Recepti 31. srpnja 2017.

Sezonsko grah varivo s aromatiziranom palentom

foto: Lidija Lončarić
gastro postao gastro.24sata.hr
Uzeli smo recept za meksički chili con carne i prilagodili ga sezonskim uvjetima. Malo je reći kako nas je rezultat naprosto oduševio!

Ljuto sezonsko varivo na genijalan će način začiniti svaki malo hladniji ljetni dan. Stvoreno je za ljetne pljuskove ili kada vas uhvati želja za finim jelom na žlicu.

 

Možda vas zanima... Super brzo ljetno varivo od slanutka Recepti

 

Bogato sastojcima, ovo će se varivo divno složiti s neutralnim prilozima poput palente ili pak ga možete poslužiti uz tek krišku ili dvije kruha.

Jednostavno, fino i bez previše muke. Sastojke ubacite u lonac, pustite da se krčkaju, a fantastični će vas mirisi sami privući kada jelo bude spremno za uživanje.

 

Možda vas zanima... Vitaminska bomba: Varivo od graška s noklicama Recepti

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Potrebno vam je:

  • 1 veća ili 2 manje glavice luka
  • 4 režnja češnjaka
  • 200 g mljevenog mesa
  • 1 konzerva graha
  • 3 srednje mrkve
  • 1 veća paprika
  • 2 rajčice
  • 5 cherry rajčica
  • 3 žlice pelata
  • 3 šake palente
  • 2 žlice sjeckanih sušenih rajčica
  • Maslac
  • Peršin
  • Čili
  • Sol, papar
  • Ulje
  • Voda

Priprema:

  1. U zdjeli zagrijte ulje, dodajte sitno sjeckani luk.
  2. Pustite da se zastakli pa dodajte meso. Pirjajte dok se meso ne ispeče.
  3. Dodajte dva režnja češnjaka, kratko pirjajte pa ubacite mrkvu i papriku koje ste prethodno nasjeckali. Pustite da se zapeku sa svih strana.
  4. Dodajte sitno sjeckanu rajčicu i cherry rajčice koje ste narezali na polovice.
  5. Dobro promiješajte, a zatim dodajte pelate i pola šalice vode.
  6. Začinite soli, paprom i čilijem.
  7. Pri kraju kuhanja dodajte grah, pustite da lagano krčka, a za to vrijeme pripremite palentu.
  8. Na malo ulja popržite ostatak češnjaka i sitno sjeckanu sušenu rajčicu.
  9. U dubljoj posudi zagrijte posoljenu vodu.
  10. Kada zavrije, dodajte palentu i miješajte brzim pokretima kako biste dobili kremastu palentu. Maknite s vatre.
  11. Na kraju ubacite kockicu maslaca, češnjak i sušene rajčice.
  12. Želite li oblikovati određene oblike, palentu možete prebaciti u kalup za muffine kako biste dobili male tortice. Pustite da se ohladi pa izvadite iz kalupa i poslužite uz toplo varivo.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.