Špajza Priče o slasticama (štivo za ostanak kod kuće) 21. veljače 2021.

Macaron - živopisna francuska slastica od bjelanjaka i badema

foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Macaroni su šarene poslastice od bjelanjaka, šećera i bademovog brašna koje spajaju dekadentna punjenja, poput džemova, curdova ili ganachea. Karakterističnih su jarkih boja, a za pripremu je ipak potrebna određena doza vještine i strpljenja.

Iako se macaroni vežu uz francusko slastičarstvo, porijeklo im je talijansko. Prema nekim saznanjima, u talijanskim su se samostanima stoljećima pripremali jednostavni keksići od bjelanjaka, bademovog brašna i šećera. Nisu bili vizualno privlačni poput macarona u kojima uživamo danas, ali su bili vrlo dragi firentinskoj plemkinji Katarini Medici – što se pokazalo ključnim.

Mlađahna se Katarina 1533. godine, kada joj je bilo tek 14, udala za francuskog kralja Henrika II. Sa sobom je u Francusku povela i osobnog slastičara te recept, koji je ubrzo prihvaćen i više puta prilagođavan. S dvora kraljevske obitelji Valois proširio se i na ostatak zemlje pod vrlo nezgodnim imenom "svećenički pupak". 

via GIPHY

"Svećenički pupak" pripremale su i dvije karmelićanke u Nancyju krajem 18. stoljeća, neposredno nakon Revolucije. Smjestile su se u kući lokalnog doktora i zarađivale prodajom kolača. Naravno, i u ovom je slučaju bila riječ o pojednostavljenoj verziji bez punjenja koja je zaista izgledala poput gumbića.

Do popularnosti zbog pogreške u filmu

Evolucija macarona u Francuskoj trajala je gotovo 350 godina. Današnji su oblik poprimili tek u drugoj polovici 19. stoljeća, kada je pariška slastičarnica La Maison Laduree počela keksiće od bjelanjaka lijepiti različitim punjenjima. Recept se otada nije promijenio, a macaroni su postali njihov zaštitni znak. No, popularnost je bila relativno ograničena na Francusku – sve do početka 21. stoljeća.

Zanimljivo je to što je macarone na globalnoj razini popularizirao film Marie Antoinette, redateljice Sofie Coppole, a za snimanje ih je pripremao upravo La Maison Laduree. Marie, koju je glumila Kirsten Dunst, nije marila za ljude, već za odjeću i francuske specijalitete. Neposredno prije francuske revolucije, kada su ljudi izvan zidova Versaillesa bili gladni, uživala je bez grižnje savjesti u dekadentnim slasticama. U filmu su na pladnjevima naslagani, između ostalog, i redovi delikatnih macarona, unatoč tome što su u tom obliku osmišljeni gotovo sto godina kasnije.

Nakon filma, i bez obzira na povijesnu nelogičnost, macaroni su se proširili po slastičarnica diljem svijeta. Popularizaciji nisu doprinijeli samo chefovi, već i gomila recepta food blogera. Mjerilo prestiža su prije desetak godina, i u profesionalnom i amaterskom svijetu, bili upravo ovi „sendviči“ od meringue.

via GIPHY

Toliko su popularni da su im Francuzi posvetili i jedan dan, 20. ožujka, a ubrzo su se priključili i obožavatelji u SAD-u. Oba su eventa humanitarnog karaktera, ali i prilika da društvene mreže preplave tisuće fotografija (sve kreativnijih) macarona.

A u Hrvatskoj?

Dakle, interes za macaronse ne opada i opiru se izmjeni trendova. Baš kao što su sinonim za prestiž u Parizu, gradu modernih macarona, slično je i u hrvatskim slastičarnicama. U stalnoj su ponudi Amelie, Torterie Macaron i Orijenta, ali i u brojnim manje razvikanim lokalima. Ipak, iz standardnih je okvira iskočila jedino pastry chefica Petra Jelenić, čije macarone možeš naručiti putem stranice Petra i mak ili ih kupiti u specijaliziranoj trgovini Rougemarin doma.

Dakle, mogućnosti su beskrajne, ali je potrebna vještina i strpljenje. Ako si odvažna, pripremi macarone po nekom od naših recepata.. Sretno!

 | Author: Stockfood foto: Stockfood

Recept za macarone

Sastojci:

  • 120 g bademovog brašna
  • 75 g šećera u prahu
  • 2 bjelanjka na sobnoj temperaturi
  • 50 g kristal šećera
  • Prstohvat soli

Priprema: 

  1. Dobro promiješaj bademovo brašno i šećer u prahu pa ih prosij. 
  2. U bjelanjke dodaj prstohvat soli pa ih izmiksaj u snijeg. U još mekani snijeg postepeno dodaj šećer pa miksaj dok ne postane čvrst i sjajan.
  3. Pažljivo špatulom umiješaj smjesu bademovog brašna i šećera u prahu.
  4. Napuni slastičarsku vrećicu i pripremi podlogu s iscrtanim krugovima. Ako ih kreneš raditi od oka, postoji velika šansa da će biti različitih veličina i nejednako pečeni. Ako nemaš silikonsku podlogu, šestarom iscrtaj kružnice po papiru za pečenje.
  5. Peci ih u pećnici zagrijanoj na 140 stupnjeva. Trebat će im između otprilike 15 minuta, ovisno o pećnici.  
  6. Pričekaj da se u potpunosti ohlade prije punjenja.

Možeš ih puniti ganacheom, džemom, pastama od oraščića i namazima. Bitno je samo da punjenje bude čvrsto i ne curi. 

 

Možda vas zanima... Pas à pas recept za čokoladne francuske macaronse Kolumne Možda vas zanima... Savršenstvo: Bijeli macarons s narančom Kolumne

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.