Recepti 08. prosinca 2023.

Quiche s rajčicama, sirom i majonezom - toplo predjelo blagdanskih okusa

foto: Neva Žganec/PIXSELL

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Naši Gastrolovci su osmislili i pripremili savršen balgdanski jelovnik za koji su koristili samo najbolje Zvijezda proizvode. Za toplo predjelo bila je zadužena Andrea Cukorv, a što je fino pripremila, pogledaj u nastavku.

Blagdanska trpeza svakako je jedna od najbogatijih u godini, a od mnoštva recepata ponekad je teško odlučiti što fino pripremiti svojim najdražima. Ove godine ne moraš razmišljati jer su naši Gastrolovci uz pomoć Zvijezda proizvoda cijeli jelovnik osmislili za tebe. Prvo jelo koje dolazi na stol je toplo predjelo, a ono mora biti posebno fino jer postavlja visoke standarde za to kako će teći cijeli ručak ili večera. 

 | Author: Neva Žganec/PIXSELL foto: Neva Žganec/PIXSELL

S quicheom po receptu Andree Cukrov, autorice bloga "Cukar", sigurno ćeš oduševite sve koji se nađu za tvojim blagdanskim stolom. Okusi ovog finog quichea s rajčicom, sirom i Zvijezda Delikates majonezom najviše će doći do izražaja dok je još topao, pa ga je najbolje poslužiti odmah nakon pečenja, ali ako ti ipak ostane koji komadić bit će odličan za doručak idućeg jutra. 

Kako je Andrea pripremila ovo neodoljivo toplo predjelo pogledaj u nastavku, a ispod videa pronaći ćeš i recept. 

Sastojci za tijesto:

  • 270 g glatkog brašna
  • 1 žličica soli
  • 150 g hladnog Zvijezda stolnog
  • 1 žumanjak
  • 3 – 4 žlice hladne vode

 | Author: Neva Žganec/PIXSELL foto: Neva Žganec/PIXSELL

Sastojci za nadjev:

  • 4 velike rajčice, narezane i očišćene od sjemenki
  • ½ glavice luka, nasjeckane
  • 225 g sira cheddar, naribanog
  • 120 g Zvijezda Delikates majoneze
  • 1 žličica umaka od fermentiranih chili papričica
  • Svježi bosiljak
  • Svježe mljeveni papar
  • Sol

 | Author: Neva Žganec/PIXSELL foto: Neva Žganec/PIXSELL

Priprema:

  1. U zdjeli miksera pomiješajte brašno i sol. Dodajte hladni margarin narezan na listiće pa sve miksajte spiralnim nastavcima dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Ako ne koristite mikser, rukama umijesite tijesto.
  2. Dodajte žumanjak i 3 – 4 žlice hladne vode, nastavite miksati ili mijesiti dok se sastojci ne povežu.
  3. Prebacite smjesu na radnu površinu i rukama zamijesite tijesto do kraja.
  4. Tijesto omotajte prozirnom folijom i odložite ga u hladnjaku na pola sata. Ovaj korak možete odraditi i dan ranije pa tijesto ostaviti u hladnjaku preko noći.
  5. Ohlađeno tijesto prebacite na list papira za pečenje pa ga razvaljajte u veliki krug promjera oko 30 cm.
  6. Razvaljano tijesto pažljivo prebacite u kalup za quiche promjera oko 22 cm. Prstima nježno utisnite tijesto u nabore na kalupu pa ga nabodite vilicom.
  7. Ponovno ga vratite u hladnjak na još 20 minuta. Ohlađeno tijesto prekrijte papirom za pečenje, opteretite ga suhim grahoricama i pecite ga na slijepo u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva, 15 minuta.
  8. Maknite papir za pečenje i grahorice, smanjite temperaturu pećnice na 180 stupnjeva i pecite još desetak minuta ili dok tijesto ne postane lagano rumeno i hrskavo.
  9. Za nadjev narezane i očišćene rajčice malo posolite pa ih ostavite u cjedilu kako bi se ocijedio višak tekućine.
  10. Na dno pečenog tijesta za quiche rasporedite nasjeckani luk, pa dodajte i ocijeđene rajčice te sve posipajte nasjeckanim bosiljkom.
  11. U drugoj zdjeli pomiješajte sir, majonezu i umak od fermentiranih chili papričica, pa tom mješavinom prekrijte rajčice.
  12. Pecite sve u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 30 minuta.
  13. Pečeno izvadite iz pećnice, ostavite da se malo ohladi, a zatim narežite i poslužite.

 | Author: Neva Žganec/PIXSELL foto: Neva Žganec/PIXSELL  | Author: Neva Žganec/PIXSELL foto: Neva Žganec/PIXSELL

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.