Špajza 30. kolovoza 2023.

Kako znamo je li maslinovo ulje užeglo

Maslinovo ulje
Maslinovo ulje foto: Polina Tankilevitch/Pexels
gastro postao gastro.24sata.hr
Maslinovo ulje nam je drago, ali ga često tako štedljivo koristimo da mu na kraju istekne rok do kojeg ga je najbolje upotrijebiti. Ali čak i nakon toga maslinovo ulje ostaje koristan član domaćinstva

Kad su masnoće za kuhanje u pitanju, maslinovo bi ulje uvijek bilo prvi izbor kad bismo zanemarili cijenu. Osim zbog finog okusa, maslinovo ulje volimo i zbog činjenice da je na njemu moguće i pirjati povrće i peći kolače. A o zdravstvenim benefitima konzumacije maslinovog ulja da i ne pričamo.

Ali ni maslinovo ulje ne traje dovijeka. Svjetlost, toplina i kisik vremenom razgrađuju ulje, koje na kraju užegne. To utječe i na okus i na nutritivnu vrijednost - dva glavna razloga zašto platiti za dobro maslinovo ulje.

 | Author: Javier Disabato/Pexels Maslinovo ulje svakom jelu daje dašak magije, pa i krem juhi foto: Javier Disabato/Pexels

Kako prepoznati je li maslinovo ulje užeglo

Baš kao što pomirišeš tetrapak s mlijekom kad provjeravaš je li još dobro, nos ti je najbolji prijatelj i pri procjeni valjanosti maslinovog ulja. Tko nije siguran, može otpiti gutljaj. (Ne boj se, nećeš se razboljeti.)

Ako maslinovo ulje ima okus ili miriše na ustajale orašaste plodove, voštane bojice, stari ruž, plastelin ili meso, velika je vjerojatnost da je užeglo. Ako okus ne podsjeća na nešto svježe i voćno, tvoje je maslinovo ulje užeglo, odnosno pokvarilo se.

 

maslinovo ulje Možda vas zanima... Kako prepoznati kvalitetno maslinovo ulje? Špajza

 

Smiješ li koristiti maslinovo ulje nakon isteka roka trajanja?

Male količine maslinovog ulja kojem je istekao rok trajanja neće učiniti nikakvu štetu, ali redovito korištenje užeglog ulja moglo bi s vremenom izazvati posljedice loše po zdravlje.

Naime, kad ulje oksidira i užegne, zdrave masti u ekstradjevičanskom maslinovom ulju počinju se razgrađivati i stvaraju se slobodni radikali. Slobodni radikali su suprotni antioksidansima i mogu prouzročiti štetu u našem tijelu.

 | Author: Juan Gomez/Unsplash Maslinovo ulje naći ćemo na većini stolova foto: Juan Gomez/Unsplash

Kako spriječiti kvarenje maslinovog ulja

Sprečavanje kvarenja ulja počinje u trgovini. Maslinovo ulje ne treba kupovati na veliko, samo zato što je u tijeku akcija – kupuj količine koje znaš da možeš iskoristiti u razumnom roku.

Uvijek kupuj maslinovo ulje u bocama od tamnog stakla, ono će zaštititi ulje od sunčeve svjetlosti i produljiti mu rok trajanja. Maslinovo ulje uvijek čuvaj na hladnom i tamnom mjestu, udaljenom od štednjaka.

 

Maslinik i kušaonica maslinovih ulja SECA Eva Marija na Hvaru Možda vas zanima... Kako upariti hranu, vino i maslinovo ulje? Najave

 

Smiješ li maslinovo ulje držati u hladnjaku?

Smočnica ili kuhinjski ormarić su idealni za pohranu maslinovog ulja, ali ni hladnjak nije tako loša ideja. Ipak, prije uporabe je preporučljivo izvaditi maslinovo ulje iz hladnjaka i ostaviti ga da postigne sobnu temperaturu.

Ako maslinovo ulje čuvaš u hladnjaku, možda bi dobra ideja bila istočiti određenu količinu ulja u manju bocu i imati je pri ruci na sobnoj temperaturi.

 | Author: Mareefe/Pexels Ako i užegne, maslinovo ulje i dalje možeš koristiti za čišćenje i poliranje foto: Mareefe/Pexels

Što učiniti s maslinovim uljem koje je užeglo?

Moraš znati da maslinovo ulje (ili bilo koje jestivo ulje) nikako ne smije završiti u odvodu tvog sudopera jer može začepiti cijevi. Umjesto toga, užeglo maslinovo ulje i dalje može biti korisno – koristi ga za kondicioniranje kože, poliranje drva ili vraćanje sjaja nehrđajućem čeliku.

 | Author: Nazar Hrabovyi/Unsplash Masline foto: Nazar Hrabovyi/Unsplash

 

Možda vas zanima... Neodoljivo mirisan kolač s maslinovim uljem i crvenom narančom Recepti Možda vas zanima... Čokolada i maslinovo ulje: Ovu tortu svakako moraš probati! Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.