Recepti Taste the Mediterranean 18. listopada 2023.

Uistinu posebna pizza s potpisom omiljenog chefa

TOMMY GOURMET PIZZA by Fabricio Vežnaver
TOMMY GOURMET PIZZA by Fabricio Vežnaver foto: Zvonimir Barišin/PIXSELL

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Chef Fabricio Vežnaver osmislio je genijalan i jedinstven nadjev za pizzu od lokalnih sezonskih namirnica - raštike, domaćih kobasica i kreme od sira. Svi koji su je probali poželjeli su još, a sada je, uz recept koji donosimo, i vi možete pripremiti kod kuće

Mislimo da ne postoji osoba koja ne voli pizzu. Toliko je ukusna, tijesto hrskavo, nadjevi raznovrsni... Dobra pizza predstavlja savršen spoj vrhunskih sastojaka, ali potrebno je i puno znanja i ljubavi kako bi se napravila ona - savršena.

Upravo u to uvjerili smo se tijekom proteklog 11. izdanja festivala Taste the Mediterranean posvećenog mediteranskoj gastronomiji. Pa i pizza, iako je postala globalna poslastica i hrana za utjehu, ali i uživanje, zapravo je s Mediterana, preciznije iz Italije.

 | Author: Zvonimir Barišin/PIXSELL Massimo Quaglia, Fabricio Vežnaver i Samuel Pizzocaro foto: Zvonimir Barišin/PIXSELL  | Author: Zvonimir Barišin/PIXSELL Massimo Quaglia foto: Zvonimir Barišin/PIXSELL

 | Author: Zvonimir Barišin/PIXSELL Massimo Quaglia foto: Zvonimir Barišin/PIXSELL

Upravo iz Italije, iz mjesta Lendinara u blizini Roviga, stigao je u Split, na festival Taste the Mediterranean, slavni pizzaiolo Massimo Quaglia, jedan od 50 najboljih majstora pizze na svijetu. On je održao odličan masterclass u privatnoj školi Oliva Allegra u Splitu gdje je učenike kulinarstva i slastičarstva, ali i ostale zainteresirane, poučio pripremanju njegova jako, jako finog visoko hidriranog tijesta za gourmet pizzu, ali i kombiniranju raznih nadjeva.

Uz Massima Quagliu, na masterclassu je sudjelovao i renomirani hrvatski chef i Tommyjev gastro ambasador Fabricio Vežnaver, koji je osmislio poseban nadjev za pizzu s autohtonim, lokalnim i sezonskim namirnicama kao što su raštika i domaća kobasica. Pizza se brzo razgrabila, no i mi smo uspjeli uhvatiti komadić i možemo samo reći - e, baš takav okus ima savršenstvo!

Namirnice korištene za izradu pizze i nadjeva osigurao je Tommy, a od chefa Fabricija doznali smo i malu ekskluzivu...

 | Author: Zvonimir Barišin/PIXSELL Chef Fabricio Vežnaver osmislio je nadjev za pizzu s raštikom, kobasicama i kremom od sira foto: Zvonimir Barišin/PIXSELL  | Author: Zvonimir Barišin/PIXSELL Chef Fabricio i moderatorica masterclassa, food blogerica Sandra Rončević foto: Zvonimir Barišin/PIXSELL

"Massimo Quaglia radio je tu svoju posebnu pizzu i zamolili su me da napravim jedan tipičan recept za nadjev od ovdašnjih namirnica. On je donio svoje namirnice iz Italije, a meni je pripala čast da s našim, domaćim namirnicama napravim taj jedan nadjev.

Dvoumio sam se što da stavim, a kako je sada sezona raštike i kobasica, koje su i sjajna kombinacija, odabrao sam upravo te dvije sjajne namirnice, a dodao sam im i ukusnu kremu od sira. Jer pizza voli kremoznost. Kombinacija kobasice i raštike i sira baš je dobro ispala, jako sam zadovoljan.

A što reći o ovom tijestu - ono je čudo! Ova pizza je istodobno mekana i hrskava!", komentirao nam je chef Fabricio Vežnaver te nam otkrio kako će Tommy uskoro na svom gastro odjelu predstaviti novu ponudu novu ponudu gourmet pizza s njegovim potpisom. 

