Špajza 19. svibnja 2023.

10 dana uživanja u najboljim pizzama u srcu Zagreba!

Pizza Festival Zagreb
Pizza Festival Zagreb foto: Sandro Sklepić
gastro postao gastro.24sata.hr
U četvrtak je na zagrebačkom Strossmayerovu trgu započeo drugi po redu Pizza Festival Zagreb i trajat će sve do 28. svibnja. Ima nikad bogatiju gastronomsku ponudu, odličan glazbeni program, akciju slavnih osoba za Udrugu Down..., a stiže i specijalni gost iz Venecije

U četvrtak je na zagrebačkom Strossmayerovu trgu započeo drugi po redu Pizza Festival Zagreb i trajat će sve do 28. svibnja. Već je prvi dan festival privukao brojne Zagrepčane i goste glavnoga grada, a svakoga dana od podneva do ponoći Trg J.J. Strossmayera bit će ispunjen okusima, mirisima i zvukovima Italije.

Odlično raspoloženi chefovi i pizza majstori na deset kućica posjetiteljima nude svoje najnovije kreacije: od pizza tu su napoletana, siciliana, contenporanea, pizza iz pleha, pizza fritta, zatim originalne domaće tjestenine i tople, mirisne sourdough focaccie, kao i luxury gelato te neodoljivi brioši.

 | Author: Sandro Sklepić Pizza Festival Zagreb - Mrs. Fogg foto: Sandro Sklepić  | Author: Sandro Sklepić Pizza Festival Zagreb - Mrs. Fogg foto: Sandro Sklepić

Posebno uzbuđeni zbog svog prvog sudjelovanja na Pizza Festivalu su u pizzeriji Mrs. Fogg koja je specijalno za ovu prigodu pripremila tri vrste pizze iz pleha: Margheritu, svoju signature pizzu Slanina - Friarelli, zatim Pepperoni, te svakoga dana po jedan specijal. Posebnost njihovih pizza između ostaloga se krije u petodnevnoj fermentaciji tijesta, ljubavi i entuzijazmu. Mladi i odlično raspoloženi tim Mrs. Fogga predvođen pizzaiolom Domagojem Kraljem već je prvoga dana našao brojne fanove.

 | Author: Sandro Sklepić Pizza Festival Zagreb - Al Dente foto: Sandro Sklepić  | Author: Sandro Sklepić Pizza Festival Zagreb - Al Dente foto: Sandro Sklepić

Talijanski restoran Al Dente na Festivalu prezentira posebnu vrstu pizze Contemporaneu koju opisuju kao suvremenu napoletanu, a usto posjetitelje oduševljava i posebnom poslasticom - pizzom frittom. Njihova kućica osim pizzama koje su naišle na brojne komplimente posjetitelja prvoga dana, oduševljava i izgledom, jer su je uredili poput pravog talijanskog restorana.

 | Author: Sandro Sklepić Pizza Festival Zagreb - Pizza Social Club foto: Sandro Sklepić  | Author: Sandro Sklepić Pizza Festival Zagreb - Pizza Social Club foto: Sandro Sklepić

Posebno je živo i mirisno na kućici Pizza Social Cluba. Ovi pizza entuzijasti predvođeni Ivanom Badžekom vjerni su klasici uz poneka iznenađenja, te nam otkrivaju:

"Držimo se tradicionalnih receptura u koje ubacujemo naš twist. Naše tijesto fermentira 72 sata, što je izuzetno važno kako bi se moglo peći na visokoj temperaturi i kako bismo dobili željeni okus i teksturu.

Odlučili smo se za hrskavu pizzu sa punijim rubom, pa je naša pizza kombinacija napoletane i romane. Pizze pečemo u originalnoj napuljskoj peći za pizzu, koja ce radi prema posebnim standardima kako bi temperatura peći bila preko 450 C", poručuje ekipa Pizza Social Cluba.

 | Author: Sandro Sklepić Full Circle Pizza by Marko Palfi foto: Sandro Sklepić  | Author: Sandro Sklepić Full Circle Pizza by Marko Palfi foto: Sandro Sklepić

Uvijek veseli i spremni za akciju su u kućici Full Circle Pizza by Marko Palfi koji je udružio snage s Danimirom Potićem, prijateljem iz Zrenjanina koji živi i radi u Mariboru.

