uvijek moraju oguliti. Kuhinjsko pomagalo za guljenje dobro je i za guljenje šparoga.
Kod bijelih šparoga treba guliti jedan do dva centimetra ispod glave. Odatle oguliti do dna. Pogotovo pred kraj, pritisak bi trebao biti malo veći kako bi se uklonili ostaci drvenaste kore.
Zelene šparoge nije potrebno guliti ako su tanke i meke kore. Kora takvih šparoga se može jesti. Kod zelenih šparoga deblje kore dovoljno je oguliti donju trećinu. Bilo da se radi o zelenim ili bijelim šparogama - odreži im drvenasti kraj ili još bolje, odlomi ga prstima, tako će šparoga puknuti na mjestu gdje počinje tvrdi, drvenasti dio".
Pažnja: Glave šparoga smatraju se posebnom poslasticom i ne smiju se ozlijediti prilikom guljenja.
Kako pripremiti šparoge?
Šparoge se mogu pripremiti na mnogo različitih načina; na štednjaku, u pećnici ili čak na roštilju. Mogu se pirjati, kuhati na pari, pržiti, peći, a u nastavku pronađi kratke upute za pripremu šparoga u receptima na svaki od ovih načina.
Kuhane šparoge
- U loncu zakuhaj vodu te ju posoli.
- U kipuću vodu dodaj šparoge.
- Kuhaj ih dok ne omekšaju, do tri minute.
Zeleno povrće gubi tamno zelenu nijansu tijekom dugotrajnog kuhanja. Kako bi što dulje zadržale svježinu i boju, nakon kuhanja šparoge stavi u ledenu kupku na minutu ili dvije. Kupku napravi od hladne vode i kockica leda.
Kuhanje šparoga na pari
Najbolji način za kuhanje šparoga je kuhanje na pari, odnosno u posebnim loncima u dva dijela od kojih je gornji s rupicama. Prilikom kuhanja, po potrebi u donju posudu dolijevaj kipuće vode. Kuhanjem na pari, šparoge zadržavaju okus, aromu, boju, strukturu, ali i vitamine i minerale. U loncu zakuhaj vodu. Šparoge stavi u gornji dio posude te ju poklopi. Kuhaj ih dok ne ne omekšaju, između pet i osam minuta.
Pirjanje na maslacu
- Šparoge usitni na komade veličine tri centimetra
- Na zagrijanu tavu dodaj maslac, a potom šparoge
- Pirjaj ih dok lagano ne porumene i omekšaju, tri do pet minuta
- Začini ih solju i paprom
Šparoge iz pećnice
- Zagrij pećnicu na 220 stupnjeva, a lim obloži papirom za pečenje
- Šparoge stavi na papir za pečenje
- Premaži ih maslinovim uljem, solju i paprom.
- Peci u zagrijanoj pećnici oko 10-ak minuta, dok ne poprime zlatnu boju i ne postanu hrskave.
- Tijekom pečenja ih okreni barem jednom, kako bi se ravnomjerno ispekle.
Divlje šparoge
Divlja šparoga je samonikla biljka, jedna od najstarijih samoniklih kultura na Sredozemlju. Jestivi izdanci rastu između ožujka i svibnja kada ih možeš brati, a imaju vrlo jak i gorak okus koji neće svima odgovarati.
Mogu se jesti sirove, kratko prokuhane (oko 5 minuta) u slanoj vodi ili frigane na tavi s jajima. Bilo da se radi o zelenim ili bijelim šparogama - svakako im prije pripreme odreži drvenasti kraj, tj. odlomi ga prstima, a šparoga će sama puknuti na mjestu gdje počinje tvrdi, drvenasti dio.
Divlja šparoga jako se cijeni kao delicija već 2000 godina, raste na visinama do 1200 m, a voli poluzasjenjena i vlažna mjesta uz šumske putove, u kršu i u poljima.
Šparoge u receptima
Sezona je šparoga, a što bi ti mogli bolje preporučiti od tople zdrave juhice za ručak? Šparoge su kraljice proljeća i naći ćeš ih na svakoj tržnici ili trgovini. Osim toga, ukusne su i zdrave. Idealne su u raznim oblicima, a moraš ju probati i u obliku krem juhe. Namirnica koja nudi pregršt gastro kombinacija, a između ostalog i ovu finu, kremastu juhu.
