Špajza 12. studenoga 2017.

Dvije, tri o temeljcu i tajni bogatijih okusa

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Jeste li znali da se bogatiji okusi temeljca mogu dobiti samo jednom malo izmjenom u klasičnoj pripremi? Otkrijte kako...

Priprema temeljca ne iziskuje previše truda, a donosi fantastične okuse brojnim jelima. Ako ste jedan od onih koji ga vole skuhati u većoj količini nego što je potrebno, a zatim spremati u zamrzivač, kako biste temeljcem obogatili jela kao što su umaci, gulaši i ostala jela na žlicu, za vas imamo sjajnu ideju.

 

Možda vas zanima... Lazanje od A do Ž - dva umaka i domaća tjestenina Kolumne

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Kako biste dobili što bogatije okuse, povrće poput mrkve, korijena peršina, celera i luka najprije kratko popržite. Pustite da povrće poprimi boju sa svih strana te mu dodajte vodu. Pustite da se kuha nekoliko sati, a trajanje kuhanja najlakše ćete odrediti s obzirom na veličinu lonca i količinu povrća. 

 

Možda vas zanima... Za prste polizati: Gulaš od svinjetine, jabuka i gljiva Recepti

 

Za pripremu povrtnog temeljca možete koristiti povrće kao što je luk, poriluk, mrkvu, korijen i list peršina, celer, češnjak, lovorov list, papriku i rajčicu, za pripremu mesnog i ribljeg temeljca koristite pileće ili teleće kosti, odnosno kosti ribe koju ste sami odabrali i ostatke od filetiranja.

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

U mesni i riblji temeljac dodajte povrće po želji. Piletinu i ribu odlično će nadopuniti laganije vrste povrća, dok teleći temeljac voli robusnije, korjenasto povrće.

 

pileci temeljac Možda vas zanima... Skuhajte savršen pileći temeljac Špajza

 

Također, temeljac nemojte soliti kako biste ga kasnije mogli ubaciti u različita jela, a samim time i koristiti začine koje odgovaraju pojedinom tanjuru.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.