Recepti 21. veljače 2022.

Savršeni doručak: Napravi Benedikt jaja

foto: Getty Images
gastro postao gastro.24sata.hr
Gurmanski obrok od jaja, slanine, umaka i peciva postat će ti jedan od omiljenih

Benedikt jaja su puno više od jaja. Ovo iznenađujuće ukusno jelo restorana može biti doručak ili večera. Osim toga, nije teško napraviti ga kod kuće.  

Prema legendi, jednom davno u gradu New Yorku živjeli su dvoje aristokrata, gospodin i gospođa Benedict. Njih dvoje su svake subote išli u restoran na doručak. Jedne subote poželjeli su pojesti nešto što do sada nisu nikada probali. Od kuhara su zatražili nešto novo i originalno, samo za njih. Kuhar je za njih spremio Jaja Benedict koja su postala sinonim za kulinarsku evoluciju, ali i simbol aristokratskog života.

 

jaja Možda vas zanima... Top recepti za doručak s jajima Špajza

 

Donosimo ti recept za ovaj doručak kraljeva.

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 4 kriške kuhane šunke
  • 4 kriške bijelog kruha
  • umak Holandez
  • 1 lovorov list
  • 5 klinčića
  • 5 zrna crnog papra
  • 5 g šećera
  • 10 g maslaca
  • 125 ml octa
  • 1 žlica sjeckanog vlasca ili bosiljka

Za umak Holandez:

Sastojci:

  • 2 žumanjka
  • 1 žlica vode
  • 1 žličica soka od limuna
  • 1/8 žličice soli
  • Prstohvat cayenne i crnog papra
  • 1/4 šalice rastopljenog maslaca

 | Author: Getty Images foto: Getty Images


Priprema:

  1. U staklenu posudu (staklena posuda bolje štiti od prekuhavanja i prenaglog povećanja temperature) staviti dva žumanjka (bjelanca odvojiti) i žlicu vode te pjenjačom dobro razmutiti.
  2. Na srednjoj vatri, zagrijati u posudi za kuhanje 3 - 4 cm vode (da voda ne dodiruje staklenu posudu sa žumanjcima). Staklena posuda treba potpuno prekrivati donju posudu. Kada voda zakuha, staviti na nju posudu sa žumanjcima i neprestano miješati pjenjačom (dok ne postanu kremasti i ljepljivi).  Rubove staklene posude je potrebno stalno strugati od žumanjaka kako se ne bi skuhali.
  3. Rastopiti maslac i dodati ga u žumanjke - maslac ne smije biti vruć. Također, može se dodati i maslac sobne temperature, ali onda ga dodajemo dok su žumanjci još na pari i lagano pjenjačom miješamo dok se maslac ne otopi.
  4. Nakon što je maslac potpuno izjednačen sa žumanjcima, dodati žlicu soka od limuna, crni i cayenne papar te sol.  Kušati i još posoliti/popapriti, ako je potrebno.

 

Možda vas zanima... Najbolji umaci svijeta: 5. Hollandaise umak Špajza

 

Priprema jaja: 

  1. Prokuhati vodu u koju ste prethodno stavili lovorov list, klinčiće, papar, šećer i ocat.
  2. Nakon što zavri, ostaviti da kuha 10-ak minuta. Zatim iz aromatizirane vode izvaditi začine i krenuti poširati jaja.
  3. U zdjelici razbiti jaje pazeći da ostane cijelo pa ga polagano zajedno sa zdjelicom uroniti u vrelu vodu, a pomoću dvije žlice bjelanjak približiti žumanjku. Kada se jaje počne stvrdnjavati ostaviti da se kuha (4-5 minuta).
  4. Potom na rastopljenom maslacu s obje strane popržiti kriške kuhane šunke ili špeka, a kruh malo ispeći u tosteru ili na tavi.
  5. Za posluživanje, na tanjur staviti pečeni kruh, preko njega krišku šunke i na nju jedno poširano jaje. Preliti s malo umaka, začina i poslužiti.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.