Jedva čekamo, a ako ste nestrpljivi poput nas, upustite se u avanturu i pripremite kod kuće ovu prefinu Tommy gourmet pizzu by chef Fabricio Vežnaver. I nemojte se bojati kompliciranog tijesta - krenite korak po korak i trud će vam se na kraju isplatiti!

 | Author: Zvonimir Barišin/PIXSELL Fenomenalno visoko hidrirano tijesto za pizzu foto: Zvonimir Barišin/PIXSELL

 | Author: Zvonimir Barišin/PIXSELL TOMMY GOURMET PIZZA by Fabricio Vežnaver foto: Zvonimir Barišin/PIXSELL

TOMMY GOURMET PIZZA by Fabricio Vežnaver

Sastojci – za gel:

450 g vode na 90 °C

150 g brašna

Sastojci – za 'bigu':

1400 g brašna

600 g mlake vode

13,5 g pivskog kvasca

Sastojci - 1. zamjes:

600 g brašna

300 g vode

Sastojci - 2. zamjes:

900 g 1. zamjesa

2000 g bige

100 g kiselog kvasca

600 g gela

15 g slada

60 g soli

95 g maslinovog ulja

650 g vode

Sastojci – za nadjev:

500 g raštike

100 g maslinovog ulja

1 češanj češnjaka

300 g sira Delicato Iberico

300 g mlijeka

425 g mozzarelle

1 kg domaće kobasice

 | Author: Zvonimir Barišin/PIXSELL TOMMY GOURMET PIZZA by Fabricio Vežnaver foto: Zvonimir Barišin/PIXSELL

Postupak:

  1. Pomiješati vodu s brašnom. Dobivenu smjesu (gel) ostaviti na 4°C pokrivenu do sutrašnjeg dana.
  2. Za 'bigu' je potrebno pomiješati brašno, vodu i pivski kvasac te ostaviti na 18 °C otprilike 14-16 sati.
  3. U prvom zamjesu pomiješati brašno i vodu te ostaviti pokriveno da odstoji 30 minuta.
  4. U 2. zamjesu pomiješamo gel, 'bigu' i prvi zamjes te dodamo kiseli kvasac, slad, sol, maslinovo ulje i vodu. Dobivenu glatku smjesu pustiti da odmori 30 minuta te poslije toga napraviti loptice od 270 g i ostaviti da fermentiraju otprilike 180-240 minuta na sobnoj temperaturi. Smjesa bi trebala biti dostatna za 18 loptica.
  5. Meso domaćih kobasica odvojimo od vanjske opne i zapečemo na tavi. Raštiku operemo i odstranimo centralni (tvrdi) dio lista i stavimo kuhati u vruću vodu cca 2-3 minute. Termički obrađenu raštiku stavljamo par minuta u vruću tavu na zagrijano maslinovo ulje koje smo prethodno aromatizirali s češnjem češnjaka i posolili.
  6. Sir Iberico ribamo i kuhamo s mlijekom da dobijemo gustu kremu. Kuhati dok se sir u potpunosti ne otopi. Dobivenu masu je potrebno miksati štapnim mikserom da bi se dobila glatka krema. Mozzarellu iscijedimo od vode.
  7. Dobivene loptice od tijesta raširimo prema kalupu, premažemo s malo maslinovog ulja i krenemo sa slaganjem. Raspored slaganja: raštika, mozzarella, pečene kobasice. Zapeći 7 minuta na 240 °C.
  8. Na pečenu pizzu dodajemo dobivenu kremu od Iberico sira. Dobar tek!

 

Čokoladni kolač s mandarinama Možda vas zanima... Kolač s mandarinama po receptu poznatog chefa Recepti Viktorija Bašić i Marino Simunić Možda vas zanima... Viktorija i Marino najbolji su mladi kuhari! Špajza Taste the Mediterranean Možda vas zanima... Festival koji njeguje izvrsnost u kulinarstvu Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 10:43 25. Listopad 2023.

    pizza njam