Špajza 04. travnja 2019.

Grimalda Ivice Matoševića dobila specijalno priznanje Decantera

foto: Dusko Marusic/PIXSELL
gastro postao gastro.24sata.hr
Crvena Grimalda 2016 oduševila je poznatog Stevena Spurriera u novom broju Decantera. Upitali smo legendu istarskog vinarstva i ponosnog autora Grimalde da nam objasni što to znači za njega i vinariju. Čestitamo u svakom slučaju!

Ivice, što se to upravo dogodilo s vašom Grimaldom?
Zabljesnuli smo na trenutak na finoj pozornici (časopis Decanter) u izboru živuće legende Stevena Spurriera u društvu najjačih svjetskih vinskih brendova (Chateau Latour). Gospodin Spurrier već neko vrijeme prati našu Grimaldu i prepoznao je crtu neobičnog terroira koja stasa iz berbe u berbu, a nama je to pravo zadovoljstvo i neizmjerna čast.

 | Author: Facebook foto: Facebook

Kpapa dolje! Koliko je to u biti vrijedno u svjetskim okvirima?
Hrvatska je mali igrač na globalnoj vinskoj sceni, ali svi mi nezaustavljivo rastemo u standardima i kvaliteti iz godine u godinu. Ovo je jedan mali korak u građenju bolje slike naših vina vani, jer toga nam stvarno fali, a nama u podrumu će pomoći da dopremo da još ponekog finog restorana u svjetskim metropolama, što nam je najveći gušt. 

Imate li vi dovoljno tih boca? 
Grimalda je nevelik vinograd pa ni boca nema puno, ali mi ionako ne igramo igru velikih brojki i biznisa. Naša je misija da napravimo nešto posebno i s time živimo iz berbe u berbu - ako sutra bude koja boca više, super, ako ne opet OK.

 | Author: Facebook foto: Facebook

Gdje ih se može nabaviti?
Vino je namijenjeno zahtjevnijoj publici, no nije komplicirano - vrlo je voćno, sočno i pitko, čisto, zanimljive teksture i mineralnosti, vrlo moderno i ne igra na snagu i mišiće. Ima ga po vinotekama i restoranima kod nas, prodajemo ga i u podrumu, a uspjeli smo dobaciti i na svih šest kontinenata, negdje tek simbolički, a negdje smo se i fino udomaćili.

Što to znači za vinariju i vas osobno, i što slijedi nakon ovoga?
Za nas je ovaj trenutak važan kao svojevrsna potvrda da smo na pravom putu, no još je mnogo toga što nas čeka da u tome budemo bolji. Grimalda je svojevrstan poligon za naše eksperimentiranje i igru, pa ćemo tako i nastaviti, a one ozbiljnije stvari ostaviti za neka druga vremena.

Sad ćemo lijepo popiti jednu i nazdraviti, a sutra navaliti na posao.

Puno hvala!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.