“Danimir je pizzaiolo koji baš jako brije na izradu tijesta i cijeli proces vezan uz to. Predstavljamo se s nekoliko vrsta pizze Napolitane. Radimo svoje tijesto prema Danimirovoj recepturi, a on koristi kvasac koji je kombinacija 30 % Lievito Madre i 70 % Lievito Di Birra.

Cijeli proces izrade savršenog tijesta traje i do 72 sata jer je vrlo važno u kontroliranim uvjetima i temperaturi razviti enzime koji sudjeluju u kemijskoj reakciji što direktno utječe na mekoću tijesta”, kaže nam Palfi.

 | Author: Sandro Sklepić RougeMarin foto: Sandro Sklepić  | Author: Sandro Sklepić RougeMarin foto: Sandro Sklepić

Marin Medak i RougeMarin sudjeluju s pet vrsta sicilijanske pizze s kojom su na prošlogodišnjem je Pizza festivalu Zagreb izazvali oduševljenje.

“Ova pizza je jedinstvena po svom debelom i mekanom tijestu, koje je često deblje nego kod drugih vrsta pizza. Također, karakteristično za sicilijansku pizzu je da se tijesto priprema u dubokom plehu, pa je tako pizza i viša od klasičnih tankih pizza.

Jedna od najupečatljivijih karakteristika sicilijanske pizze je nadjev koji je često vrlo bogat i raznolik. Na sicilijanskoj pizzi možete pronaći sve, od svježeg povrća i začina, do različitih vrsta mesa i sireva. Često se na sicilijanskoj pizzi umak od pesta umjesto običnog umaka od rajčice koji se koristi na klasičnim pizza”, kažu nam iz Rougemarina.

 | Author: Sandro Sklepić Bite of Fun by Melkior Bašić foto: Sandro Sklepić

Bite of Fun by Melkior Bašić zavodi sve posjetitelje sa 6 vrsta pizza i 5 vrsta pasti. Posebnost kojom očaravaju je Wheel of Cheese pasta - domaća, ručno rađena tjestenina koja se završava u kolutu Grana Padano sira.

“Ovo jelo će vas ostaviti bez daha jer je to kao zaroniti u bazen rastopljenog sira”, kaže nam mlada chefica Maja Mandić, bivša natejcateljica MasterChefa u kojem joj je Melkior bio član žirija.

 | Author: Sandro Sklepić Poma Food Boutique foto: Sandro Sklepić  | Author: Sandro Sklepić Poma Food Boutique foto: Sandro Sklepić

Picnic Mingle and Fun, popularna ekipa koja je prošle godine na Pizza festivalu u Zagrebu osvojila srca brojnih posjetitelja, predstavlja svoj novi koncept - Poma Food Boutique. Ovi strastveni kulinarski kreativci koje vodi Vedran Božičev izazivaju zazubice novim okusima svojih Sourdough Focaccia: Pistachio, Roastbeef, Truffle i Caprese.

"Radimo na inovacijama i stalno tražimo nove ideje kako bismo našim posjetiteljima pružili nešto potpuno novo i drugačije. U suradnji s Kroštula artisan pekarnicom kreirali smo Sourdough Focaccinu, koja je oduševila posjetitelje diljem Jadrana. Ove godine smo se odlučili predstaviti je i Zagrepčanima na Pizza festivalu, kao dio našeg novog koncepta - Poma Food Boutique”, kaže nam Vedran.

 | Author: Sandro Sklepić Beg's Plant Based foto: Sandro Sklepić

Beg's Plant Based je, baš kao i prošle godine mali prozor u veliki biljni svijet koji nas okružuje i oduševljava originalnim kombinacijama poput Meet The Fig i Beg’s Salmon & Avocado pizza, a Eduard Beg rado svakom posjetitelju posveti pažnju i objasni sve što ih zanima oko sastojaka njihovih pizza na bazi biljnih proizvoda.

