Kad su masnoće za kuhanje u pitanju, maslinovo bi ulje uvijek bilo prvi izbor kad bismo zanemarili cijenu. Osim zbog finog okusa, maslinovo ulje volimo i zbog činjenice da je na njemu moguće i pirjati povrće i peći kolače. A o zdravstvenim benefitima konzumacije maslinovog ulja da i ne pričamo.
Ali ni maslinovo ulje ne traje dovijeka. Svjetlost, toplina i kisik vremenom razgrađuju ulje, koje na kraju užegne. To utječe i na okus i na nutritivnu vrijednost - dva glavna razloga zašto platiti za dobro maslinovo ulje.
Kako prepoznati je li maslinovo ulje užeglo
Baš kao što pomirišeš tetrapak s mlijekom kad provjeravaš je li još dobro, nos ti je najbolji prijatelj i pri procjeni valjanosti maslinovog ulja. Tko nije siguran, može otpiti gutljaj. (Ne boj se, nećeš se razboljeti.)
Ako maslinovo ulje ima okus ili miriše na ustajale orašaste plodove, voštane bojice, stari ruž, plastelin ili meso, velika je vjerojatnost da je užeglo. Ako okus ne podsjeća na nešto svježe i voćno, tvoje je maslinovo ulje užeglo, odnosno pokvarilo se.
Smiješ li koristiti maslinovo ulje nakon isteka roka trajanja?
Male količine maslinovog ulja kojem je istekao rok trajanja neće učiniti nikakvu štetu, ali redovito korištenje užeglog ulja moglo bi s vremenom izazvati posljedice loše po zdravlje.
Naime, kad ulje oksidira i užegne, zdrave masti u ekstradjevičanskom maslinovom ulju počinju se razgrađivati i stvaraju se slobodni radikali. Slobodni radikali su suprotni antioksidansima i mogu prouzročiti štetu u našem tijelu.
Kako spriječiti kvarenje maslinovog ulja
Sprečavanje kvarenja ulja počinje u trgovini. Maslinovo ulje ne treba kupovati na veliko, samo zato što je u tijeku akcija – kupuj količine koje znaš da možeš iskoristiti u razumnom roku.
Uvijek kupuj maslinovo ulje u bocama od tamnog stakla, ono će zaštititi ulje od sunčeve svjetlosti i produljiti mu rok trajanja. Maslinovo ulje uvijek čuvaj na hladnom i tamnom mjestu, udaljenom od štednjaka.
Smiješ li maslinovo ulje držati u hladnjaku?
Smočnica ili kuhinjski ormarić su idealni za pohranu maslinovog ulja, ali ni hladnjak nije tako loša ideja. Ipak, prije uporabe je preporučljivo izvaditi maslinovo ulje iz hladnjaka i ostaviti ga da postigne sobnu temperaturu.
Ako maslinovo ulje čuvaš u hladnjaku, možda bi dobra ideja bila istočiti određenu količinu ulja u manju bocu i imati je pri ruci na sobnoj temperaturi.
Što učiniti s maslinovim uljem koje je užeglo?
Moraš znati da maslinovo ulje (ili bilo koje jestivo ulje) nikako ne smije završiti u odvodu tvog sudopera jer može začepiti cijevi. Umjesto toga, užeglo maslinovo ulje i dalje može biti korisno – koristi ga za kondicioniranje kože, poliranje drva ili vraćanje sjaja nehrđajućem čeliku.