Tijekom vrućih ljetnih mjeseci biramo lagane i brze obroke! Salate su idealan izbor - krcate su vitaminima, a odličan su odabir i za vegetarijance. Donosimo ti dvije ideje za hranjiv i jednostavan ljetni ručak...
Sezonska salata s mahunama
Sezona mahuna je u punom jeku, pa zašto ju ne iskoristiti za pripremu ukusnog i zdravog obroka? Donosimo ti recept Jamieja Olivera za čiju ćeš pripremu trebati izdvojiti 20 minuta. Količina je dostatna za četiri porcije.
Sastojci:
- 400 g cherry rajčica
- 400 g mahuna
- 4 grančice svježe metvice
- 4 češnja češnjaka
- 2 svježa crvena čilija
- maslinovo ulje
- 3 žlice balzamičnog octa
- 150 g mozzarelle
- 4 kriške rustikalnog kruha
Postupak:
- Pažljivo uroni rajčice u posudu s kipućom slanom vodom, točno na 30 sekundi, izvadi ih i pusti ih pod hladnom vodom.
- Mahune operi i ukloni samo krajeve peteljki i stavi ga u kipuću vodu na četiri minute.
- U međuvremenu, očisti češnjak, a zatim ga sitno nareži zajedno s čilijem.
- Oguli ljusku rajčice, ostavljajući samo meso.
- Ocijedi mahune.
- Tavu zagrij na srednje jakoj vatri, dodaj žlicu ulja, a zatim češnjak, čili i listiće mente. Prži dvije minute, dodaj rajčicu, ocat i mahune te pirjaj četiri minute, stalno miješajući.
- Sve začini morskom soli i crnim paprom prema ukusu, a zatim serviraj na tanjur. Povrh stavi mozzarellu i listove mente, te posluži s vrućim tostiranim kruhom.
Mediteranska salata sa slanutkom
Salata sa slanutkom odličan je odabir za lagani (i zdrav) ljetni ručak. Možeš ju pripremiti i unaprijed te ponijeti na posao (ili na plažu). Zvijezda ove salate je lagani, kremasti kozji sir te sezonsko povrće kojeg možeš prilagoditi svojim željama i okusu.
Kim ovoj salati daje zanimljivu aromu. Ako koristiš mljevene sjemenke kima, pola žličice dodaj izravno u posudu za miješanje, bez prethodnog tostiranja.
Sastojci:
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 3 režnja češnjaka, nasjeckanog
- 1 žlica korice limuna
- 2 žlice limunovog soka
- 3/4 žličice morske soli
- svježe mljeveni crni papar
- 1 ½ žličice kima
- 2 šalice kuhanog slanutka, ocijeđenog i ispranog
- 1 šalica cherry rajčica, prepolovljene
- 4 datulje, bez koštica i narezane na kockice
- 3 krastavca, narezana na tanke polumjesece
- ¼ šalice sitno nasjeckanog peršina
- 85 g kozjeg sira
- ¼ šalica svježe metvice
Postupak:
- U velikoj zdjeli pomiješaj maslinovo ulje, češnjak, limunovu koricu, limunov sok, sol i papar.
- U maloj tavi na srednje laganoj vatri tostiraj sjemenke kima dok ne postanu aromatične, oko 30 sekundi. Makni s vatre i malo ih zgnječi. Dodaj ih u zdjelu i promiješaj.
- Potom dodaj slanutak, rajčicu, datulje, krastavce i peršin. Sve dobro promiješaj.
- Salatu prebaci u tanjure za posluživanje i pospi ju kozjim sirom i metvicom.
- Začini prema ukusu i posluži.