Usto ističe da imaju slasne zalogaje za sve - bilo da ste vegan, vegetarijanac, fleksitarijanac ili zagriženi ljubitelj mesa. Kako bi Festa Italiana bila potpuna tu su i Pizza Fritta - Ispirato al Napoli, koja osim posebne atrakcije, pržene pizze, nudi i slatke brioche punjene vanilijom, nutellom, jagodom…

 | Author: Sandro Sklepić Luxury Gelato Pri suncu foto: Sandro Sklepić  | Author: Sandro Sklepić Luxury Gelato Pri suncu foto: Sandro Sklepić

Za još slatkog gušta zadužen je Luxury Gelato Pri suncu sa svojim zanatskim premium sladoledima punog okusa i izbalansirane teksture. Posjetitelje su već prvog dana osvojili savršeno glatkim i kremastim pistaciom, bademom s medom, baileysom, bijelom čokoladom s cimetom i kakaom. Uz svježi sladoled na kuglice u ponudi je i prvi zanatski sladoled na štapiću u Hrvatskoj - popsicles.

Glazbeni dio programa ovogodišnjeg Pizza Festivala Zagreb odvija se pod kreativnom palicom Ozrena Kanceljaka i već je prvoga dana oduševio i rasplesao posjetitelje raznolikim opusom talijanskih hitova od Deana Martina do Maneskina.

 | Author: Sandro Sklepić Gingle Bells kokteli foto: Sandro Sklepić

Da nitko ne bude žedan i ove se godine brinu Gingle Bells s izvrsnim autorskim koktelima, vinarija Šoškić koja na Pizza Festivalu predstavlja svoju novu liniju premium vina, a na centralnom baru čekaju vas hladna Staropramen piva.

Posebna zanimljivost ovogodišnjeg Pizza Festivala Zagreb je i pizza izazov za Udrugu Down koji je senzacionalnim nastupom na kućici Pizza Social Cluba otvorio Domagoj Jakopović Ribafish napravivši svoju autorsku Pizzu Ljutko. Asistirali su mu članovi Udruge Down Leon Belošević i Sara Šečić, te su se toliko dobro zabavili da će Ribafish svoj nastup ponoviti i u srijedu 24. svibnja u 14 sati.

 | Author: Sandro Sklepić Pizza Festival Zagreb foto: Sandro Sklepić  | Author: Sandro Sklepić Pizza Festival Zagreb foto: Sandro Sklepić

Ako vas zanima kakvu pizzu će napraviti Renata Končić Minea 23. svibnja od 14,30 sati i Sandi Pego 25. svibnja od 1 sati, također uz sudjelovanje članova Udruge Down, nikako nemojte propustiti posjetiti festival baš u tim terminima. Usto sav prihod od pizza naših zvijezda je namjenjen za Udrugu Down Zagreb.

 | Author: Sandro Sklepić Pizza Festival Zagreb - akcija za Udrugu Down foto: Sandro Sklepić

Tijekom cijelog trajanja Festivala otvorena je i Zagi Kids Zona, sa svakodnevnim kreativnim radionicama za djecu, mađioničarskim predstavama, tranpolinom i bungee trampolinom. Za kretivnu zabavu za odrasle pobrinuo se Art Bottega - prvi Wine & Paint studio u Hrvatskoj, koji su stigli sa slikarskom opremom i materijalima, te vinom.

Idući tjedan očekuje nas i ekskluzivno gostovanje talentiranog Mattea Cantona, pizza majstora iz Venecije koji je na nedavno održanom Svjetskom prvenstvu pizze u Parmi osvojio 5. mjesto u konkurenciji od 700 natjecatelja. Matteo će u utorak 23. svibnja od 17:00 sati tijekom dvostanog showa s posjetiteljima podijeliti svoja znanja, vještine i naravno, ispeći pizzu koja je osvojila strogi žiri.

 | Author: Sandro Sklepić Pizza Festival Zagreb foto: Sandro Sklepić

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.