Špajza 06. srpnja 2023.

Na Braču smo od chefice iz Maroka 'užicali' recept za najukusniju piletinu

Chefica Samah Tribech
Chefica Samah Tribech foto: Mario Kučera
gastro postao gastro.24sata.hr
Na Braču je održano drugo izdanje trodnevne manifestacije MeetEATing Mediterranean 2023. na kojoj su, uz našu kulinarsku zvijezdu Ivana Pažanina, gostovali i dragi gosti iz Maroka, predvođeni cheficom Samah Tribech koji su oduševili marokanskom ceremonijom čaja, ali i sjajnim i moćnim jelom od piletine

Svi znamo koliko je mediteranska prehrana zdrava, a znamo i kako ukusna hrana u kojoj svi uživaju zbližava ljude pa ćemo vam ispričati priču o jednom posebnom događanju, koje već drugi put na Brač dovodi zaljubljenica u mediteransku kulturu i gastronomiju Maja Duka. Riječ je o trodnevnoj manifestaciji MeetEATing Mediterranean 2023. u kojoj su, kroz razna događanja, sudjelovali slavni chefovi, ali i brojni 'obični' ljudi koji cijene i vole hranu, a posebno mediteransku kuhinju.

 | Author: Mario Kučera MeetEATing Mediterranean 2023. - projekta Maja Duka i Mouhssine Cherigui iz Ambasade Kraljevine Maroko koji je demonstrirao ceremoniju ispijanja čaja foto: Mario Kučera

 | Author: Mario Kučera Marokanska ceremonija čaja foto: Mario Kučera

"Uspješno je završio drugi MeetEATing Mediterranean i atmosfera je sva tri dana bila odlična. Treće večeri prišao mi je jedan gost i rekao 'Ma ovo nema ni Monte Carlo!'. Nasmijala sam se od srca. Pa naravno da nema, jer u Monte Carlu sve puca od moći novca i blaziranosti, a ova manifestacija je sasvim nešto drugo. Dobre vibracije, glazba, autentični okusi mediteranske spize.

Cilj nam je da se zbližimo, razmjenjujemo znanje i jačamo međusobno uvažavanje. Vjerujem da je ovogodišnja manifestacija dala sadržaj i doživljaj dostojan obilježavanja 100. godišnjice turizma u Bolu te 10. godišnjice uvrštenja mediteranske prehrane na UNESCO-vu listu“, rekla nam je Maja Duka, autorica projekta.

 | Author: Mario Kučera Dobitnica na Bračkom lotu foto: Mario Kučera

Prvog dana manifestacije održano je zanimljivo predavanje ‘Regeneracija mediteranskog tla’ koje je održala dr. sc. Irena Ateljević, predavačica na brojnim stranim sveučilištima kao i na domaćem Učilištu Aspira te osnivačica centra Terra Meera u Skradinu. Također, predstavljena je i knjiga ’Znanost i umjetnost doživljaja hrane’ dr. sc Daniele Angeline Jelinčić.

 | Author: Mario Kučera Fini namazi od mediteranskog bilja foto: Mario Kučera  | Author: Mario Kučera Oduševljeni posjetitelji probali su prefinu hranu foto: Mario Kučera  | Author: Mario Kučera Na manifestaciji su sudjelovali i klinci id Dječjeg vrtića Mali princ iz Bola foto: Mario Kučera

Drugi dan započeo je već u 10 sati Bolskom marendom I Bročkim lotom (tombolom), a posjetitelji su uživali u brojnim ukusnim lokalnim zalogajima. Navečer je pak održana CroMorocco Fusion Night. Naime, Maroko je ove godine (nakon Portugala lani!) sudjelovao na manifestaciji kao gostujuća zemlja te se tijekom ove večeri mogao kušati marokanski finger food s potpisom marokanske chefice Samah Tribech, ali kušali smo I hrvatski finger food s potpisom omiljenog chefa Ivana Pažanina. Također održana je degustacija marokanskog čaja, kao I degustacija vina nagrađivane bračke vinarije Stina.

