Šljive se odlično kombiniraju s raznim tijestima, osobito u pitama, savijačama i tartovima, knedlama te raznim kolačima, što ih čini omiljenim voćem za drugi dio ljeta
Za jabuke u šlafroku su svi čuli i probali, a šljive u šlafroku? Ovo je starinski, pomalo zaboravljeni recept za pripremu fine poslastice od šljiva. Umotane u tijesto, tople i slatke, obradovat će sve koji nikada nisu probali ovu poslasticu.
Za šljive u šlafroku je potrebno izdvojiti malo više vremena da se pripreme, ali trud se isplati. Tijesto se radi kao za palačinke, samo treba da biti gušće. U tijesto se umaču prepolovljene šljive i prže u ulju.
Šljive
foto: Lumn/Pexels
Ne gasi ekran dok kuham
Šljive u šlafroku
29 MIN
pripreme
25 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Sastojci
Šljive
1
kg
Mlijeko
250
ml
Mineralna voda
250
ml
Jaje
3
kom
Brašno
500
g
Šećer
2
žlica
Šećer u prahu
1
žlica
Vanilin šećer
1
žlica
Suncokretovo ulje
Postupak
Oprane šljive prepolovi i izvadi im koštice. Istuci jaja pa im dodaj mlijeko, mineralnu vodu i šećer. Dodaj brašno i zamijesi gusto tijesto.
Zagrij malo više ulja te komade šljiva pomoću vilice umači u smjesu i stavljaj u ulje. Prži dok ne porumene s obiju strana. Ocijedi šljive od masnoće na papirnatom ručniku.
Prije posluživanja pospi šećerom u prahu i vanilin šećerom.
Okus ove divne slastice možeš lako poboljšati ako u tijesto ili posip od šećera dodaš malo cimeta.