Špajza 17. kolovoza 2022.

Kolači prženi na masnoći: Nekoliko trikova koji rade veliku razliku

Tajne prženog tijesta foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Kakav bi nam život bio bez krafni, kroštula, donutsa i raznih drugih delicija koje se prže u dubokom ulju? No, da bi ti uspjele onako fine kako su to znale raditi naše bake, trebaš se pridržavati nekoliko vrlo bitnih pravila - i sve će na kraju ispasti savršeno

Povijest prženih kolača, kažu prvi pisani podaci, započeli su stari Rimljani. Naime, slaveći Saturnov hram trebalo je počastiti veliko mnoštvo ljudi nekom jeftinom i brzom poslasticom. Pa se netko domišljato sjetio kako bi mogli pomiješati brašno, šećer i vodu i napraviti pogačice.

Sve ostalo je otišlo u povijest, a danas je nezamislivo da tijekom slavljenja, primjerice, karnevala, ali i bilo kojih drugih obiteljskih proslava, na stolu nisu krafne, kroštule, pogače i razne druge delikatese koje se peku u dubokom ulju ili masnoći.  

 | Author: Shutterstock Kolače od dizanog tijesta (one s kvascem) prvo prži s gornje strane, a potom s donje foto: Shutterstock

Kolači koji se prže na ulju ili masti trebali bi se pržiti u puno ulja ili masti, ali koji nisu niti prehladni niti prevrući. Trik kako ćeš pogoditi idealnu temperaturu je sljedeći – uzmi drveni štapić pa ga stavi u masnoću, pa ako se oko njega počnu stvarati mali mjehurići i počne uzdizati dim, tada je vrijeme da počneš pržiti kolačiće.

Tijesto za kolače koji se peku na masnoći, pak, ne bi smjelo sadržavati puno šećera jer ubrzava 'bojanje' masti u smeđu boju i time je zapravo čini neupotrebljivom.

Isto tako, kolače od dizanog tijesta (one s kvascem) prvo prži s gornje strane, a potom s donje!

Kroštule Možda vas zanima... Kroštule - najdraže su nam u doba karnevala Kolumne krafne Možda vas zanima... Darko Debić ima najbolji recept za domaće krafne Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.