Recepti 04. siječnja 2024.

Špageti s crvenim pestom - najbrži i najfiniji ručak ikad!

špageti s crvenim pestom
Špageti s crvenim pestom foto: Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Crveni pesto pripremljen na ovaj način pun je okusa, a svidjet će se i onima koji se inače mršte na jela s ribom

Stalno smo u potrazi za novim, brzim i jednostavnim receptima koje začas možemo skuhati nakon povratka s posla. I eto, pronašli smo još jedan – za brzinsku tjesteninu, špagete s crvenim pestom. A još kad ti kažemo da se umak može napraviti unaprijed pa samo trebaš skuhati tjesteninu kad dođeš kući?!

Riječ je o špagetima s crvenim pestom koji je sjajan spoj klasičnog umaka arrabbiata te aromatičnog umaka od češnjaka i inćuna bagna cauda. Vjeruj nam, jelo je jako ukusno, a oni koji nisu ljubitelji inćuna neće se mrštiti jer inćuni samo obogaćuju umami okus ovog jela, ne osjeti se riba.

 | Author: Pixabay Crveni pesto foto: Pixabay

Špageti s crvenim pestom

(za 4 osobe)

Sastojci:

  • 450 g špageta
  • 6 fileta inćuna iz ulja
  • 4 češnja češnjaka
  • ¾ šalice ekstra djevičanskog maslinova ulja (1 šalica = 250 ml)
  • ½ šalice oraha
  • 3 žlice koncentrata rajčice
  • 2 fresno čili papričice, sjemenke uklonjene, sitno nasjeckane
  • 3 žlice limunova soka
  • 90 g svježe naribanog parmezana + dodatno za serviranje
  • ½ žličice soli
  • 2 žlice maslaca, narezanog na kockice

 

Tjestenina carbonara Možda vas zanima... Špageti carbonara: Recept slavnog talijanskog kuhara Špajza

 

Postupak:

  1. Inćune, češnjak i orahe poprži na ulju u manjoj posudi, na srednjoj vatri, uz često miješanje 4-5 minuta. Orasi trebaju dobiti zlatno-smeđu boju, a češnjak treba pustiti miris i lagano početi tamnjeti (pazi da ne zagori!).
  2. Dodaj koncentrat rajčice i prži dalje, uz često miješanje, dok koncentrat rajčice ne poprimi tamniju boju – oko 2 minute. Makni s vatre i pusti da se hladi 5 minuta.
  3. Dobivenu smjesu ubaci u blender- Dodaj čili papričice, limunov sok, parmezan, sol i miksaj dok ne dobiješ gustu pastu.
  4. U međuvremenu skuhaj špagete u velikom loncu punom posoljene vode, uz povremeno miješanje. Ocijedi špagete, i sačuvaj 1 i ½ šalicu vode u kojoj su se kuhala tjestenina.
  5. Pesto stavi u veliku zdjelu, dodaj maslac, potom špagete i ½ šalice vode od kuhanja špageta. Dobro izmiješaj, i dodaj još vode od kuhanja špageta ako procijeniš da je potrebno. Trebaš dobiti sjajno jelo, u kojem su špagete obilno obložene gustim pestom.
  6. Posluži posuto parmezanom.

Savjet više: Pesto može stajati u hladnjaku, u staklenci s poklopcem, do 5 dana, tako da ga možeš pripremiti unaprijed i kad dođe vrijeme za ručak samo skuhati špagete.

 | Author: Polina Tankilevitch/Pexels Špageti foto: Polina Tankilevitch/Pexels

 Imamo još puno odličnih recepata za špagete...

 

Tjestenina sa srdelama Možda vas zanima... Ukusna ljetna tjestenina sa srdelama i inćunima Recepti Špageti bolonjez Možda vas zanima... Bolonjez umak: Recept slavnog talijanskog kuhara Recepti Tjestenina s limunom Možda vas zanima... Pasta al limone - jelo koje je osvojilo društvene mreže Recepti Špageti pizza Možda vas zanima... SUPER SPOJ Špageti pizza s mini rajčicama i mozzarellom Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:24 05. Siječanj 2024.

    super