Špajza 18. listopada 2018.

Čestitamo: Izabran najbolji hrvatski gin!

foto: Tomislav Miletić/Pixsell
gastro postao gastro.24sata.hr
U sklopu Hrvatske gin konvencije, sedmeročlani žiri je nakon pomnog kušanja izabrao najbolji hrvatski craft gin za 2018. godinu!

Nedavno smo pisali o boomu hrvatskih ginova, nedugo iza toga je u zagrebačkom Craft Roomu održana prva hrvatska gin konvencija, i tako je na red došlo i prvo ocjenjivanje sjajnih domaćih pića.

Opatovina je nedavno proglašena Craft ulicom, a nedavno su uz rijeke domaćih i stranih piva potekli i potočići hrvatskih ginova, džinova, ili po naški – divova.

 | Author: Tomislav Miletić/Pixsell foto: Tomislav Miletić/Pixsell


Na kušanju se našlo devet domaćih i jedan strani gin, ubačen čisto da bi se vidjelo kakvo je stanje u svijetu i kako bi naši uradci kotirali u svijetu. Žiri je pomno biran od članova već prokušanih showova poput Hrvatska Traži Pivo, Život Na Vlagi, Sarma, Sedma Moć i općenito, skupljena su sedmorica manje i više iskusnih ljubitelja gina i destilata, koji su se odmah bacili na posao.

 | Author: Tomislav Miletić/PIXSELL foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Žiri je degustirao u dva kruga, u prvom su kušali same ginove, a u drugom te iste ginove u kombinaciji s tonikom i začinima. Konkurencija je bila uistinu žestoka i kvalitetna o čemu svjedoči i činjenica da su čak četiri gina osvojila zlato, a ni ostali nisu bili daleko...

 | Author: Tomislav Miletić/Pixsell foto: Tomislav Miletić/Pixsell


Zlatnom su se medaljom s rezultatom od preko 50 bodova okitili Old Pilot's gin zagrebačke destilerije Duh u boci, zatim Gin Karbun istarske destilerije AurA, samoborski Rhapsody Dry Gin skuhan u Butterfly effect destileriji te Flying Cat Gin destilerije Brigljević iz Velike Gorice.

Osim četiri dobitna, degustirali smo Dubrovnik republic, Croatian Dry Gin (Perković), Nostromo (Rossi), MB72 (Bošnjak) i Luftbremzer koji imaju svoju publiku i izvrsni su svaki na svoj način, ali možda trebaju doraditi neki detalj ili se ne obazirati na ocjene žirija – sve je fino u dobrom društvu!

 | Author: Tomislav Miletić/PIXSELL foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Žiri u sastavu Ribafish (Đelo Hadžiselimović enogastronomije), Dario Grabarić (alkofil, folder sve!), Matija Mrazek (Pivovara Varionica), Hrvoje Reder (HTV, urednik Zg panorame), Miljenko Brigljević (destilerija Brigljević), Luka Rossi (tvorac vina, rakija, ginova, svega) i Hrvoje Lindić (Rhapsody Dry Gin) nakon dobre zezancije, traženja off flavoura, pet porcija krumpirića i još jednog kušanja gdje smo u gin & tonic varijanti miješali iste ginove s "MG Tonica" tonikom konačno proglasio pobjednika.

 | Author: Tomislav Miletić/PIXSELL foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

I tako, dame i gospodo, najbolji hrvatski craft gin 2018. je @Old Pilot's Gin koji je na izboru u Craft Roomu zadovoljio u svim pogledima.

Čestitamo Hrvoju i Tomislavu, dvojcu iz destilerije Duh u boci, i na sljedećem ocjenjivanju očekujemo barem duplo prijavljenih! Ginili!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.