Recepti 04. rujna 2023.

Slatki mali zalogaji s datuljama i čokoladom

Melissa Hamsley
Slatki mali zalogaji s potpisom Melisse Hemsley foto: INstagram @melissa.hemsley
gastro postao gastro.24sata.hr
Melissa Hemsley omiljena nam je blogerica. Uživamo u fotografijama njezinih jela, njezinim knjigama i sjajnim receptima koje rado pripremamo kod kuće. A ovaj za slatke male zalogaje posebno nam je prirastao srcu...

Već godinama pratimo blogericu Melissu Hemsley koja oduševljava jednostavnim, lijepim i ukusnim jelima, koja su usto i – zdrava! A bolju kombinaciju nije lako naći… Melissa je nedavno postala mama i trenutačno stiže pripremati jedino jela i slastice koji su brzo gotovi, a jedna od njih su i ovi slatki zalogaji s datuljama i čokoladom.

"Ovo je odličan mali zalogaj, a suprug i ja najradije ih jedemo uz kavu. Odmah na početku moram vas na nešto upozoriti - navedena količina toliko brzo nestane, da vam je možda bolje da odmah napravite duplu dozu.

 

Možda vas zanima... Tahini pasta – za ukusnija slatka i slana jela Špajza

 

Ako slučajno ne volite tahini (pastu od sezama), možete ga zamijeniti svojim omiljenim maslacem od orašastih plodova. Mi smo ga isprobali sa svim maslacima i ne znamo koja nam je verzija bolja.

Također, može se malo tahinija staviti i na rastopljenu čokoladu i samo djelomično razmazati, a na čokoladu se mogu staviti i sušene brusnice, grožđice, pekan orasi, umjesto crne može se koristiti bijela čokolada ili samo na crnu preliti i malo bijele…“, dala nam je Melissa i hrpu dodatnih ideja za nove verzije ove fine i brze slastice.

U nastavku donosimo Melissin originalni recept, a kada ga usvojiš poigraj se s drugim kombinacijama sastojaka…

Slatki zalogaji s datuljama i čokoladom

(za cca 15 malih zalogaja)

Sastojci:

  • 8 medjool datulja
  • 4 žlice tahinija ili omiljenog maslaca od orašastih plodova (kikirikija, pistacija, badema…)
  • 75 g tamne čokolade, razlomljene na komadiće
  • šaka grubo nasjeckanih pistacija (ili nekih drugih orašastih plodova)
  • cvijet soli

Postupak:

  1. Malu četvrtastu posudu obloži papirom za pečenje.
  2. Izvadi koštice iz datulja i razreži ih na pola. Utisni tako pripremljene datulje na papir za pečenje, da pokriješ dno posude. Premaži tahinijem.
  3. Rastopi čokoladu i prelij je preko tahinija, neka prekrije cijelu površinu.
  4. Pospi pistacijama i stavi u hladnjak na 1-2 sata, da se dobro stisne.
  5. Izvadi iz hladnjaka i pospi cvijetom soli.
  6. Nareži na komadiće veličine zalogaja i posluži.

Savjet više: Ovi slatki zalogaji mogu se čuvati u hladnjaku do 5 dana, no sumnjamo da će toliko dugo ostati nepojedeni.

 

Možda vas zanima... Kolačići s tahinijem - za najslađa popodneva Recepti Možda vas zanima... Isprobali smo: Keksići s tahinijem, čokoladom i morskom soli Recepti Smoothie od banana Možda vas zanima... Prezrele banane smućkaj u ovaj prefini smoothie! Recepti Mary McCartney Možda vas zanima... Kći legendarnog Paula McCartneyja kuha vrhunski! Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.