 | Author: Mario Kučera Manifestacija MeetEATing Mediterranean 2023. privukla je brojne goste foto: Mario Kučera  | Author: Mario Kučera Chef Ivan Pažanin foto: Mario Kučera  | Author: Mario Kučera MeetEATing Mediterranean 2023. - Bolska marenda foto: Mario Kučera

Posljednjeg dana manifestacije MeetEATing Mediterranean 2023. održan je odlično posjećen cooking show nazvan 'Dvije zemlje – jedan stol' u kojem je Maroko ponovno predstavljala chefica Samah Tribech, a Hrvatsku omiljeni Splićanin Ivan Pažanin.

Chef Pažanin pripremio je slasnu pašticadu od tune s aromatiziranom palentom te se njegova teća učas ispraznila. Teško da bismo se mogli odlučiti tko je od njih skuhao ukusnije jelo, jer oba su se razgrabila, no malu prednost dat ćemo ovaj put dragoj gošći iz Maroka koja je s nama podijelila i svoj recept za Marokansku piletinu, takozvani Chicken Tagine.

 | Author: Mario Kučera Marokanska chefica Samah Tribech foto: Mario Kučera  | Author: Mario Kučera Marokanska piletina foto: Mario Kučera

Marokanska piletina a la chef Samah Tribech

(količina dovoljna za puno gladnih osoba, slobodno količine prilagodi svojim potrebama, osim ako ne kuhaš za cijelo susjedstvo)

Sastojci:

  • 8 cijelih pileta
  • 6 kg luka, sitno nasjeckanog
  • 2 glavice češnjaka, sitno nasjeckanog, naribanog ili mljevenog
  • crni papar
  • đumbir u prahu
  • kurkuma u prahu
  • šafran
  • maslinovo ulje
  • suncokretovo ulje
  • 1,5 kg zelenih maslina, bez koštica
  • usoljeni limuni
  • peršin
  • korijander
  • voda

 | Author: Mario Kučera Marokanska piletina foto: Mario Kučera

Postupak:

  1. Piletinu razreži na komade, mariniraj u mješavini papra, đumbira, kurkume, češnjaka, soka od limuna, mesa usoljenih limuna i malo vode.
  2. Zagrij zajedno maslinovo i suncokretovo ulje na srednjoj vatri. Dodaj luk, te ga dinstaj uz povremeno miješanje dok ne omekša i lagano posmeđi. Dodaj mariniranu piletinu i dodaj još papra, đumbira, kurkume, češnjaka i šafrana. Dodaj povezani stručak peršina i korijandera, promiješaj.
  3. Dodaj dovoljno vode da dođe do pola količine piletine, te kad zakipi smanji vatru i pusti da lagano krčka, uz povremeno miješanje, sve dok piletina ne bude potpuno kuhana.
  4. Izvadi piletinu na pladanj, te izvadi i stručak peršina.
  5. Ponovno malo pojačaj vatru na srednju, pusti da umak zakipi i lagano krčka dok se malo ne zgusne. Ako je potrebno dodati ulje, slobodno ga dodaj, sve dok ne dobiješ savršenu emulziju. Dodaj isprane masline.
  6. Piletinu prije posluživanja ubaci u pećnicu kako bi se malo zapekla prije posluživanja.
  7. Serviraj prvo umak s maslinama, a na njega stavi komade piletine. Prelij s još malo umaka i ukrasi komadićima usoljenih limuna.

Savjet više: Pripazi na količinu soli koju koristiš u ovom jelu jer masline su same po sebi slane, a i usoljeni limuni sadrže dosta soli.

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:30 07. Srpanj 2023.

    maroko ima super kuhinju spoj medietrana i afrike bravo za kuharicu iz maroka.