Juha od šparoga vrlo je brzo gotova i sve što ti treba uz njih je malo luka, vrhnja i povrtnog temeljca. Za pripremanje ovog ukusnog jela potrebno ti je pola sata.
Sezonski hit: Krem juha od šparoga
Sastojci:
- 1 vezica šparoga
- 1 crveni luk
- 1 mrkva
- 1 peršin
- 6 šalica povrtnog temeljca
- 3 režanja češnjaka
- 1 mala žlica soli
- 1/2 šalice vrhnja
Postupak:
- Luk nareži na sitne kockice, a mrkvu i korijen peršina na tanke kolutiće. Stavi u posudu narezano povrće i usitnjeni češnjak. Ulij vodu i kuhaj poklopljeno da povrće omekša.
- Štapnim mikserom izmiksaj povrće u kremu (neka se prije toga juha malo ohladi da ne bude prevruća za miksanje). Dodaj sol i neka još jednom zakuha. Na kraju umiješaj zobeno vrhnje.
- Za bogatiji okus povrće možeš prvo propirjati na maslinovu ulju pa onda kuhati. Dovoljne su dvije žlice maslinova ulja.
Šparoge s jajima
Sastojci:
- 4 jaja
- 100 g šparoga
- maslac
- nasjeckani vlasac
- parmezan
Postupak:
- Operi šparoge i nasjeckaj ih ili nareži po želji. Zatim ih stavi kuhati na paru, otprilike pet minuta, sve dok ne omekšaju.
- U međuvremenu u manjoj tavi otopi maslac, a u posudi sa strane umuti jaja.
- Po želji, na maslacu možeš lagano prodinstati i obični luk ili mladi luk
- Jednom kuhane, šparoge prebaci u tavicu i zatim ih prelij jajima te ih zapeci uz povremeno miješanje. Jaja peci po želji - kraće ako voliš nešto mekša jaja, ili duže ako voliš jaja zlatno-smeđe boje.
- Prebaci na tanjur i pospi parmezanom i vlascem. Po želji posluži uz salatu ili primjerice svježi sir.
Najbolji recept za šparoge blogera Darka Debića
Gastro bloger Darko Debić otkrio nam je svoj najbolji recept za šparoge koji moraš isprobati, šparoge u tempuri s yuzu umakom.
Sastojci - za 4 osobe:
- 800 g tankih vrhova šparoga
- 50 grama glatkog brašna
- 50 grama škrobnog brašna
- 175 ml hladne gazirane vode
- prstohvat soli
- ulje za prženje
Sastojci za Yuzu umak:
- 4 jušne žlice majoneze
- pola jušne žlice yuzu paste (ili ribana korica i sok pola svježeg yuzu citrusa)
- čajna žličica soka limete
- papar
Sve pomiješati i držati u hladnjaku. Yuzu možeš zamijeniti kombinacijom limuna i naranče ili mandarine.
Postupak:
- Šparoge oprati i vrhove odvojiti od drvenastog donjeg dijela. Ukoliko su šparoge debele prerezati ih po dužini ili cijele kratko prokuhati u posoljenoj vodi, ohladiti u hladnoj vodi, ocijediti i osušiti na kuhinjskom papiru.
- Ulje za prženje ugrijati na 190 °C. U veću zdjelu prosijati brašno, škrobno brašno, dodati sol i promiješati. Odvojiti tri žlice smjese u malu zdjelicu.
- U ostatak brzo vilicom umiješati gaziranu vodu, ne miješati predugo, slobodno može ostati koja grudica. Tri žlice odvojene mješavine brašna posipati po površini pripremljene smjese.
Savjet: Ovaj postupak će stvoriti dodatne grudice koje će rezultirati laganim i hrskavim omotačem oko šparoga. Ubaci šparoge u tijesto, cca 5 komada odjednom. Uz pomoć dvije vilice podigni šparoge i ubaciti ih u vruće ulje, kratko prži i izvadi na kuhinjski papir. Isto ponovi s ostatkom šparoga. U ovom tijestu možeš pržiti razne vrste povrća ili npr. kozice. U Japanu se uz tempuru tradicionalno poslužuje umak na bazi soja sosa.