Špajza 24. prosinca 2020.

I vaši božićni kolači mogu ovako izgledati!

foto: Shutterstock

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Ako niste vješti u pripremi keksa ili kolača, stvar će spasiti lijepa dekoracija. Čak i oni najjednostavniji biskviti i keksi "na mašinu", uz malo mašte izgledat će senzacionalno

Ne morate biti fantastični u izradi slastica da biste iznenadili cijelu obitelj i eventualne goste koji će vas posjetiti u ovo nadolazeće blagdansko vrijeme. Čak i početnici u kuhinji mogu od najjednostavnijih biskvita i običnih keksa napraviti prave male delicije pomoću šarenih ukrasa, čokolade, orašastog i kandiranog voća te malo mašte. Zato smo odlučili dati vam nekoliko ideja i primjera kako ukrasiti blagdanske slastice. Svaka je ideja jednostavna i prikladna za početnike te ne zahtijeva korištenje skupih kuhinjskih aparata i pomagala. 

Keksi vole čokoladu i preljeve

Neizostavni keksi svakog božićnog stola uvijek su oni od prhkog tijesta koje kalupima izrezujemo u razne prigodne oblike. Od zvjezdica, borova i pahulja do sobova, medvjedića i snjegovića. Tako jednostavni za pripremu, a dopuštaju da se poigrate dekoriranjem na tisuću načina. Jedan od njih je jednostavno umakanje u rastopljenu čokoladu. Rastopiti možete bijelu, mliječnu ili tamnu čokoladu (na pari) i eventualno dodati malo maslaca za punoću okusa, ali nije nužno. Kekse koje ste prethodno ispekli jednostavno djelomično umačite u čokoladu. Taj preliveni dio dodatno pospite dekoracijom za kolače poput zvjezdica, pahuljica ili borića koji se mogu naći u obližnjem Lidlu i ostavite ih da se osuše. Želite li više starinski, domaći izgled keksa, posipajte ih nasjeckanim bademima ili orasima. Na isti način možete dekorirati orah i vanilin kifle, ali i kekse "na mašinu". 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hejdi Vukoša (@hejdivukosa) on

Drugi način dekoriranja keksa od prhkog tijesta jest korištenje šećerne glazure. Pomiješajte šećer u prahu s nekoliko žlica mlijeka ili limunova soka u gustu smjesu. Ako želite glazuru u više boja, razdijelite ju u nekoliko posuda i u svaku umiješajte nekoliko kapi ekstrakta dok ne dobijete željenu boju. Pripremljenom smjesom napunite vrećicu ili špricu za ukrašavanje torti te krenite s dekoriranjem. Glazuru iscrtavajte samo po rubovima keksa ili pak ispunite cijelu površinu - sve je dopušteno, samo vam je potrebna mašta! No, osim prhkog tijesta, ovaj je način idealan i za ukrašavanje medenjaka, a kako se to radi, pogledajte u videu. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cookie Decoration Videos (@cookiedecoration) on

Kolači će izvrsno izgledati uz kandirano voće 

Ako se pitate kako običan biskvitni kolač poput kuglofa ili limun-kolača ovog Božića napraviti atraktivnijim i zanimljivijim, imamo rješenje! Sve što vam treba jest raznoliko kandirano voće koje će od običnog biskvita napraviti šarenu i egzotičnu slasticu. Osim što ga možete staviti i u sami biskvit, kandirano će voće odlično izgledati kao dekoracija. Uz malo mašte, naizgled dosadan kuglof može zasjeniti sve ostale blagdanske slastice i postati kralj blagdanskog stola. Evo kako ga možete ukrasiti:

  • preliti ga rastopljenom čokoladom te posipati nasjeckanim bademima, mljevenim orasima, kandiranim voćem ili naribanom koricom naranče
  • preliti ga bijelom šećernom glazurom i prošarati rastopljenom tamnom čokoladom te ukrasiti polovicama badema, čokoladnim kapljicama, kandiranim voćem ili listićima kokosa
  • preliti ga šećernom glazurom i dekorirati tankim kriškama jabuke ili naranče
  • prerezati kuglof vodoravno na pola, donju polovicu namazati kremom po želji te prekriti gornjom polovicom biskvita, ostatkom kreme premazati gornji dio kuglofa i dekorirati kandiranim voćem.

Na isti način možete ukrasiti i muffine te ostale biskvitne kolače, a dodatnu inspiraciju potražite u galeriji.

1/13

Nadamo se da će ovi prijedlozi potaknuti maštu svima koji nisu vrsni u izradi slastica, ali su na putu da to postanu. Uz malo volje i kreativnosti, obični i jednostavni keksi i kolači dobit će onaj "wow" efekt i oduševiti sve koji ih kušaju!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.