Recepti 06. ožujka 2024.

Ostala ti je polovica avokada? Evo što možeš s njim...

Avokado
Uspori zrenje prerezanog avokada i dobro iskoristiti ostatak! foto: Isil Uir/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Spasi avokado od propadanja i isprobaj nezaboravne recepte!

Činjenica je da nam rijetko za pripremu doručka treba cijeli avokado. Obično je polovica dovoljna, i vječno smo u stisci s vremenom, zbog čega ostatak nerijetko poprimi neprivlačnu smećkastu boju. Budući da bacanje hrane nije opcija, postoji nekoliko trikova koje smo naučili kako bismo toj usamljenoj polovici maksimalno produljili rok trajanja.

Kako spriječiti oksidaciju avokada?

Najprije treba istaknuti kako je kisik najveći neprijatelj narezanog avokada. Baš kao i u slučaju jabuka i krumpira, nož oštećuje biljne stanice. Enzimi koji su dodat bili "zarobljeni" u stanicama počinju reagirati s kisikom i avokado mijenja boju. 

 

Možda vas zanima... Sla(s)ne palačinke s avokadom za najbolji početak dana! Recepti

 

Preporučujemo da za kasnije spremiš polovicu u kojoj je ostala koštica i da ne guliš koru, kako bi što manji dio avokada bio izložen kisiku. Pokapaj ga limunom, čvrsto ga omotaj plastičnom folijom i stavi ga u hladnjak.

Niska temperatura također će usporiti nastajanje smeđih mrlja, ali ne zadugo. Ovim postupkom možeš si kupiti dan ili dva, taman dovoljno da razmisliš koji novi recept želiš isprobati.

Što napraviti s ostatkom avokada?

Odabir recepta primarno ovisi o tome jesi li tip za slatko ili slano. Ako spadaš u prvu kategoriju, preporučujemo da preostalu polovicu iskoristiš u pripremi viralnog toplog sendviča s tunom i avokadom. Gotov je za tren, a poslužit će kao doručak, gablec i brzi ručak. 

 

tunakado Možda vas zanima... Tunakado, prefini sendvič za kojim luduje svijet Recepti

 

Ljubitelji palačinki oduševit će se slanom verzijom s avokadom, koju mogu kombinirati s jajem na oko, suhomesnatim proizvodima i kiselim vrhnjem. Oni koji su skloniji tortiljama, ostatak avokada mogu upakirati u wrap s ostacima piletine i špinatom.

 

Tortilja Možda vas zanima... Tortilje od ostataka piletine, avokada i špinata Recepti

 

Tortilja | Author: SHUTTERSTOCK Tortilja s ostacima piletine i avokadom foto: SHUTTERSTOCK

U slučaju da slatko u tvom domu ima prednost, predlažemo da se počastiš browniejima s avokadom. Osim što su zaista brzo spremni za serviranje, dobra je vijest da mogu danima stajati u hladnjaku, a prikladni su i za zamrzavanje. Alternativa je predobra krema od avokada, mlijeka i meda, spremna za serviranje za doslovno 3 minute. 

 

Možda vas zanima... Brzinska krema od avokada za dobro jutro Recepti brownies s avokadom Možda vas zanima... Brownies s avokadom - za prste polizati! Recepti

 

U svakom slučaju, ta famozna polovica avokada neće propasti. Naravno, uvijek možeš napraviti i dobri stari guacamole. U slast!

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:28 06. Ožujak 2024.

    nisam fan avokada:=o