Špajza 12. ožujka 2023.

Basmati riža: Kako ju pravilno skuhati?

foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Basmati riža je vrsta riže dugog zrna, koja potječe iz Južne Azije, no danas je popularna širom svijeta zahvaljujući svom jedinstvenom okusu, nutritivnoj vrijednosti i brzom kuhanju...

Basmati riža najpoznatija je po svojoj aromatičnosti i specifičnom blagom slatkastom i laganom okusu. No, osim što je ukusna, basmati riža se smatra “super žitaricom” jer sadrži svih 8 esencijalnih aminokiselina. Uz to, ne sadrži gluten i ima zanemarivo malo masnoća.

Prepoznatljiva je po svojem izduženom zrnu, mirisu i okusu. Basmati riža je odličan izvor energije - odiše bogatstvom ugljikohidrata i proteina, a uz to ima nizak do srednji glikemijski indeks, što znači da se energija oslobađa sporije i ravnomjernije (hrana koja posjeduje nisku vrijednost glikemijskog indeksa uzrokuje mali porast glukoze u krvi, a hrana s visokim GI uzrokuje brz i velik porast razine glukoze u krvi.)

 

Možda vas zanima... vodic Recepti

 

Basmati zahtjeva stalnu ljubav i naklonost

Basmati riža uspijeva isključivo na predgorju Himalaja. Godišnje je samo jedna berba basmatija, a biljka zbog svoje delikatne građe, zahtijeva određene vremenske uvjete te stalnu brigu uzgajivača kako bi sazrela i procvjetala. Posebna briga i ljubav koju zahtjeva uzgoj basmati riže, ogleda se u njenoj premium cijeni u usporedbi s običnom rižom dugog zrna.

Koja je razlika između riže basmati i obične riže?

Basmati riža ima poseban okus. Za razliku od obične riže dugog zrna, basmati odlikuje lagana, lepršava tekstura dugih, vitkih zrna koje nepcu nude jedinstveni okus. Baš kao i kod obične riže, postoje dvije vrste basmati riže: bijela i smeđa. No, postoji nekoliko ključnih razlika između riže basmati i obične riže:

  • Basmati riža je lakša od obične riže dugog zrna
  • Ima pomalo orašast okus i mirisnu, bogatu aromu
  • Basmati riža ima manje škroba od obične bijele riže

 | Author: Shutterstock foto: Shutterstock

Koji je najbolji omjer basmati riže i vode?

Za jednu šalicu basmati riže potrebna je jedna i pol šalica vode. Savršeno skuhana riža treba biti mekana i pahuljasta.

Kako kupiti basmati rižu?

Kada kupuješ basmati rižu, potraži:

  • Zrno blago prljavobijele ili zlatne boje, što znači da je odležalo nekoliko godina.
  • Ako je moguće, kupuj rižu basmati koja je pakirana u platnenu vrećicu s natpisom „ekstra dugo zrno”, a ne rižu u plastičnoj vrećici.

Kako kuhati basmati?

Kuhanje basmati riže je jednostavno i zahtijeva minimalnu pripremu. Prije kuhanja, potrebno je oprati basmati rižu kako bi se uklonio škrob. Ne trebaš ispirati rižu dok voda ne postane bistra, kao kod spremanja sushi riže, već ju možeš samo isprati nekoliko puta kroz sito. Dodavanje vode je ključno. Zapamti, za svaku šalicu riže basmati dodaj šalicu i pol vode. U nastavku pročitaj kratak recept za pripremu savršene basmati riže.

Sastojci:
za 4-5 porcija

  • 2 šalice basmati riže
  • 3 šalice vode
  • Sol

Postupak:

  1. Isperi rižu hladnom vodom. Po želji možeš namočiti rižu u vodi sat vremena prije kuhanja. 
  2. U lonac ulij vodu, dodaj sol, i rižu, pokrij poklopcem i pusti da voda zavrije.
  3. Kada voda zavrije, smanji vatru i kuhaj 15 minuta, poklopljeno. 
  4. Isključi štednjak i ostavi rižu u loncu dodatnih 5 minuta. 
  5. Prije posluživanja, rižu razrahli vilicom.

Basmati riža odlično se slaže sa svim jelima! Dobar tek!

 

Možda vas zanima... Znaš li koliko kuhana riža smije stajati u hladnjaku? Špajza

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 10:30 12. Ožujak 2023.

    uzitak riza