Špajza 08. srpnja 2023.

Kako pravilno skladištiti rajčice?

Rajčičca
Kako čuvati rajčicu foto: Thomas Franke/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Vrhunac sezone rajčica je tu, a kako bismo što duže mogli uživati u mirisu i okusu rajčica, dobro je znati kako ih pravilno skladištiti

Jedva smo dočekali ljeto i sezonu mirisnih domaćih rajčica. Na tržnicama i u supermarketima možemo pronaći sočne crvene plodove u svim veličinama i oblicima, ali i u nekoliko faza zrelosti. Mnogi od nas rajčice drže u špajzi, dok drugi uživaju u okusu hladne rajčice pa ih spremaju u hladnjak. No znaš li da mjesto na kojem ćeš držati rajčicu ovisi o zrelosti ploda?

Kako je trenutno sezona rajčica u punom jeku, ne možemo odoljeti ne kupiti zalihu mirisnih crvenih plodova i pripremati s njima sve, od tjestenine do umaka i pita. Ako kupiš veliku količinu rajčica i želiš ih sačuvati od propadanja i plijesni, ovo su savjeti koje trebaš pratiti.

 

Možda vas zanima... Domaća juha od svježih rajčica koja miriši na ljeto Recepti

 

Dva su osnovna pravila kada su u pitanju rajčice: Rajčica na sobnoj temperaturi nastavlja proces dozrijevanja koji je započeo još dok je bila dio biljke u vrtu, a drugi da hladnoća zaustavlja rad enzima koji su zaslužni za dozrijevanje.

To ne znači da bi svakako rajčice trebale biti u hladnjaku jer se dozrijevanjem razvija punoća okusa, ali i boja koja dolazi od jakih antioksidansa dobrih za zdravlje cijelog organizma. 

Nauči kako nezrele, zrele i prezrele rajčice pravilno skladištiti i iskoristi pun potencijal ove ljetne namirnice!

 | Author: Misky/Unsplah Rajčica foto: Misky/Unsplah

Nezrele rajčice

Ako imaš rajčice koje još nisu potpuno zrele, nešto su tvrđe i nisu jarko crvene boje, najbolje je ostaviti ih na sobnoj temperaturi u kuhinji ili špajzi. U takvim uvjetima rajčica će nastaviti dozrijevati i razvijati kompleksniji okus i nešto mekšu teksturu.

Ono što nikako ne bi trebalo napraviti je takve rajčice staviti u hladnjak jer se okus i boja neće razviti do kraja te ćeš dobiti bezukusan plod. 

 | Author: Monika Grabkowska/Unsplash Rajčica foto: Monika Grabkowska/Unsplash

Zrele rajčice

Idealna temperatura na kojoj trebamo držati zrele rajčice je 12 stupnjeva Celzijevih, no to često može biti neizvedivo. Prosječni hladnjak hranu održava na temperaturi od četiri stupnja što je prehladno za rajčicu.

S druge strane, sobna temperatura tijekom ljeta, kada je vrhunac sezone rajčica, može dosegnuti i 30 stupnjeva ako nemamo klima uređaj što će samo ubrzati truljenje. Zato je najbolje rješenje rajčice držati u hladnjaku, ali ih jedan dan prije konzumacije izvaditi na sobnu temperaturu koja će im vratiti intenzivan okus i miris. 

 

Možda vas zanima... Punjene rajčice na grčki način - ručak, večera ili slasni prilog Recepti

 

Prezrele rajčice

Mekane i prezrele rajčice nikako nemoj držati u špajzi ili na radnoj površini kuhinje jer bi u samo jednom danu mogle potpuno propasti i postati pljesnive. Prezrele rajčice najbolje je spremiti u hladnjak jer na niskim temperaturama proces dozrijevanja potpuno prestaje.

Ipak, rajčice u hladnjaku ne mogu stajati dugo te bi ih svakako trebala iskoristiti kroz nekoliko dana. Ako se i dogodi da rajčice postanu jako mekane, nemoj ih baciti nego od njih pripremi umak ili pasiranu rajčicu s kojom ćeš moći napraviti brojne delicije. 

 | Author: Edgar Castrejon/Unsplash Rajčice raznih boja foto: Edgar Castrejon/Unsplash

 

Možda vas zanima... Slasna tjestenina u umaku od rajčice s piletinom Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.