Recepti 14. listopada 2022.

Tiramisu od mandarina – osvježavajući desert za ocjenu 10+

Mandarine rijetko stavljamo u kolače, a oduševe nas foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Stigle su nam prve mandarine i pravi je grijeh ne isprobati ih u raznim oblicima. Ako ih obožavaš svježe, u ovom ćeš receptu uživati još i malo više – jer kombinira kremasti mascarpone i voljene piškote

Obožavamo mandarine i jako se veselimo kada nam stignu prvi jesenski plodovi. No, za dane kada poželiš guštati u njima na drugačiji način predlažemo ovaj slasni desert jer se topi u ustima, slastan i prepun okusa.

Prije nabavke sastojaka svakako biraj velike i čvrste mandarine da ih možeš rezati i oguliti meso. Dobro je znati i da mascarpone pomiješan sa slatkim vrhnjem dodatno naglašava kremasti okus deserta. Na bijelu čokoladu ne trebamo uopće trošiti riječi, zar ne?

Na koncu, da bi mješavina mascarpone i vrhnja bila što prozračnija i pahuljasta, pripazi na sljedeće: mascarpone obavezno koristi na sobnoj temperaturi (inače će nastati grudice), a kremu hladnu (jer se neće stvrdnuti)!

tiramisu Možda vas zanima... Uz ove trikove svaki put napravi savršeni tiramisu Špajza

Tiramisu od mandarina

Sastojci za 8 osoba:

  • 600 g svježih ili 500 g mandarina iz kompota (limenka)
  • 250 g sira mascarponea
  • 40 g vanilin šećera
  • 200 ml soka od naranče
  • 250 ml slatkog vrhnja
  • 200 g piškota
  • 100 g bijele čokolade
Možda vas zanima... Napravi tiramisu i njegove najslađe izvedenice Recepti

Priprema:

  1. Koristiš li svježe mandarine, oguli ih i izreži kriške čistog mesa između pregrada, dok one iz kompota samo ocijedi. Izmiksaj mascarpone s vanilin šećerom i 50 ml soka od naranče, a zatim umiješaj čvrsto tučeno slatko vrhnje.
  2. U malu vatrostalnu posudu složi polovicu piškota, pokapaj ih s malo soka i po njima složi 2/3 mandarina. Premaži ih s polovicom kreme od mascarponea.
  3. Potom gore složi ostatak piškota, ponovno ih navlaži sokom, prekrij ih preostalim voćem i po njima razmaži ostatak kreme. Tiramisu prekrij prozirnom folijom pa ga ostavi da odstoji 2 sata u hladnjaku.
  4. Po vrhu sitno naribaj bijelu čokoladu pa slasticu izreži na kriške i posluži na tanjurićima.
Tiramisu bez jaja Možda vas zanima... Tiramisu bez jaja: Brzi recept koji uvijek uspijeva! Recepti
Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 10:18 15. Listopad 2022.

    Ocjena 20👌