Špajza 01. lipnja 2023.

U sladoled dodaj ljuti umak i poludjet ćeš od sreće!

Sladoled
Sladoled foto: Ave Calvar Martinez/Pexels
gastro postao gastro.24sata.hr
Već znamo da se ljuti umaci savršeno slažu s pilećim krilcima, ali su i fantastičan dodatak manje očitim grickalicama i hrani - i slatkim i slanim!

Ljubitelji ljutih okusa obožavaju začiniti što više jela i uvijek su u potrazi za novim neobičnim kombinacijama.. I dok svi ostali najčešće s ljutim umacima kombiniraju meso i grickalice, postoji čitan niz drugih najneobičnijih kombinacija koje iz određenih namirnica izvlače najbolje okuse.

Pri tom spajanju treba ipak obratiti pažnju da kada se začinjavaju neke laganije namirnice poput voća i povrća nije dobro 'nadjačati' ih jakim umacima jer onda te namirnice u potpunosti gube svoj okus. U takvim slučajevima, primjerice, kiselkasto-ljuti umak (bilo na bazi citrusa ili octa) bolje se sljubljuje od onih oštrih aroma koje savršeno idu uz mesne delicije. 

 

Možda vas zanima... Dnevnik jednog ljutomana – ljuta groznica Kolumne

 

Ili, primjerice, namirnica poput vrhnja, sira, variva i graha koje se idealno slažu s ljućim, hrabrijim i dimljenim umakom jer to daje novu dimenziju ovim jelima. Dobar crveni fermentirani ljuti umak izvrsno se sljubljuje s nečim kremastim, ili sirom i nečim dimljenim kad se radi o jelu koje se kuha, poput graha i variva.

Prije eksperimentiranja s kombiniranjem hrane, obrati pozornost na svoju toleranciju na ljutinu i uvijek probaj ljuti umak prije nego što ga dodaš u jelo, savjetuju stručnjaci.

A evo nekih od neočekivanih namirnica koje predlažu da probaš (i uživaš!) s ljutim umakom.

Napolitanska pizza | Author: Vincent Rivaud/Pexels Pizza voli ljuto foto: Vincent Rivaud/Pexels

1. Pizza

Kremasta i puna sira, pizza je savršena osnova za ljuti umak. Kiselost ljutog umaka pomaže uravnotežiti slatkoću umaka od rajčice. Ljutina pojačava okuse preljeva.

2. Sladoled

Tko je rekao da ne možemo koristiti ljuti umak za desert? Probaj dodati ljuti umak na bazi ulja ili voća običnom sladoledu s okusom vanilije za jedinstven okus slatkog zalogaja!

Za ovu namjenu koristi ljuti umak s jednostavnim sastojcima - kao što je čisti chili crunch ili fermentirani umak - ili nešto što uključuje voće, kao što je mango habanero. Hladna slatka poslastica poslužit će kao savršen kontrast ljutom preljevu.

Probaj klasičnu vaniliju ako želiš eksperimentirati s različitim ljutim umacima i sladoledom. Ako ne jedeš mliječne proizvode, sorbet od manga, ananasa ili kokosa možeš preliti ljutim umakom od manga ili marakuje.

 | Author: Rodion Kutsaiev/Pexels Lubenica i ljuti umak su genijalna kombinacija foto: Rodion Kutsaiev/Pexels

3. Voće

Stvori slatku i ljutu kombinaciju s ljutim umakom i voćem. To je posebno primamljivo za sve koji vole citruse, poput naranče ili pomela, uz jarko voće, poput zelenog manga ili zelene jabuke.

Postoji niz kombinacija koje čine ljuti voćni zalogaj. Razmisli o prepoznatljivom slatkom voću, poput manga. A ako želiš više hrskave, trpke opcije, razmisli o zelenim jabukama. Za osvježavajući zalogaj kušaj lubenicu s ljutim umakom.

 

Umak Možda vas zanima... Savršen prilog: Ljuti umak od rajčica Recepti

 

4. Kokice

Pripremi kokice s ljutim umakom i one će uskoro postati tvoj novi omiljeni snack. Ova će grickalica također izmamiti osmijeh - molekule kapsaicina aktivne u čili papričicama uzrokuju da hipofiza oslobađa endorfine, 'sretne kemikalije'.

5. Kvinoja

Dodavanje kvalitetnog ljutog umaka kuhanoj kvinoji zdrav je i jednostavan način za dodavanje posebnog okusa jelu. Pripazi, kvinoja lako upija sastojke, pa oprezno kada ovu žitaricu zalijevaš ljutim umakom.

Probaj ovo - napravi salatu od prokulice, limuna i kvinoje ili salatu od kvinoje s keljom i kupusom pa obje prelij ljutim umakom.

 | Author: Thinkstock Kvinoja isto voli ljuto foto: Thinkstock

6. Preljev za salatu

Daj salati dašak topline uz prilagođeni preljev. Primjerice, dodavanje ljutog umaka domaćem vinaigretteu jednostavan je način da osvježiš zelje.

Možeš začiniti kremasti preljev od sira finim crvenim ljutim umakom ili upotrijebiti slatki umak (poput habanera) u preljevu na bazi octa ili senfa s notama kiselkaste i voćne topline.

Probaj ovo - napravi preljev od limete i avokada s malo zelene salse ili dodaj ljuti umak na bazi voća u mješavinu octa i ulja.

 | Author: Karolina Grabowska/Pexels foto: Karolina Grabowska/Pexels

7. Sir

Prelij tvrdi sir ljutim umakom od papra. Taj začin možeš dodati i sendviču sa sirom na žaru. Mnogi sirevi, od cheddara do Monterey Jacka, dobro se slažu s ljutim umakom. Također, možeš napraviti vlastiti pikantni queso: ali prvo rastopi sir prije nego što umiješaš neke od ljutih stvari u njega.

 

sriracha.jpg Možda vas zanima... Sriracha - hit umak za ljubitelje ljutog None

 

Chili con carne | Author: Thinkstock Chili con carne - odličan primjer sljubljivanja graha i ljutine foto: Thinkstock

8. Grah

Uljepšaj okus graha habanero ili ljutim umakom na bazi papričice Scotch bonnet, jer oni sadrže ukusnu toplinu koja nadopunjuje ovu vrstu jela bogatog proteinima. Dodaj umak ili papričicu u lonac ili umiješaj u salatu od graha za izvrsnu aromu. 

Isprobaj razne sorte graha, ali i razna jela od graha, s ljutim umakom. Primjerice, svinjetina s grahom jako dobro podnosi ljuti umak, ali i kubanski grah je ukusan s malo ljutine, baš kao i kremasti bijeli cannellini grah.

9. Riba

Budući da je riba obično lakši protein, možeš joj dati veću dimenziju s ljutim umakom, bilo da se radi o pečenom lososu ili sirovoj, bogatoj tuni. Ljuti umaci s primjesama kiselosti i voća izvrsni su za spajanje s morskim plodovima i dodavanje tropskih vibracija koje većina osjeti kada jede ribu.

 | Author: Shutterstock Jaja foto: Shutterstock

10. Jaja

Jaja, iako su hranjiva i ukusna, trebaju pomoć kad je okus u pitanju. Živost ljutog umaka jednostavan je način za dodavanje živosti i posebnijeg okusa inače bljutavim jajima. 

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:14 02. Lipanj 2023.

    ma no way