Špajza 18. kolovoza 2023.

Koliko šalica kave dnevno ti može naštetiti?

Kava s prijateljima
Šalica kave će te pokrenuti, ali više od četiri šalice dnevno bi ti moglo naštetiti foto: Stock Project/Pexels
gastro postao gastro.24sata.hr
Brojni su zdravstveni benefiti koje ti donosi šalica kave... ali koliko je šalica kave dnevno previše?

Dnevno se u svijetu ispije više od 2,25 milijardi šalica kave, što ovaj napitak čini jednim od najpopularnijih. Jutarnja je kava ritual kojim počinjemo dan, a nerijetko tijekom dana popijemo barem još šalicu-dvije kave.

 

Espresso tonik kava Možda vas zanima... Tri neobična napitka od kave koje moraš isprobati Recepti

 

Kofein, stimulans koji se nalazi u zrnima kave, povećava aktivnost mozga i može povisiti razinu kortizola i adrenalina u našem tijelu. Iako nema nutritivnu vrijednost i nije neophodan u standardnoj prehrani, milijarde obožavatelja kave oslanjaju se na kofein da im pomogne tijekom dana.

 | Author: Jonathan Borba / Unsplash Različite vrste pripreme kave ne utječu bitno na količinu kofeina u šalici foto: Jonathan Borba / Unsplash

Koliko kofeina ima u šalici kave?

Standardna šalica kave sadrži oko 90-95 miligrama kofeina. Način na koji kuhaš kavu ne utječe na količinu kofeina: kava iz aparata ili turska koju sama skuhaš otprilike ima jednaku količinu kofeina u sebi.

Kofein je lako topiv u vodi, stoga različite metode u potpunosti izvlače kofein iz kave. S druge strane, neki drugi čimbenici mogu utjecati na količinu kofeina u tvom napitku. Ovisno o vrsti kave, načinu uzgoja ili čak načinu i razini pečenja zrna kave, količina kofeina u šalici može varirati od 20 do čak 60 miligrama.

 

kava Možda vas zanima... SAVJET STRUČNJAKA Posoli kavu i bit će ukusnija! Špajza

 

Koliko je kofeina u šalici beskofeinske kave?

Kad naručiš šalicu kave bez kofeina, u njoj će se ipak naći određena (mala) količina kofeina. Iako je iz kave bez kofeina uklonjen gotovo sav kofein, šalica takve kave još uvijek sadrži oko 2 miligrama kofeina.

To je oko 97 posto manja količina kofeina nego u tradicionalnoj šalice kave i neće bitno utjecati na tvoj organizam. Ako ne želiš energetski poticaj, a svejedno uživaš u kavi, kava bez kofeina dobar je izbor.

 | Author: Nousnou Iwasaki/Unsplash Različite vrste kave sadrže različite količine kofeina foto: Nousnou Iwasaki/Unsplash

Koliko je kofeina previše?

Stručnjaci tvrde da je konzumiranje do 400 miligrama kofeina dnevno sigurno za (zdrave) odrasle osobe. To znači da četiri šalice dnevno ne bi trebale predstavljati problem.

Ali ako imaš problema s glavoboljom, nesanicom i ubrzanim radom srca, pametnije je smanjiti unos kofeina u organizam. Zapamti i da je kava diuretik, stoga nakon kave obavezno popij veliku čašu vode.

 

 

Možda vas zanima... Evo gdje se najčešće griješi pri kuhanju kave u džezvi Špajza Možda vas zanima... Iskoristi ostatak kave na šest kreativnih načina! Špajza Možda vas zanima... Razbudi se uz chia puding s kavom! Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.