Špajza 05. siječnja 2024.

Kako je talijanska pizza s ananasom podijelila svijet

Gino Sorbillo, pizza s ananasom
Gino Sorbillo foto: Facebook @Gino Sorbillo Artista Pizza Napoletana
gastro postao gastro.24sata.hr
Majstor napuljske pizze Gino Sorbillo tvrdi da su čak i stanovnici Napulja u proteklih nekoliko tjedana bez puno drame naručivali njegovu pizzu bianchu s ananasom, a potom je ona podijelila javnost

Svatko tko je ikada kročio u Italiju zna da tamo postoje nepisana gastro pravila koja lokalci obavezno poštuju – tako cappuccino nakon 11 sati u Italiji piju samo turisti, spaghetti bolonjez također su za njih stravičan zločin, a što tek reći o pizzi, omiljenoj hrani za utjehu koja u Italiji ima svoje obavezne, ali i zabranjene dodatke.

Barem je tako bilo do sada, sve dok slavni pizza majstor Gino Sorbillo iz Napulja, prijestolnice pizze, na jednu od svojih pizza nije stavio zabranjeni ananas i time podigao prašinu koja se još dugo neće slegnuti. Njegova kreacija pizza margherita s ananasom stoji 7 eura (neke naše vodeće pizzerije mogle bi se itekako zamisliti nad ovom cijenom!), no vrhunskim namirnicama koje se za nju koriste nije ni blizu bezveznoj američkoj havajskoj pizzi koja je u SAD-u veliki hit.

Ovdje je riječ o bijeloj pizzi (pizza bianca), dakle bez umaka od rajčice, na koju slavni napuljski pizzaiolo stavlja 3 vrste sira te dvostruko termički obrađeni ananas.

"Ovu sam pizzu osmislio kako bih započeo svoju borbu protiv predrasuda što se tiče hrane. Na žalost, ljudi često slijede masu i svoje stavove formiraju, te se ponašaju, sukladno većini.

Posljednjih nekoliko godina primijetio sam da ljudi olako osuđuju namirnice ili načine pripreme hrane samo zato što im nisu dovoljno poznati. I zato sam na svoju pizzu odlučio stavljati neobične sastojke, od kojih moje pizze imaju bolji okus, a mnogi se zgražaju kao da sam na pizzu stavio otrov", govori Sorbillo koji ima 21 pizzeriju diljem svijeta – od Miamija, preko Tokija do Ibize.

Gino Sorbillo, pizza s ananasom | Author: Facebook @Gino Sorbillo Artista Pizza Napoletana Napuljska pizza s ananasom podigla je puno medijske prašine foto: Facebook @Gino Sorbillo Artista Pizza Napoletana

Ananas koji stavlja na pizzu Sorbillo prvo peče u pećnici te ga potom hladi. Nakon toga na pizzu, uz pečeni ananas, dodaje obilne količine dimljenog sira provola, ekstra djevičansko maslinovo ulje, svježi bosiljak te je ubacuje u krušnu peć na drva.

Kad izvadi pizzu iz peći, na njezinu koricu sitno nariba dvije vrste dimljenog sira cacioricotta (jedan od kozjeg mlijeka sa Sardinije, a drugi od bivoljeg mlijeka iz regije Cilento).

"Svi su ti sastojci tajna dobrog okusa pizze", objašnjava pizzaiolo koji je od objave pizze s ananasom na društvenim mrežama dobio puno kritika i uvreda, a njegova pizza bila je i tema brojnih TV emisija (čak su i u našem "RTL Direktu" ispitivali hrvatske pizza majstore što misle o ovom 'skandalu').

Gino Sorbillo, pizza s ananasom | Author: Facebook @Gino Sorbillo Artista Pizza Napoletana Napuljska pizza s ananasom podigla je puno medijske prašine foto: Facebook @Gino Sorbillo Artista Pizza Napoletana

"Nekoliko tjedana prije nego što sam svoju novu pizzu objavio na društvenim mrežama, stavio sam je na meni bez puno najava i komentara i ljudi su je normalno jeli. Naručivali su je čak i stanovnici Napulja i nisu se bunili. No nakon objave na Instagramu, Italija se podijelila u dva tabora.

Žao mi je, jer mislim da ljudi općenito nisu dovoljno znatiželjni, ne samo kad je hrana u pitanju. Ne vjeruju ničemu što im je nepoznato, odnosno novo“, poručio je Sorbillo za CNN.

Što kažeš, jesi li za jednu pizzu s ananasom? Mi bismo je baš rado probali…

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.