Recepti 04. prosinca 2022.

Umak od jabuka slaže se sa slatkim i slanim tanjurima

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Slana i slatka jela poprimit će posve nove okuse dodate li im tek žličicu domaćeg bogatog umaka od jabuke.

Applesauce ili domaći umak od jabuka nešto je između džema i finog preljeva, a upravo zbog svoje konzistencije idealno će se složiti uz čitav niz različitih slastica. Njegova priprema ti neće oduzeti previše vremena, a bogati okusi koje možeš prilagoditi samo sebi, zamirisat će čitavom kuhinjom. 

Pripremi ga gustog i kremastog da bi ga zatim ukomponirala u slana i slatka jela. Odlično će se složiti s palačinkama i kaiserchmarrnom, ali i kao dodatak raznim biskvit kolačima ili kao punjenje za muffine.

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Žlicu još vrućeg umaka od jabuka možeš dodati kuglici omiljenog sladoleda ili pak pripremiti slatku verziju pohanog kruha. Dodaj ga pahuljicama, smoothiejima, toplim i hladnim napitcima.

 

Osim slatkih, umak od jabuke odlično će nadopuniti i slana jela. Posluži ga stoga uz bogate i guste umake od divljači, ali i jednostavna jela od svinjetine.

 

Možda vas zanima... Neodoljivo brz i jednostavan - Kaiserschmarrn Recepti Možda vas zanima... Sezonska gozba: Svinjetina s jabukama i krumpirom Recepti



Umak od jabuka pripremi od veće količine voćki, pa ga spremi u staklenke i koristi po potrebi. Baš kao što bi to učinila i s omiljenom slatkom zimnicom.

Sastojci:

  • 2,5 kg jabuka
  • 300 ml soka od jabuke
  • 2 limuna
  • 2 žličice cimeta

Priprema:

  1. Jabuke operi i očisti.
  2. Nasjeckaj ih na kockice pa ih ubaci u veću posudu.
  3. Dodaj sok od jabuke, sok dva limuna, cimet i druge začine po želji.
  4. Kuhaj na srednjoj vatri oko pola sata.
  5. Umak povremeno promiješaj.
  6. Kada su jabuke omekšale, sve zajedno ubaci u blender pa umak pretvori u pire. Voliš li više veće komade, umak nemoj blendati do kraja.
  7. Spremi u staklenke i koristi po potrebi.

Dobar tek!

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.